Twee vragen die vaak worden voorgelegd aan onze adviseurs: kunnen de kosten van stoelmassage voor uw personeel worden afgetrokken van de belasting? En: kan een zzp'er stoelmassages opvoeren als bedrijfskosten?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Advies van Niek Idema, adviseur bij De Zaak

“Stoelmassages worden door de Belastingdienst als vrije verstrekking gezien als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Allereerst moeten stoelmassages zijn opgenomen in een Arboplan en daar in redelijkheid deel van uitmaken. Dat betekent dat uit een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)  – die u verplicht moet uitvoeren als u personeel in dienst heeft – moet blijken dat stoelmassages noodzakelijk zijn om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.”

“Verder moeten de massages tijdens werktijd plaatsvinden, de werknemer is hiervoor geen eigen bijdrage verschuldigd en tenslotte mag er geen sprake zijn van een aanmerkelijke privébesparing voor de werknemer. Van een aanmerkelijke privébesparing zou bijvoorbeeld sprake zijn als u voor een werknemer, waarvan u weet dat hij privé regelmatig van stoelmassage gebruik maakt, de kosten gaat betalen. De behandeling wordt dan naar de werkvloer verplaatst, en dat kan niet.”

“Als u aan deze voorwaarden voldoet, is een stoelmassage aftrekbaar van de loonbelasting. Ook de in rekening gebrachte btw kan in mindering worden gebracht op de omzetbelasting.”

Kunnen zzp’ers kosten voor stoelmassage als bedrijfskosten opvoeren?

“Uit de voorwaarde dat er geen sprake mag zijn van een aanmerkelijke privébesparing voor de werknemer, kan afgeleid worden dat dit niet kan. Tenzij u kunt aantonen dat u de stoelmassages echt nodig heeft, omdat u anders uw werk niet kunt uitvoeren. Maar dat is lastig te bewijzen. Vraag aan de belastinginspecteur of in uw geval de kosten aftrekbaar kunnen zijn. Niet geschoten is altijd mis.”

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: support@dezaak.nl!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op de belasting die het voor ouders aantrekkelijk maakt om werk en zorg voor kinderen tot…
Met een eigen zaak heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Dit ontvang je maandelijks als voorlopige teruggave op basis van een schatting van je…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 komen er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…