In samenwerking met
Heb je als ondernemer medewerkers in dienst? Dat betekent dat je een(salaris)administratie moet opzetten, iets wat veel ondernemers onderschatten. Denk alleen al aan de tijdsinvestering én frustratie die het met zich meebrengt. En dan hebben we het nog niet eens over het risico op claims of boetes als je een foutje maakt.

Inhoudsopgave

Wil je niet voor verrassingen komen te staan door verborgen personeelskosten? Bereken met deze handige personeelskosten rekentool wat je personeel écht kost.

Misvatting 1. ‘Salarisadministratie kost niet zoveel tijd’

Ondernemers willen zich nog wel eens vergissen in de tijd die je kwijt bent met salarisadministratie. Iets wat je vaak hoort is dat ondernemers de salarisadministratie er ‘wel even bij doen’. Helaas werkt het in de realiteit niet zo en komen ondernemers er snel achter dat het een hoop tijd kost om je salarisadministratie op orde te krijgen én te houden. Dit leidt tot veel frustratie, met als gevolg dat de administratie tot het allerlaatste moment blijft liggen (en soms zelfs te laat gebeurt). De gevolgen hiervan? Wanneer je te laat bent met de loonaangifte heb je een grote kans dat de Belastingdienst bij je op de stoep staat. En deze boetes zijn niet mild kunnen we je vertellen (lees: soms wel duizenden euro’s). 

Misvatting 2. ‘Zelf doen is goedkoper’

Dit is misschien wel de meest voorkomende uitspraak als het op salarisadministratie aankomt. Maar, helaas gaat deze vlieger niet altijd op. Denk alleen al aan alle tijd die je aan je salarisadministratie kwijt bent. Belangrijke tijd die je ook kan besteden aan het ondernemen om geld in het laatje te brengen. Ook komt het regelmatig voor dat ondernemers subsidies en regelingen mislopen doordat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden binnen wet- en regelgeving. Daarnaast loop je bij een foutieve administratie extra risico op boetes. En als je denkt dat deze boetes meevallen, kom je toch écht van een koude kermis thuis.  

Misvatting 3. ‘Salarisadministratie is eenvoudig’

Het klinkt misschien niet heel ingewikkeld, maar dat is deze materie zeker wel. Veel onderwerpen die hierbij komen kijken spreken niet voor zich. Gelukkig voor jou is daar het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst, hoera! Dit handboek telt meer dan 500 pagina’s en is enorm technisch verwoord. Appeltje-eitje? Veel regels hebben impact op elkaar, als je hier niet dagelijks mee bezig bent dan is het lastig om alles in goede banen te leiden.

Misvatting 4. ‘Wet- en regelgeving rondom salarisadministratie is prima bij te houden’

Ook het bijhouden van wet- en regelgeving kost veel tijd. Cao’s wijzigen gemiddeld iedere 2-3 jaar, grote veranderingen in het arbeidsrecht worden met ongeveer dezelfde frequentie doorgevoerd en het wettelijk minimumloon wordt ieder half jaar aangepast.  Slechts één klein foutje op dit gebied en het kan al aardig in de papieren lopen, want ook dit wordt gezien als een wetsovertreding. Nu horen we je denken, dan besteed ik dat toch uit aan mijn boekhouder/accountant? Een accountant werkt voor zoveel verschillende opdrachtgevers, in allerlei branches. Je kunt niet verwachten dat je accountant of boekhouder jou proactief op de hoogte stelt van de wijzigingen die specifiek voor jouw bedrijf gelden

Op het moment dat je dit uitbesteed aan een salarisadministratie-expert is dit hele proces volledig automatisch ingericht en afgestemd op jouw bedrijf’ én word je proactief op de hoogte gehouden van wijzigingen in wet- en regelgeving. Zo weet je precies wat voor effect de wijziging heeft op jouw medewerkers. 

Misvatting 5. ‘Foutje in de salarisadministratie kan gebeuren’

Zoals hierboven beschreven is een foutje snel gemaakt, en zijn de gevolgen van zo’n foutje erg groot. De boetes kunnen hoog zijn, maar je kunt ook te maken krijgen met claims van medewerkers. In het corrigeren hiervan gaat veel tijd zitten. Daarnaast kunnen dit soort  foutjes een negatief effect hebben op je huidige medewerkers én toekomstige medewerkers. Je wil natuurlijk niet te boek staan als de werkgever die salaris te laat of verkeerd uitbetaalt. Zulke fouten kunnen een flinke deuk maken in je werkgeversmerk. Fouten maken is inderdaad menselijk, maar op het gebied van salarisadministratie wil je ze liever voorkomen, toch? 

Wil jij jouw personeelskosten nauwkeurig berekenen? 
Download hier de handige rekentool – inclusief instructie en tips – om alle personeelskosten op een rijtje te zetten. Na het invullen van het overzicht zie jij direct wat jouw personeel daadwerkelijk kost.
     

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, interim HR professionals, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Lees ook…
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het betalen van het juiste loon – ook als het gaat om werknemers onder de 21 jaar. Dit is geregeld in het…
i.s.m.
Belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen zijn waardevolle regelingen voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers kunnen hiermee bepaalde…
i.s.m.
Zelfs als je je salarisadministratie toevertrouwt aan je boekhouder, blijf jij als ondernemer verantwoordelijk voor fouten. En die fouten brengen…
Door inflatie en de krappe arbeidsmarkt zijn loonsverhogingen aan de orde van de dag. De stijging van de cao-lonen bereikte in het eerste kwartaal van…
i.s.m.
Veel ondernemers met personeel kiezen ervoor om alle administratieve rompslomp van het werkgeverschap uit te besteden middels payroll. Toch zijn er nog…
Als werkgever moet je belastingen en premies inhouden op het loon van je werknemers. Voor eenmalige beloningen als vakantiegeld en bonussen geldt een…