En wat het oplevert als je het wél goed doet

In samenwerking met
Als ondernemer heb je al genoeg op je bord: je bedrijf laten groeien, je medewerkers tevreden houden en ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. In dat drukke plaatje lijkt het in de gaten houden van de cao misschien een ver-van-je-bedshow, maar let op. Het volgen van een cao is niet alleen belangrijk, het kan je als werkgever ook veel voordelen opleveren én je behoeden voor flinke (financiële) risico's.

Inhoudsopgave

Vul de gratis checklist in om direct te beoordelen hoe goed jij momenteel jouw HR-zaken op orde hebt.

De voordelen van het volgen van een cao 

Het volgen van een cao geeft je bedrijf duidelijkheid en structuur. Werknemers weten precies waar ze aan toe zijn als het gaat om hun salaris, werktijden en vakantiedagen. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid op de werkvloer, maar voorkomt ook discussies.  

Daarnaast straalt het goed naleven van een cao goed werkgeverschap uit. Je laat zien dat je je verantwoordelijkheden als werkgever serieus neemt. En dat kan weer positief werken op het aantrekken van nieuw talent én het behouden van je huidige medewerkers. 

Twijfel je welke cao je moet volgen? Lees het artikel: ‘Zo bepaal je in 5 stappen de juiste cao voor jouw bedrijf’. 

De risico’s van het niet (goed) volgen van een cao 

In veel branches geldt een cao die algemeen verbindend is verklaard, waardoor organisaties uit deze branches verplicht zijn deze te volgen. Ook wanneer je bent aangesloten bij een branchevereniging ben je verplicht de geldende cao te volgen. Het niet of verkeerd toepassen van een verplichte cao kan grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf. De boetes voor het structureel onderbetalen van personeel of het niet correct volgen van werktijden kunnen oplopen tot €10.000,- per werknemer. Zo kunnen kleine administratieve fouten, zoals het niet correct uitbetalen van overuren of adv-dagen, grote financiële gevolgen hebben als ze langere tijd onopgemerkt blijven

Bovendien kunnen werknemers, tot 5 jaar na dato, nog juridische stappen ondernemen om achterstallige betalingen of compensaties te eisen. Deze naheffingen kunnen flink oplopen, zeker als ze voor meerdere medewerkers gelden. Denk bijvoorbeeld aan een werkgever die zich niet hield aan de loonsverhogingen die in de cao waren afgesproken, en daardoor verplicht wordt om deze alsnog met terugwerkende kracht uit te betalen. Dit soort situaties brengen niet alleen financiële schade met zich mee, maar kunnen ook het vertrouwen in je bedrijf ondermijnen. 

Vrijwillige aansluiting bij een cao 

Hoewel sommige cao’s niet algemeen verbindend verklaard (avv) zijn – en je dus niet verplicht bent om deze cao te volgen – kan het als werkgever een slimme keuze zijn om je vrijwillig aan te sluiten. Vrijwillige aansluiting voorkomt een hoop geregel en mogelijke conflicten achteraf als de cao toch verbindend wordt verklaard. Plus, je weet zeker dat je voldoet aan alle wettelijke eisen en regels voor jouw sector.  

Ontdek op welk gebied jij nog verbetering nodig hebt m.b.t. je HR-beleid. Vul de gratis checklist in.

Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, interim HR professionals, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Lees ook…
Arbeidsvoorwaarden kun je vinden in de wet, in een cao, in een bedrijfsregeling en in arbeidscontracten. Maar welke regels zijn leidend? Lees meer over…
Het minimumloon is cruciaal voor de juiste beloning van horecamedewerkers. Maar wat moet je in 2025 betalen aan je 17-jarige afwasser of 21-jarige…
i.s.m.
Weet jij precies wat jouw medewerkers écht kosten? Het berekenen van je all-in personeelskosten is namelijk niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal…
i.s.m.
Veel ondernemers hebben onvoldoende inzicht in hun totale personeelskosten. En die kunnen tot wel 40 procent hoger zijn dan het brutosalaris. Houd je…
Naast de verplichte en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er ook tertiaire arbeidsvoorwaarden. Extra voordelen die je als werkgever aan kunt bieden….
De Wet uniformering loonbegrip (WUL) heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers, bijvoorbeeld voor de bijtelling privégebruik auto, de…