Thema's
In samenwerking met
Er is niets zo moeilijk als het volgen van de juiste cao. Want; moet je überhaupt een cao volgen? Zo ja, welke en waar begin je? Het kiezen van de juiste cao is niet eenvoudig, maar als je deze 5 stappen volgt, weet je zeker dat je goed zit!

Inhoudsopgave

Personeel in dienst? Dan is salarisadministratie verplicht. Ontdek de 7 meest gemaakte fouten en vermijd kostbare blunders. Download de gratis whitepaper met concrete tips om boetes te voorkomen.

Stap 1 – Breng je bedrijfsactiviteiten in kaart 

Voor sommige bedrijven is het bepalen van de juiste cao niet zo ingewikkeld. Zo geldt voor basisscholen de cao voor het primair onderwijs. Het wordt een stuk ingewikkelder wanneer je meerdere bedrijfsactiviteiten hebt. Denk aan een café dat ook lokale producten verkoopt. Val je in dit geval onder de werkingssfeer van de horeca-cao of de cao retail non-food? Vaak geeft de hoofdactiviteit de doorslag. Haal je de meeste omzet uit het café, dan pas je de horeca-cao toe op de contracten van je medewerkers. Moet je het vooral hebben van de verkoop van producten en schenk je er toevallig een drankje bij, dan is de cao retail non-food wellicht de beste keus. 

Stap 2 – Download cao’s & bestudeer de werkingssfeer 

Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je alle cao’s die sinds 1 januari 2022 zijn aangemeld. Om erachter te komen welke cao je moet volgen, kijk je naar de werkingssfeer zoals deze in de cao is omschreven.De werkingssfeer omschrijft de criteria waaraan je bedrijf en je medewerkers moeten voldoen om onder de cao te vallen. Denk aan bedrijfsactiviteiten, functies van werknemers, de locatie of de omvang van het bedrijf. Sommige cao’s lijken erg op elkaar, zoals de cao’s M&T Metaalbewerkingsbedrijf en de cao Metalektro of de horeca-cao en de cao recreatie. Het kan dus zijn dat je de werkingssfeer van meerdere cao’s moet bestuderen om tot de juiste te komen. Er bestaat helaas geen slimme cao-vergelijker. Het kiezen van de juiste cao is handwerk én vraagt om expertise. 

Stap 3 – Doe onderzoek binnen jouw branche 

Is het wat ingewikkelder? Ga dan na bij branchegenoten en collega-ondernemers met soortgelijke bedrijfsactiviteiten welke cao zij volgen. Contact opnemen met een branchevereniging die jouw bedrijfssector vertegenwoordigt is ook slim. Brancheverenigingen zijn vaak betrokken bij de collectieve onderhandelingen voor het vaststellen van de cao. Ze kunnen je dus prima adviseren in jouw cao-keuze en de naleving ervan.   

Stap 4 – Kom je er tóch niet uit? Schakel een expert in 

Voor je denkt “een verkeerde cao volgen, dat overkomt mij niet, want ik heb een goede boekhouder”. Een boekhouder is een fiscaal expert, wet- en regelgeving omtrent personeel behoren meestal niet tot zijn specialismen. Blijf daarom zelf kritisch als het aankomt op personeelszaken. Je bent namelijk zélf eindverantwoordelijk als het fout gaat. Wil je dat risico afdekken? Schakel dan een cao-specialist, arbeidsjurist of werkgeverspartner zoals Please in, met name als je niet bent aangesloten bij een branchevereniging. Deze experts kunnen je helpen de juiste keuze te maken, adviseren over de praktische toepassing van de cao in jouw bedrijf en ondersteunen bij het interpreteren van de cao-bepalingen. Zo weet je zeker dat je goed zit. 

Jaap Wijnings, adviseur bij Please, zag deze ondernemers bijna failliet gaan door fouten in de salarisadministratie – zelfs met een boekhouder aan hun zij. Lees hier het hele artikel. 

Stap 5 – Check of de cao Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is 

Heb je de juiste cao gevonden die perfect aansluit bij jouw bedrijfsactiviteiten? Check dan of deze Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is. Dat kan op verschillende manieren: 

  1. In de cao-tekst. 
  2. In de Staatscourant. Nieuwe AVV-verklaringen worden hier gepubliceerd en zijn toegankelijk voor iedereen. 
  3. Op de site van het ministerie van SZW vind je een lijst van cao’s die algemeen verbindend zijn verklaard. Hier zoek je op cao-naam, publicatienummer of publicatiedatum naar jouw cao om te checken of deze AVV is.  
  4. Bij je brancheorganisatie, mits je bent aangesloten bij een brancheorganisatie. 
  5. Bij een arbeidsjurist, cao-specialist of werkgeverspartner. 

 
Let op! Ben je aangesloten bij een brancheorganisatie kan het zijn dat je de cao moet volgen zelfs als deze (nog) niet AVV is. 

De juiste cao gevonden, en dan? 

Als je deze 5 stappen hebt doorlopen kun je ervan uitgaan dat je goed zit. Dat wil echter niet zeggen dat je daarna op je lauweren kunt rusten. Nadat je de juiste cao hebt gekozen, is het belangrijk deze op de juiste manier te implementeren binnen je bedrijf én op de hoogte te blijven van wijzigingen in je cao. Dit betekent dat je alle (veranderende) afspraken en voorwaarden die in de cao staan moet naleven in contracten, salarisadministratie en personeelsbeleid. Alleen zo voorkom je boetes, naheffingen, conflicten met je werknemers én een hele hoop gedoe, want het herstellen van je fout kost je een hoop geld én tijd. 

Wist je dat het slecht bijhouden van je salarisadministratie kan leiden tot torenhoge boetes? Download nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je de 7 meest gemaakte fouten kunt voorkomen.

Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, interim HR professionals, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Lees ook…
Hoe zorg je voor eerlijke en transparante beloningen binnen je bedrijf? Een goed waarderingssysteem helpt je om duidelijke keuzes te maken en je…
Als werkgever moet je werknemers een loonstrook verstrekken. Maar wat moet er precies op zo’n salarisspecificatie staan? Is een loonstrook die je…
Soms mogen een opdrachtgever en een freelance opdrachtnemer een arbeidsrelatie aanmerken als een (fictieve) dienstbetrekking. Dit noemen we opting-in….
Het minimumloon is meer een getal op papier. Het is een belangrijke basis onder je personeelsbeleid en het beïnvloedt de tevredenheid je team. En dat…
i.s.m.
Het lijkt misschien een logische stap om kosten te besparen door zelf de salarisadministratie van je bedrijf te doen. In werkelijkheid kan dit besluit…
Wat is een passend loon voor een (nieuwe) werknemer? Waar moet je op letten bij het bepalen en berekenen van het salaris? En hoe kom je erachter wat…