Ondernemen is topsport

De Johan Cruijff van het hockey, zo wordt Teun de Nooijer vaak genoemd. In zijn sportcarrière heeft hij alles gewonnen wat er te winnen valt. Nu coacht hij bedrijven. Een interview. "Laat je niet gek maken door succes of tegenslag."

Naam: Teun de Nooijer
Geboren: 22 maart 1976, Egmond aan den Hoef
Bedrijf: Fanbased
Echtgenote: Philippa Suxdorf (Olympisch hockeyster)
Kinderen: Nanna, Lilli, Philine

Wat kan beter? Elke dag stelde Teun de Nooijer zichzelf die vraag tijdens zijn topsportcarrière. “Soms als individu, dan weer in teamverband, soms op technisch vlak, dan weer op mentaal gebied. Er valt altijd wel iets te verbeteren. Zo houd je jezelf scherp en blijft het ook uitdagend en leuk.”
 
De voormalig hockeyinternational (453 interlands) vertelt over zijn indrukwekkende sportloopbaan – hij stopte in 2013 na 25 jaar met hockey – maar vervlecht daarin ook moeiteloos zijn maatschappelijke loopbaan. Niet zo vreemd, want ze liepen parallel aan elkaar. “Anders dan in de voetbalwereld hebben hockeyers er een studie of een baan naast. Tot 2000 werd er in Nederland nauwelijks iets verdiend in het hockey. Naast het hockey zat ik eerst op school, vervolgens studeerde ik en daarna combineerde ik topsport met een halve werkweek bij een bedrijf”.
 

Geen zwart gat

Stel, Teun was als voetballer geboren, dan was hij vermoedelijk al lang multimiljonair. “Maar zo heb ik het nooit bekeken. Het was juist heerlijk en ook goed voor het hockey om ook met andere dingen bezig te zijn. De sport kwam altijd op één, maar bijvoorbeeld mijn studie commerciële economie, mijn stages en werkzaamheden bij verschillende bedrijven zorgden ervoor dat ik de batterij juist weer kon opladen voor hockey. De afwisseling was goed en zorgde voor een mooie balans. Ik denk zelfs dat ik het nodig had. Alleen hockey was voor mij, denk ik, te eenzijdig geweest.”
 
Hij viel dan ook niet in een zwart gat na het beëindigen van zijn hockeyloopbaan. Inmiddels is hij coach van de hockeysters van Bloemendaal. “Als het fysiek mogelijk was geweest, had ik lachend nog 25 jaar zelf willen hockeyen. Ik mis het zeker. De balans is nu anders. Naast de coachende rol in het bedrijfsleven, heb ik nu ook een coachende functie in de sport. De vraag: wat moet ik nu met mijn leven, heb ik mezelf op het einde van mijn carrière gelukkig niet hoeven stellen, omdat ik in feite al een maatschappelijke carrière had.”

 

Emotioneel stabiel

Als Teun de Nooijer een unieke kwaliteit van zichzelf moet benoemen die hij heeft overgehouden aan zijn topsportloopbaan, dan is het wel zijn emotionele stabiliteit. “Laat je niet gek maken door succes, maar zeker ook niet door tegenslag”, vertelt hij. “Want als er succes is, gaat niet alles goed en als er tegenslag is, gaat ook niet alles slecht. Kijk kritisch naar het proces en wees vooral eerlijk naar jezelf en elkaar. Lukt je dat als individu en als team, dan ben ik ervan overtuigd dat je in de toekomst altijd een stap vooruit zal maken. In het bedrijfsleven zijn dergelijke lessen relevant.”
 
Daarnaast is het, volgens Teun, altijd essentieel om eerst naar jezelf te kijken. “Als topsporter leer je jezelf door en door kennen en is de verleiding vaak groot om onder de enorme druk en bijvoorbeeld bij tegenslag vooral de schuld bij iets of iemand anders te zoeken. Zoek het eerst bij jezelf. Uiteindelijk bepaal je namelijk zelf of je wordt opgesteld en niet de coach. Zo is het in de sport, maar zo is het eigenlijk overal. Zeker ook in het bedrijfsleven.”
 

Dagelijkse vraag

De elke dag terugkerende vraag ‘wat kan beter’, stelt hij zichzelf nu als coach. En in het dagelijks leven legt hij die aan anderen voor. Teun: “Waarin kan jij of kunnen jullie als team een stap vooruit zetten, dat is nu de vraag.” Hij doet dat voor Fanbased (www.fanbased.nl); een bedrijf dat samen met de klant programma’s samenstelt gericht op individuele en teamontwikkeling. “Hoe het programma er precies uitziet en hoe lang het duurt, hangt af van het vraagstuk van de klant en het soort bedrijf.”Wij geloven dat het bedrijfsleven veel kan leren van de topsport”, stelt De Nooijer. “Topsport is een mentaliteit, die samenvalt met de bereidheid om elke dag weer te ontdekken welke stappen je kunt zetten om je persoonlijke en teampotentieel te benutten. Een fantastisch proces om samen te onderzoeken.”
 
Met grote namen als ABN Amro, Deloitte, Aegon en ETOS werkt(e) Fanbased inmiddels samen. Maar ook start-ups, snelle groeiers en bedrijven uit het MKB zijn partners. “Topsport is heel herkenbaar en duidelijk voor iedereen. In de sport is het traject, om van punt A naar punt B te komen, heel duidelijk. Bij ons was punt B bijvoorbeeld een gouden medaille op de Olympische Spelen. Bedrijven, teams of individuen hebben net zo goed een punt B, maar die is vaak minder duidelijk en helder dan in de sport. Wij ontwikkelen programma’s om op een goede manier bij punt B te komen”, aldus de voormalig tophockeyer.
 
Fanbased wil als buitenstaander met een faciliterende rol het bedrijfsproces verbeteren. Teun: “Het gaat allereerst nooit om de kennis van de mensen in het bedrijf. Die stellen we nooit ter discussie. Wij houden met onze coachende rol een spiegel voor als het gaat om teamprocessen en het duurzaam functioneren van werknemers. De topsport en het bedrijfsleven hebben veel raakvlakken. En in de wetenschap, technologie en psychologie is veel informatie beschikbaar gericht op individuele ontwikkeling en teamontwikkeling. Wij combineren deze verschillende invalshoeken en vertalen de juiste combinatie naar het bedrijfsleven.”
 

Prijzenkast Teun de Nooijer

Oranje
 • Olympisch kampioen: Atlanta 1996, Sydney 2000
 • Olympisch zilver: Athene 2014, Londen 2012
 • Wereldkampioen: Utrecht 1998
 • Europees kampioen: Manchester 2007
Clubs
 • Nederlands Kampioen: 1993, 1999, 2000, 2002, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
 • Duits Kampioen: 1998
 • Europacup I / Euro Hockey League: 2001, 2009, 2013
Individueel
 • FIH speler van het jaar: 2003, 2005, 2006
 • Beste speler hoofdklasse: 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2009
 • Topscorer hoofdklasse: 2001
 • Meest waardevolle speler (MVP) EHL 2009, 2013
 • Fanny Blankers-Koen Trofee: 2013
Lees ook…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…