Je hebt een beoordelingsgesprek met een medewerker op de agenda staan. Deze werknemer meldt zich regelmatig ziek. Mag je dit verzuim meewegen in de beoordeling?

Antwoord van de experts van De Zaak

“Nee, ziekteverzuim mag niet worden meegewogen in de beoordeling van een medewerker. Immers, als iemand ziek is, moet je er van uitgaan dat de medewerker daar niks aan kan doen.”

“Het ziekteverzuim mag dus niet leiden tot een lagere beoordeling, wat tot gevolg kan hebben dat de medewerker minder salarisverhoging krijgt.”

Maak het bespreekbaar

“Als je van mening bent dat de medewerker zich te vaak, of bij het minste geringste ziek meldt, en dat zijn of haar werk daar onder lijdt, dan mag je dat tijdens een beoordelingsgesprek wel ter sprake brengen. Vraag de medewerker hierop te reageren.”

“Als iemand zich regelmatig ziek meldt, dan is dat vaak een signaal dat er meer aan de hand is. Wellicht ligt het probleem op de werkvloer. Denk hierbij ook aan jouw plicht om medewerkers een goede en veilige werkplek te bieden.”

“Bied je hulp aan. Informeer bij de werknemer of je iets kan voor hem of haar kunt doen. Let hierbij wel op. Je mag niet doorvragen. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je dan?’ is een vraag die je niet mag stellen.”

“Heeft een situatie als deze bij de hand, wacht dan niet tot het beoordelingsgesprek plaatsvindt. Ga zo snel mogelijk het gesprek met de medewerker aan.”

Wat zijn de gezondheidsrisico's van jouw medewerkers? Vergelijk de beste PMO aanbieders en verklein de kans op langdurig verzuim.

Besparen op je verzuimverzekering?
Start een gratis premievergelijking tussen de beste verzuimverzekeraars van Nederland en ontvang een 100% onafhankelijk aanbod met de laagste premies.
HR Navigator

HR Navigator, partner van De Zaak

Een nieuwe arbodienst selecteren is ingewikkeld en kost veel tijd. Hoe vind je een geschikte arbodienstverlener uit bijna 150 aanbieders? Bij HR Navigator vinden we dat jij recht hebt op gratis én 100% onafhankelijk advies bij het vinden van de beste HR-dienstverlener voor jouw organisatie. We hebben al meer dan 15.000 organisaties geholpen bij het vinden van de beste HR-dienstverlener. We zijn dus niet alleen de enige die 100% onafhankelijk is, maar ook veruit de grootste HR vergelijkingssite.

Bekijk alle artikelen van HR Navigator>

Besparen op je verzuimverzekering?
Start een gratis premievergelijking tussen de beste verzuimverzekeraars van Nederland en ontvang een 100% onafhankelijk aanbod met de laagste premies.
Lees ook…
Wat is een cao? Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? En hoe pas je de cao toe binnen je bedrijf? Lees hier de basisregels over de collectieve…
Pauzes zijn belangrijk. Even ontspannen om daarna weer goed effectief aan de slag te gaan gaan. Maar wanneer werknemers een pauze hebben en totaal niet…
Het is zo makkelijk als je even wat extra handjes nodig hebt: een flexibele kracht inhuren via het uitzendbureau. Maar de arbeidspositie van…