Als zzp'er weer aan de slag na een periode van ziekte? Re-integratie kan een flinke uitdaging zijn. Hoe pak je dit aan zonder terug te vallen? In dit artikel vind je praktische tips en stappen voor een succesvolle re-integratie. Ontdek hoe je je werkuren slim opbouwt, welke ondersteuning je kunt krijgen en hoe je een gezonde werk-privébalans behoudt. Benieuwd hoe je sterker terugkomt dan ooit? Lees snel verder en bereid je voor op een succesvolle terugkeer.

Inhoudsopgave

Beperk de financiële impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Wat is re-integratie voor een zelfstandig ondernemer?

Re-integratie als zzp’er betekent, net als voor mensen in loondienst, dat je na een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid weer aan het werk gaat. Alleen in tegenstelling tot mensen met een werkgever heb je niet altijd iemand die je helpt met het ‘terugkeren’ naar je werk.

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je re-integratietraject. Je bepaalt zelf hoe langzaam je je werkuren weer opbouwt, welk werk je wanneer oppakt en hoe je voorkomt dat je opnieuw uitvalt.

4 tips voor een succesvolle re-integratie als zzp’er

Ziek worden als zzp’er: hoe ga je hiermee om?

Ziek worden als zzp’er: niet iets waar je van droomt. Eerder een nachtmerrie. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen inkomen, maar ook voor het draaiende houden van je bedrijf. Aan de ene kant wil je snel weer aan de slag, maar aan de andere kant ook voorkomen dat je te snel te veel hooi op je vork neemt. Daarom deze tips die je helpen om op een gezonde manier weer aan de slag te gaan.

Tip 1: zoek en gebruik de hulp die aanwezig is

Hoewel je als zelfstandig ondernemer minder rechten hebt dan een werknemer in loondienst met zijn re-integratie, is er wel ondersteuning en goede begeleiding beschikbaar.

Verzekeringen

Check je arbeidsongeschiktheidsverzekering (als je die hebt). Natuurlijk voor de uitkering tijdens de periode dat je niet kunt werken, maar wist je dat veel arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook re-integratiebegeleiding bieden als onderdeel van je polis?

Ook kan het zijn dat je via je aanvullende zorgverzekering een dekking hebt voor re-integratiecoaching of therapie die helpt bij terugkeer naar werk. Voor hulp van je verzekering moet je vaak wel medische gegevens delen.

Arbodiensten

Hoewel arbodiensten voornamelijk werken met werknemers in loondienst, bieden sommige arbodiensten ook diensten aan voor zzp’ers. Zij kunnen helpen met het opstellen van een plan voor tijdens je re-integratietraject en het begeleiden van het herstelproces.

Re-integratiebureau

Deze gespecialiseerde bureaus richten zich specifiek op het ondersteunen van mensen die na ziekte weer aan het werk willen. Ze kunnen je helpen bij het vinden van de juiste balans tussen werk en herstel en bieden vaak persoonlijke coaching aan tijdens het re-integreren.

Zelfstandigenloketten en ondernemersverenigingen

Lokale zelfstandigenloketten en organisaties zoals de Kamer van Koophandel of ZZP Nederland kunnen je doorverwijzen naar geschikte re-integratiecoaches en -bureaus.

Tip 2: bouw je werk langzaam op

Na een periode waarin je (langdurig) ziek was, is het verleidelijk om direct weer volop aan de slag te gaan. Toch is het slim om je werk en je uren geleidelijk op te bouwen tijdens je re-integratietraject. Begin met een aantal uren per dag en luister goed naar je lichaam. Je wilt voorkomen dat je een grens overgaat, want daar betaal je vaak later de prijs voor. En dan duurt je re-integratie alleen maar langer.

Kijk in de uren dat je werkt ook naar het werk dat je doet. Welke opdrachten kosten je weinig energie, wat zijn de belangrijkste taken en welke werkzaamheden kun je in een rustige omgeving doen?

Praktische tips tijdens het opbouwen:

  • Plan je werkdagen. Kijk naar de taken die prioriteit hebben, maar ook naar wanneer je hier energie voor hebt. Een online agenda of planningstool kan hierbij helpen.
  • Werk in tijdsblokken waarin je geconcentreerd werkt en wissel die af met rustpauzes.
  • Check je werkplek. Overweeg om in een rustige omgeving te starten, om onnodige stress te vermijden.


Tip 3: zorg voor een gezonde werk-privébalans

Wil je als zzp’er een succesvolle re-integratie? Dan moet je zorgen voor een gezonde werk-privébalans. Dus zorg dat je tijdens het re-integreren niet alleen aandacht besteedt aan je werk, maar kijk ook naar activiteiten en personen die jou kunnen helpen in je re-integratietraject. Wat helpt jou om je te ontspannen en te herstellen?

Hoe doe je dat?

  • Stel grenzen. Geef duidelijk aan wanneer je werkt en wanneer je rust neemt. Dit helpt om je energie beter te verdelen en te voorkomen dat je te snel te veel gaat doen.
  • Beweeg regelmatig. Lichamelijke activiteit kan bijdragen aan je herstel en helpen om stress te verminderen tijdens het re-integreren. Dit kan een sport zijn die je al kent, een nieuwe uitdaging of iets wat je makkelijk in kunt passen zoals een wandeling of een stukje fietsen.
  • Plan ontspanning in. Net zoals je voor nu passend werk inplant, is het ook belangrijk om ontspanning in te plannen. Ga onderzoeken wat voor jou werkt.


Tip 4: probeer je netwerk te onderhouden

Als je ziek bent of aan het re-integreren, dan staat het onderhouden van je netwerk waarschijnlijk niet bovenaan je prioriteitenlijst. Maar je netwerk is belangrijk als zelfstandig ondernemer, ook voor na je re-integratie. Hoe zorg je ervoor dat je ook als je tijdelijk of langdurig ziek bent, toch je netwerk onderhoud?

Blijf in contact

Ook al ben je niet of minder actief, probeer dan toch contact te houden met belangrijke klanten en collega’s. Een korte update, een maandelijks berichtje of een vriendelijk appje: het kan genoeg zijn om je relatie warm te houden als je ziek bent of tijdelijk arbeidsongeschikt.

Deel waar je mee bezig bent

Waarom zou je doen alsof het goed gaat, terwijl dat niet zo is? Deel (een deel van) je re-integratietraject. Door open te zijn over waar je mee bezig bent, geef je ruimte voor begrip en steun. Ook laat je hiermee zien dat je hard werkt aan je terugkeer naar het zelfstandig ondernemerschap.

Online aanwezigheid

Ook als je niet volledig aan het werk bent of helemaal niet op locatie kunt zijn, kun je alsnog zichtbaar blijven tijdens je re-integratie. Laat online zien dat je er nog bent. Dat kan door zelf dingen te delen, maar ook door interessante artikelen te delen, je mening te geven over ontwikkelingen in je vakgebied of te delen hoe het re-integeren verloopt.

Leren van re-integreren: sterker terugkomen als zzp’er

Een re-integratie vraagt veel van jou als zelfstandig ondernemer. Het gaat vaak om meer dan werk alleen. Dat is zwaar, maar maakt het ook mogelijk om sterker terug te komen. Na een periode van ziek zijn of tijdelijke arbeidsongeschiktheid wil je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker terugkomen. Reflecteer op je werkstijl, je doelen en hoe je wilt dat je bedrijf eruit ziet.

Vragen die helpen om sterker terug te komen

  • Welke lessen kun je trekken uit deze periode? Heb je misschien inzichten gekregen hoe je je werk beter kunt inrichten, welke opdrachten je energie geven of wat voor jou niet werkt? Gebruik dat om je eigen bedrijf nog meer te laten werken op een manier die bij jou past.
  • Welke vaardigheden of kennis heb je nog nodig? Wat heb je nodig om sterker terug te komen? Denk aan vaardigheden die je voor je werk kunt gebruiken, maar ook aan vaardigheden die je helpen in het zelfstandig ondernemerschap.
  • Stel nieuwe doelen. Met ziek zijn of tijdelijk arbeidsongeschikt zijn had je geen rekening gehouden toen je doelen stelde. Neem tijdens het re-integreren de tijd om de doelen die je had te evalueren en aan te passen of schrappen waar nodig. Dit helpt om met nieuwe focus weer aan de slag te gaan.


Wettelijke verplichtingen tijdens het re-integreren als zzp’er

Ook al heb je een eigen bedrijf, toch heb je tijdens het re-integreren een aantal wettelijke verplichtingen.

Inkomstenbelasting en btw-aangifte

Ook als je ziek bent, arbeidsongeschikt bent of minder werkt, moet je jaarlijks je inkomstenbelasting doen en betalen en periodiek je omzetbelasting (btw-aangifte) doen.

Administratieplicht

Je blijft ook tijdens periodes van ziekte en re-integratie verantwoordelijk voor een goede administratie. Dit is belangrijk voor je belastingaangifte en om te bewijzen dat je aan je fiscale verplichtingen voldoet.

Arbeidsomstandigheden

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. Ook als je vanuit huis werkt.

Verplichtingen vanuit de AOV

Hoewel je geen formele re-integratieplicht hebt, zoals werknemers in loondienst, moet je wel voldoen aan eventuele afspraken met je arbeidsongeschiktheidsverzekeraar om aanspraak te maken op een uitkering.

Opdrachtgevers informeren

Wijzigt er iets in je (leverings)contract, dan moet je opdrachtgevers hiervan op de hoogte stellen.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen over re-integratie als zzp’er

Wat is re-integratie voor een zzp’er?

Re-integratie is het proces waarbij je zzp’er (zelfstandig ondernemer) weer aan het werk gaat na een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Tijdens deze periode bouw je je werkuren en werkzaamheden geleidelijk op.

Heb ik recht op een Ziektewet-uitkering?

Nee, als zzp’er heb je geen recht op een Ziektewet-uitkering. Er kan een uitzondering gelden als je vrijwillig verzekerd bent bij het UWV.

Heb ik met een AOV ook recht op hulp bij re-integratie?

Ja, veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV’s) bieden ondersteuning bij re-integratie. Denk aan coaching en begeleiding.

Wat als ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heb als ik wil re-integreren?

Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je zelf je re-integratie financieren en regelen. Je bent dan afhankelijk van je spaargeld of andere inkomstenbronnen.

Wat gebeurt er als ik niet volledig kan terugkeren naar mijn werk?

Dat bepaal je zelf. Je kunt je werkzaamheden aanpassen of minder gaan werken. Maar je kunt ook kijken of je zelf ander passend werk kunt bedenken. Dat is het voor- en nadeel van het zelfstandig ondernemerschap. In sommige gevallen wordt gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid gedekt door een arbeidsongeschiktheidsverzekering en krijg je een uitkering.

Heeft mijn re-integratietraject invloed op mijn belastingen?

Dat kan. Denk aan wijzigingen in je inkomen, maar ook aan je urencriterium. Hierbij kan een boekhouder of administratiekantoor je verder helpen.

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Foto van Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
i.s.m.
Bij kleine werkgevers ligt de loonsom vaak lager dan € 905.000,- per jaar. De MKB verzuim-ontzorgverzekering is speciaal voor de kleinere werkgever….
i.s.m.
Van relatieproblemen tot financiële zorgen – persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot langdurige uitval bij je medewerkers. Ontdek hoe je als…
Een medewerker die zich regelmatig een paar dagen ziek meldt, kost je bedrijf meer dan je denkt. En niet alleen financieel. Het zorgt voor…
i.s.m.
Iets meer dan 5% van alle werkenden in Nederland is ziek. Ofwel van elke 100 mensen die in je organisatie werken, zijn er elke dag 5 ziek. Voor heel…
i.s.m.
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…