Ziekteverzuim kan je bedrijf flink ontregelen, maar een goede bedrijfsarts kan het verschil maken tussen een soepel of rampzalig proces. Maar wat mag je eigenlijk verwachten van zo'n specialist. En wat zijn je verplichtingen als werkgever? In dit artikel ontdek je de cruciale rol van de bedrijfsarts in het voorkomen genezen van ziekteverzuim binnen je bedrijf.

In het kort

  • Een bedrijfsarts ondersteunt werkgevers bij verzuimbeleid en begeleidt werknemers bij ziekte om ze snel en verantwoord terug te laten keren naar werk.
  • Werkgevers moeten bij een ziekmelding een bedrijfsarts of arbodienst inschakelen; binnen een week wordt contact opgenomen en bij langdurig verzuim volgt een probleemanalyse na zes weken.
  • Bedrijfsartsen kunnen naast medische beoordelingen ook preventief advies geven, re-integratieplannen opstellen en werkomstandigheden verbeteren.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

De rol van de bedrijfsarts

Een bedrijfsarts is erop gericht om bedrijven te ondersteunen bij hun verzuimbeleid en om medewerkers te begeleiden bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het belangrijkste doel van de bedrijfsarts is om ervoor te zorgen dat een zieke werknemer zo snel mogelijk – en op een verantwoorde manier – weer aan het werk kan. Dit gebeurt altijd in samenspraak met jou als werkgever en de werknemer zelf.

Naast de medische situatie van de medewerker, bekijkt de bedrijfsarts factoren zoals de werkomgeving, werkdruk en mogelijke aanpassingen binnen het bedrijf om een werknemer te helpen re-integreren.

Wanneer schakel je een bedrijfsarts in?

Zodra een werknemer zich ziek meldt, ben je als werkgever verplicht om de ziekmelding door te geven aan je arbodienst of een zelfstandige bedrijfsarts. De Wet verbetering poortwachter verplicht werkgevers om actief aan de slag te gaan met het re-integreren van een zieke werknemer.

De rol van de bedrijfsarts is om objectief te beoordelen of de werknemer daadwerkelijk niet kan werken. En zo ja, wat er nodig is om het herstel en de re-integratie te bevorderen.

Binnen één week na de ziekmelding moet de bedrijfsarts, of een andere casemanager, contact opnemen met de zieke werknemer. Dit kan telefonisch zijn of op locatie. Bij langdurig verzuim is het belangrijk dat er na zes weken een probleemanalyse wordt gemaakt, waarin een plan van aanpak voor re-integratie wordt opgesteld.

Verschil tussen een bedrijfsarts en een arbo-arts

Vaak worden de termen bedrijfsarts en arbo-arts door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil.

Bedrijfsarts

Dit is een wettelijk beschermde titel. Het gaat om een erkend medisch specialist die altijd een opleiding tot basisarts heeft afgerond, gevolgd door een specialisatie. Een geregistreerde bedrijfsarts kan een preventief medisch onderzoek uitvoeren, een probleemanalyse opstellen en werknemers met fysieke of psychische klachten helpen.

Arbo-arts

Een arbo-arts heeft geen specialisatie gevolgd. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet de arbo-arts bij het opstellen van een probleemanalyse een bedrijfsarts inschakelen en een second opinion aanvragen. Een arbo-arts heeft ook een adviserende rol in het verbeteren van de werkomstandigheden binnen een bedrijf.

Kortom, je kunt bij verzuim in eerste instantie een arbodienst of arbo-arts inschakelen, maar als het goed is, betrekt hij of zij vervolgens een bedrijfsarts in het proces.

Wat doet een bedrijfsarts precies?

De taken van een bedrijfsarts zijn breed en gaan verder dan alleen het beoordelen van ziektes. Hier zijn enkele belangrijke werkzaamheden die je van een bedrijfsarts kunt verwachten:

Beoordeling van de arbeids(on)geschiktheid

De bedrijfsarts beoordeelt of een werknemer daadwerkelijk niet kan werken en of er mogelijkheden zijn voor gedeeltelijk of aangepast werk.

Begeleiding bij re-integratie

Samen met de werkgever en werknemer stelt de bedrijfsarts een re-integratieplan op. Hierin wordt gekeken naar wat de werknemer nog wel kan doen en welke stappen nodig zijn om weer volledig te kunnen werken.

Preventief advies

Een bedrijfsarts adviseert niet alleen tijdens ziekte, maar kan ook preventief advies geven over het verbeteren van de werkomstandigheden om verzuim te voorkomen.

Verzuimbegeleiding

De bedrijfsarts helpt bij het opstellen van een verzuimbeleid en kan advies geven over hoe je als werkgever met ziekteverzuim omgaat.

Werkplekonderzoek

Soms is het nodig om de werkplek van een zieke werknemer te onderzoeken om te zien of er aanpassingen nodig zijn om re-integratie mogelijk te maken.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Hoe kies je een goede bedrijfsarts of arbodienst?

Als ondernemer kun je zelf bepalen met welke bedrijfsarts of arbodienst je in zee gaat. Het is belangrijk om een goede keuze te maken, want de samenwerking met de bedrijfsarts kan een groot verschil maken in het verzuimproces. Let bij het kiezen van een arbodienst of bedrijfsarts op de volgende zaken:

  • Ervaring en specialisatie: zorg ervoor dat de bedrijfsarts ervaring heeft met jouw sector en de specifieke uitdagingen die daarin spelen. Een bedrijfsarts met ervaring in het mkb kan bijvoorbeeld anders te werk gaan dan een arts die vooral met grote bedrijven werkt.
  • Persoonlijke klik: de samenwerking met een bedrijfsarts is vaak intensief, vooral bij langdurig ziekteverzuim. Een goede persoonlijke klik kan het proces een stuk soepeler laten verlopen.
  • Bereikbaarheid en service: verzuim vraagt om snelle actie. Zorg er daarom voor dat je kiest voor een bedrijfsarts of arbodienst die goed bereikbaar is en waar je snel terecht kunt met vragen.


Wat als er een conflict is met de bedrijfsarts?

In sommige gevallen kan er onenigheid ontstaan tussen de werkgever, de werknemer en de bedrijfsarts. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer het niet eens is met de beoordeling van de bedrijfsarts. In zo’n geval kan de werknemer een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Dit is een recht van de werknemer en de werkgever is verplicht om mee te werken aan een second opinion.

Daarnaast kan een onafhankelijke arbodienst of mediator worden ingeschakeld om te bemiddelen bij conflicten tussen werkgever en werknemer over de verzuimaanpak.

Conclusie: kies een bedrijfsarts zorgvuldig uit

Voor ondernemers in het mkb is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op ziekteverzuim en te zorgen dat je een bedrijfsarts hebt die bij jouw bedrijf past. Door samen te werken met een ervaren en proactieve bedrijfsarts of arbodienst, kun je niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook het ziekteverzuim binnen je bedrijf effectief beheersen en terugdringen en zorgen voor een voorspoedige re-integratie van zieke werknemers.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Mercy Hiltrop

Mercy Hiltrop

Als eindredacteur en copywriter bij De Zaak houd ik mij dagelijks bezig met het creëren en redigeren van interessante en inspirerende content voor ondernemers. Dankzij een jarenlange achtergrond in contentcreatie voor verschillende websites en tijdschriften, zijn er weinig onderwerpen waar ik niet mee uit de voeten kan. Maar ondernemen is een onderwerp dat echt dicht bij mij staat. Naast dat ik tot voor kort altijd als zzp'er heb gewerkt, heb ik verschillende bedrijven opgezet. Hierdoor begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Heb je personeel in dienst? Dan is het cruciaal om te weten wat te doen bij een bedrijfsongeval. Elk jaar gebeuren er honderden bedrijfsongevallen op…
Het begrip dienstbetrekking speelt een belangrijke rol voor de loonbelasting. Wanneer is er sprake van een echt…
De gezondheid en het welzijn van werknemers zijn cruciaal voor het succes van elk bedrijf. Een arbo-arts speelt hierin een sleutelrol. Dit is een…