Categorieën

Een eerste indruk wordt binnen enkele seconden gemaakt. Dat geldt ook voor vacatureteksten. Wil je een goede vacaturetekst schrijven die echt werkt? Met deze acht tips ontdek je hoe je met de juiste woorden de juiste kandidaten aantrekt.

In het kort

  • Een goede vacaturetekst is cruciaal voor het aantrekken van geschikte kandidaten en het verminderen van niet-passende sollicitaties.
  • Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om je doelgroep te kennen en een titel te kiezen die goed vindbaar is en de aandacht trekt.
  • Wees eerlijk over je bedrijf en de baan, wees transparant over het salaris en zorg voor een inclusieve vacaturetekst om gelijke kansen te bieden.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een vacaturetekst?

Een vacaturetekst, oftewel personeelsadvertentie, geeft een omschrijving van een beschikbare functie binnen je bedrijf. Het doel van zo’n tekst is potentiële kandidaten te informeren over verschillende belangrijke aspecten van de baan en het bedrijf. Denk aan de taken, verantwoordelijkheden, functie-eisen en primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook de bedrijfscultuur.

Waarom is een goede vacaturetekst zo belangrijk?

Een goede vacaturetekst is een belangrijke stap in een succesvol wervingsproces. Hij trekt niet alleen de juiste kandidaten aan, maar helpt ook om het aantal niet-passende sollicitaties te beperken. Dit maakt je werving en selectie efficiënter.

Een vacaturetekst is dus niet iets wat je even tussendoor oppakt. Het vereist een doordachte aanpak, zeker in een competitieve arbeidsmarkt. Met de juiste strategie en een goede call to action vergroot je je kansen om de geschikte kandidaten te vinden. Hier volgen 8 schrijftips die je daarbij gaan helpen.

Tip 1: weet voor wie je schrijft

Schrijven wordt een stuk eenvoudiger (en leuker) wanneer je weet voor wie je schrijft. Neem voordat je begint de tijd om je doelgroep in kaart te brengen. Over welke leeftijdscategorie praten we? Wat is het opleidingsniveau en wat voor type mensen wil je aantrekken? Als je een duidelijk beeld hebt van potentiële kandidaten, kun je een vacaturetekst aantrekkelijker, begrijpelijker en meer to the point maken.

Tip 2: kies voor een goed vindbare vacaturetitel

Schrijf een titel die meteen de aandacht trekt en goed past bij de werkzaamheden. Gebruik de juiste zoekwoorden om ervoor te zorgen dat je vacature online goed zichtbaar is en een breed publiek bereikt.

Bedenk daarbij dat de eerste 300 tekens van je vacaturetekst cruciaal zijn voor de vindbaarheid op zoekmachines. Zorg dat je in deze tekst gebruikmaakt van woorden waarop veel gezocht wordt. Met Google Trends kun je controleren hoe vaak er gezocht wordt op bepaalde termen. Ook een rondje op LinkedIn kan inzicht geven in de functienamen die jouw doelgroep gebruikt.

Extra tip: wees niet te creatief met functietitels. ‘Verloningskoning’, ‘social samurai’ of ‘back office queen’ klinken leuk, maar zijn moeilijk vindbaar en onduidelijk.

Tip 3: maak meteen duidelijk wat de baan aantrekkelijk maakt

Kandidaten moeten direct kunnen zien of een functie interessant voor hen is. Begin met een opening waarin je kort en krachtig uitlegt waarom dit de ideale baan is voor jouw doelgroep. Daarbij kun je inspelen op triggers als salaris, arbeidsvoorwaarden, de inhoud van de functie of de werksfeer.

Wist je dat één op de vijf kandidaten de functieomschrijving vaak onduidelijk vindt? Dit komt doordat veel functieomschrijvingen te algemeen zijn of te veel jargon bevatten. Hoe specifieker, hoe beter.
Richt je in de tekst op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden waar iemand 80 procent van de tijd mee bezig zal zijn. Zo voorkom je verkeerde verwachtingen. 

Tip 4: schrijf herkenbaar en vermijd clichés 

Als het gaat om vacatureteksten – en eigenlijk vrijwel alle zakelijke teksten – wordt veel te vaak heel formele schrijftaal gebruikt. Onthoud: je schrijft voor mensen. Spreek de lezer persoonlijk aan. Hij of zij moet zich kunnen herkennen in de beschrijving, zich uitgedaagd voelen door de functie en geïnteresseerd raken in wat jouw bedrijf te bieden heeft.

Zet verkooppraatjes over je organisatie opzij en richt je op wat de werkzoekende belangrijk vindt in een baan. Je huidige werknemers kunnen waardevolle inzichten bieden in dit proces.

Wees voorzichtig met clichés zoals ‘creatieve duizendpoot’, ‘aanpakker’ en ‘alleskunner’. Uit onderzoek blijkt dat deze termen de meeste ergernis opwekken bij sollicitanten:

  1. geen 9-tot-5-mentaliteit
  2. carrièretijger
  3. work hard, play hard
  4. teamplayer
  5. marktconform salaris 


Tip 5: Houd het kort en simpel 

Vacatureteksten worden vaak op een smartphone gelezen, dus let op de lengte. Vermijd overbodige informatie en richt je op wat echt belangrijk is. Een wervende vacaturetekst moet snel gescand kunnen worden. Zorg voor een heldere structuur zodat de tekst prettig oogt en makkelijk te overzien is. Gebruik hiervoor: 

  • Korte alinea’s
  • Witregels
  • Tussenkopjes
  • Bullet points 


Voor uitgebreidere info kun je een link opnemen naar een pagina op je site. Denk aan details over je bedrijf, de bedrijfscultuur of de cao.

Tip 6: Wees eerlijk over je bedrijf en de baan

Natuurlijk moet je iets vertellen over je bedrijf, maar bewaar dit voor het einde van je vacaturetekst. Start met een korte introductie waarin jouw bedrijf zich onderscheidt van anderen. Laat zien wat jullie uniek maakt. Vertel niet alleen dat jullie een geweldig bedrijf zijn, maar leg ook uit wat jullie zo bijzonder maakt. 

Organiseren jullie wekelijks geweldige borrels? Hebben jullie flexibele arbeidsvoorwaarden? Of een extra goede pensioenregeling. Vermeld dit dan! Maar wees ook eerlijk in je vacaturetekst. Als jouw doelgroep veel waarde hecht aan een hoog salaris en jij kunt dat niet bieden? Ga dan geen hoge verwachtingen scheppen. Dit voorkomt dat je kandidaten aantrekt die later teleurgesteld afhaken.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Tip 7: wees transparant over het salaris 

Maar liefst 67 procent van de werkzoekenden ziet het salaris als een cruciale factor bij een baankeuze. Toch vermeldt het merendeel van de vacatureteksten geen salarisinformatie. Dit is opmerkelijk, want openheid over salarissen trekt op een effectieve manier de juiste kandidaten aan. 

Recent onderzoek wijst uit dat het geven van een salarisindicatie in vacatures zorgt voor 45 procent meer sollicitaties. Daarnaast helpt transparantie over salarissen de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Het is dus niet alleen nuttig, maar ook een stap naar meer gelijkheid op de werkvloer. 

Tip 8: maak je vacaturetekst inclusief 

Wanneer je personeel werft, is het belangrijk dat je iedereen gelijke kansen biedt. Het is wettelijk verboden om te discrimineren op basis van ras, afkomst, nationaliteit, seksuele voorkeur, geloof, geslacht, leeftijd, handicap of chronische ziekte. Dit is vastgelegd in de wetgeving rond gelijke behandeling.

Dit bereik je door alle sollicitanten gelijke kansen te bieden en de wettelijke richtlijnen nauwgezet te volgen. Focus op de vaardigheden en kennis die daadwerkelijk essentieel zijn voor de functie. Vermijd het specificeren van bepaalde leeftijdsgroepen of geslachtsvoorkeuren. 

Benadruk dat je organisatie een inclusieve werkomgeving biedt en openstaat voor mensen met diverse achtergronden, ervaringen en perspectieven. Dit maakt je vacature aantrekkelijker en kan een breder scala aan kandidaten aanmoedigen om te solliciteren.

Elke vacaturetekst een reflectie is van jouw bedrijf 

Met deze tips zet je de eerste stap naar het aantrekken van de juiste kandidaat voor je openstaande vacature. Begin vandaag nog met het optimaliseren van je teksten en trek het talent aan dat jouw zaak verdient. En vergeet niet dat elk vacaturetekst een reflectie is van jouw bedrijf.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…
Veel ondernemers worstelen met een tekort aan arbeidskrachten. Als je in de huidige, krappe arbeidsmarkt iemand zoekt voor over een maand, ben je veel…
Ben je klaar om je team uit te breiden, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel delen we 7 tips die je helpen. Van het opstellen van een…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…
Een vacature plaatsen en wachten tot de geschikte kandidaat naar je toe komt? Helaas, die tijd is voorbij. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het…