De voordelen van virtuele sollicitatiegesprekken

Als ondernemer ontkom je er niet aan dat sollicitaties tegenwoordig vaak online zijn. En op die manier een sollicitatiegesprek voeren heeft ook best wat voordelen. Maar hoe voer je op een succesvolle manier een virtueel sollicitatiegesprek? We hebben een aantal tips op een rij gezet.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

De voordelen virtuele sollicitatiegesprekken

  • Dankzij het gebruik van videoconferentie bespaar je tijd. Je hoeft geen rekening te houden met reisafstand en het plannen van een tijdstip gaat makkelijker.
  • Tijdens een videocall krijg je meer informatie dan in een telefoongesprek. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, gebaren en andere visuele indrukken. Daardoor krijg je een beter beeld van de sollicitant en kun je beter beoordelen of hij of zij past bij je bedrijf.
  • Het kan zijn dat we weer te maken krijgen met coronamaatregelen. Met een virtueel sollicitatiegesprek voldoe je aan alle richtlijnen en kan het recruitmentproces doorgaan.
  • Buitenlands personeel aannemen wordt makkelijker met een virtuele sollicitatie.

De voorbereiding

Neem de tijd

Of je een sollicitatiegesprek wel of niet virtueel gaat voeren: een goede voorbereiding is het halve werk. Neem ruim de tijd om het cv en de eventuele brief door te lezen. Bedenk van tevoren de vragen en zorg dat je deze bij de hand hebt. Zet de vragen bijvoorbeeld in een document op je computer of print ze uit.

Maak duidelijke afspraken

Voer je het gesprek samen met een collega? Maak dan afspraken over de rolverdeling. Dat is in een online omgeving, waarin je niet in één ruimte zit en afhankelijk bent van een internetverbinding, extra belangrijk. Bepaal wie welke vragen stelt. Zo voorkom je dat je elkaar onderbreekt en er ongemakkelijke stiltes vallen.

Controleer de techniek

Voor een virtueel sollicitatiegesprek heb je verschillende technische hulpmiddelen nodig. Zoals een computer met een camera en een microfoon. En software als Google Hangouts, Skype, Zoom of Teams. En natuurlijk een stabiele internetverbinding. Controleer ruim van tevoren of de techniek werkt zodat het gesprek soepel kan verlopen.

Kies een goede omgeving

Let goed op de ruimte waar je gaat zitten. Ga niet met je rug naar een raam zitten. Door het tegenlicht ben je niet goed te zien voor de sollicitant wat het gesprek weer een stuk lastiger maakt.

Het online sollicitatiegesprek

Stel de sollicitant op z’n gemak

Het zal voor de meeste mensen nog steeds wennen zijn om een online sollicitatiegesprek te voeren. Vergeet niet de sollicitant op z’n gemak te stellen. Zeg bijvoorbeeld dat het niet erg is als het internet je in de steek laat. Maak wel afspraken voor een plan B. Valt de internet verbinding helemaal weg? Zorg er dan voor dat je elkaar kunt bellen.

Geef de kandidaat de tijd

Geef sollicitanten de tijd om te antwoorden. Soms kan er vertraging in de verbinding zitten. Valt het antwoord van de kandidaat (deels) weg? Vraag dan hem of haar dan om het antwoord even te herhalen.

Zet je telefoon op stil

Laat je niet afleiden door je smartphone. Zet hem op stil en leg hem met het scherm naar beneden. Zo kun je je volledige focus bij het gesprek houden.

De vervolgstappen

Zorg ervoor dat je het gesprek op het juiste moment opvolgt. Vergeet de kandidaat niet te vertellen wat de vervolgstappen zijn na jullie gesprek. Laat weten wanneer je een terugkoppeling geeft en of er eventueel nog andere kandidaten zijn.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…
Op zoek naar personeel? In deze krappe arbeidsmarkt moet je jezelf goed voorbereiden en verschillende methodes gebruiken. Denk aan het werven van…
Goed personeel ligt niet voor het oprapen. Toch laten veel bedrijven AOW’ers bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd direct afvloeien. Dat…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…
Na het succesvol doorlopen van de sollicitatiegesprekken is dit het moment waarop je afspraken maakt over de voorwaarden waaronder iemand gaat werken….