Wil je de perfecte kandidaat vinden voor jouw openstaande functie? Dan is een goede sollicitatieprocedure cruciaal. Met deze praktische checklist zorg je ervoor dat je geen stap overslaat en de beste nieuwe collega vindt.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Stel een duidelijk functieprofiel op

Een sollicitatieprocedure begint met een gedetailleerd profiel waarin je de functie-eisen beschrijft. Denk aan kennisniveau, opleidingen, werkervaring en beschikbaarheid. Welke taken moet de nieuwe medewerker uitvoeren en wat zijn de vereisten?

Bedenk vooraf criteria

Stel criteria op waarop je de kandidaten wilt vergelijken. Schrijf deze criteria op en beoordeel de kandidaten hierop tijdens het selectieproces.

Start een wervingsprocedure

Begin met het werven van kandidaten. Dit kan op verschillende manieren: interne kandidaten, via het UWV werk, uitzendbureaus, personeelsadvertenties, social media of online platforms. Steek energie in een goede vacaturetekst.

Beoordeel de sollicitatiebrieven

Maak een eerste selectie van de ontvangen brieven. Laat bij voorkeur twee mensen de brieven lezen en elke kandidaat waarderen met +, –, of +/–. Kandidaten die van beiden een plus krijgen, gaan door naar de volgende ronde. Houd de andere kandidaten eventueel in portefeuille en informeer over de status van de sollicitatieprocedure.

Plan een eerste gespreksronde

Plan een oriënterend gesprek met twee personen, waarbij één het gesprek leidt. Laat voldoende tijd tussen elk sollicitatiegesprek om na te praten over elke kandidaat. Gebruik een checklist om het gesprek gestructureerd te laten verlopen. Zijn er veel kandidaten? Dan kun je ook een online sollicitatiegesprek voeren.

Bepaal met welke kandidaten je verdergaat

Informeer de afgevallen kandidaten waarom zij niet zijn geselecteerd en bied hen de mogelijkheid om toelichting te vragen. Vermeld een contactpersoon voor vragen.

Houd een tweede ronde sollicitatiegesprekken

Plan een tweede gesprek met ten minste één andere gespreksdeelnemer dan bij het eerste gesprek. Bespreek arbeidsvoorwaarden zoals salaris, pensioenregelingen en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. Vraag referenties op, maar doe dit alleen met toestemming van de kandidaat.

Selecteer één of enkele kandidaten

Maak een definitieve keuze. Houd andere geschikte kandidaten in portefeuille en informeer hen hierover.

Laat kandidaten desgewenst een online assessment ondergaan

Overweeg een psychologische test voor de geselecteerde kandidaten om een beter inzicht te krijgen in hun geschiktheid.

Bepaal je definitieve keuze

Neem een definitieve beslissing en kies de beste kandidaat. Laat indien nodig de gekozen kandidaat medisch keuren, mits dit geoorloofd is en relevant voor de functie.

Bevestig de aanname met een aanstellingsbrief

Stuur een aanstellingsbrief waarin je de functie, startdatum, contractduur, proeftijd en het salaris bevestigt.

Informeer de overige kandidaten

Informeer de overige kandidaten dat zij niet zijn geselecteerd, maar geef aan dat zij ook geschikte kandidaten waren.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ben je klaar om je team uit te breiden, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel delen we 7 tips die je helpen. Van het opstellen van een…
Je komt handen tekort en denkt erover om iemand aan te nemen. Hoe zoek je een geschikte kandidaat? Waar moet je op letten bij het opstellen van een…
Na het succesvol doorlopen van de sollicitatiegesprekken is dit het moment waarop je afspraken maakt over de voorwaarden waaronder iemand gaat werken….
Een eerste indruk wordt binnen enkele seconden gemaakt. Dat geldt ook voor vacatureteksten. Wil je een goede vacaturetekst schrijven die echt werkt?…
De dertiende maand is een magische term in de wereld van arbeidsvoorwaarden. Volgens onderzoek is het de meeste gewilde secundaire voorwaarde onder…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…