Categorieën

Goed personeel ligt niet voor het oprapen. Toch laten veel bedrijven AOW'ers bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd direct afvloeien. Dat is in veel gevallen zonde! In dit artikel lees je 7 redenen waarom je een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt, beter in dienst kan houden (of in dienst kunt nemen).

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

1. Goede en betrouwbare werkers

Uit onderzoek van hoogleraar Ouderen en Arbeidsmarkt Kène Henkens blijkt dat driekwart van de werkgevers die ervaring heeft met het inzetten van gepensioneerde werknemers positief is over deze mensen. Een paar redenen waarom deze groep ouderen een aanvulling kan zijn in je bedrijf:

Veel kennis en ervaring

Een oudere werknemer brengt doorgaans veel ervaring mee. Hij of zij loopt vaak al heel wat jaren mee in een bepaalde branche en heeft daardoor gespecialiseerde kennis. En zelfs als hij deze kennis niet heeft, dan nog brengt hij sowieso levenservaring mee. Dat zijn kwaliteiten die zij kunnen overdragen op jongere collega’s en kunnen inzetten bij hun werk. Een meester-gesel situatie. Een toevoeging op het werk.

Gemotiveerd

Een werknemer in de AOW-leeftijd is vaak echt gemotiveerd. In veel gevallen gaat het niet alleen om extra inkomsten, maar om de wens te blijven deelnemen aan het arbeidsproces. Iemand die het leuk vindt om te werken, heeft vaak een goede invloed op de werksfeer en het plezier.

Stabiel

Een jongere werknemer kan de neiging hebben onrustig om zich heen te kijken naar andere banen. Je hebt iemand net goed ingewerkt en dan vertrekt hij naar een andere werkgever. Een werknemer in de pensioengerechtigde leeftijd is meestal stabiel. Hij is tevreden met zijn positie. Vaak zijn het personen op wie je kunt bouwen en die ook een stabiliserende invloed hebben op je onderneming.

2. Vanaf 1 juli wordt loondoorbetaling AOW-er verkort

Vanaf 1 juli is de periode van loondoorbetaling van een werknemer die AOW ontvangt, verkort van 13 naar 6 weken. Deze wijziging is alleen van toepassing op personen die op of na 1 juli 2023 ziek worden.

Als een werknemer voor het bereiken van de AOW-leeftijd ziek of arbeidsongeschikt wordt, moet je hem of haar 2 jaar (104 weken) doorbetalen.

3. AOW-ers zijn flexibele werknemers

Blijft je werknemer in loondienst nadat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt? Dan kun je als werkgever het bestaande contract aanhouden. Het grote verschil is dat je het contract nu maandelijks kunt opzeggen. Mocht je als werkgever en werknemer met elkaar in een arbeidsgeschil terechtkomen waar je samen niet uitkomt dan hoef je bij een eventueel ontslag geen transitievergoeding te betalen en toestemming te vragen van het UWV of kantonrechter.

4. Je betaalt geen werkgeverslasten

Voor elke werknemer draag je premie af, zoals:

  • Werkeloosheidswet (WW)
  • Wet op de arbeidsongeschiktheid (WAO)
  • Ziektewet (ZW)
  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
  • Pensioenfonds


Als iemand de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, hoef je deze premies niet meer af te dragen.

Hierdoor houdt de AOW’er meer over.

5. Via uitzendbureau

Een werknemer met de AOW-leeftijd kan zich ook aanmelden bij een uitzendbureau. Voor een werkgever is dat een interessante opties, want iemand aannemen van de AOW-gerechtigde leeftijd is vaak goedkoper dan een jongere werknemer.

6. Meer flexibiliteit door tijdelijke contracten

Volgens de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) mag je een werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten aanbieden in 3 jaar. Daarna heeft hij recht op een vast contract. Maar bij werknemers met de AOW-leeftijd mag je 6 tijdelijke contracten in 4 jaar aanbieden.

7. Een grote bron van arbeidskrachten

We noemden het al even, maar door de krapte op de arbeidsmarkt ligt goed personeel niet voor het oprapen. De maatschappij vergrijst, dus het is verstandig om juist de groep ouderen niet te vergeten. Het aantal mensen dat na het bereiken van de AOW-leeftijd blijft doorwerken, groeit dan ook al jaren.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Meer overhouden als AOW-gerechtigde zzp’er

Het kan voor een AOW’er ook interessant zijn om door te werken als zzp’er. Wat hij/zij verdient, komt bovenop de uitkering. De AOW-uitkering is het basisinkomen, de overige inkomsten door werk is extra. Ook betaalt een zelfstandig ondernemer in de AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting. Hij/zij hoeft namelijk geen AOW-premie meer te betalen. Een zelfstandig ondernemer in de AOW-leeftijd werkt vaak nog uit plezier en brengt heel wat ervaring mee. Doe er je voordeel mee. In dit artikel lees hoe je ondernemen na je pensioengerechtigde leeftijd aanpakt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Ben je klaar om je team uit te breiden, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel delen we 7 tips die je helpen. Van het opstellen van een…
De dertiende maand is een magische term in de wereld van arbeidsvoorwaarden. Volgens onderzoek is het de meeste gewilde secundaire voorwaarde onder…
Als ondernemer ontkom je er niet aan dat sollicitaties tegenwoordig vaak online zijn. En op die manier een sollicitatiegesprek voeren heeft ook best…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…
Voor veel ondernemers klinken diversiteit en inclusie misschien wat vaag, maar dat verandert als je begrijpt wat ze voor het succes van je bedrijf…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…