"Ongure types snel in de smiezen"
Goede beveiliging is voor ondernemers een flinke investering. Toch is het onmisbaar wanneer je plotseling wordt geconfronteerd met een overval. "Meer aandacht voor veiligheid is voor de ondernemer in zijn eigen belang," benadrukte minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) toen hij ondernemers maandag toesprak aan het begin van de Week van de Veiligheid. Toch hebben sommige kleine mkb'ers hun zaakjes op dat gebied al goed voor elkaar.

Arthur Verstraete, eigenaar van de Hubo-vestiging aan het Smaragdplein in Utrecht, houdt zijn zaak goed in de gaten. “Behalve camera’s hebben we een afroomkluis, zodat we nooit meer dan een paar honderd euro in kas hebben. En dankzij ‘Klein bedrag, pinnen mag’ betaalt bijna niemand meer contant. Bovendien ontwikkel je als eigenaar van je zaak een extra zintuig, waardoor je snel in de smiezen hebt als ongure types iets van plan zijn.”

Overvalgeweld
Toch is het volgens directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland nu het moment van het jaar om aan veiligheid te denken. “Het thema – minder cash, wel zo veilig – draait om overvalgeweld. Dat vindt vooral plaats in de donkere winterdagen, want dan is er meer risico.”

Daar kunnen ze bij Winkelcentrum Smaragdplein over meepraten. “Gemiddeld wordt er eens in de twee maanden iemand overvallen,” zegt Hubo-eigenaar Verstraete. “Dat gebeurt nog wel eens bij de Bart Smit, hier schuin tegenover. Laatst nog zagen we daar iemand met een Playstation 4 onder z’n arm naar buiten rennen. Zelf ben ik wel eens achter een overvaller aangegaan. Toen die me zag, pakte hij een fles cognac en gooide die vlak langs me door een ruit. Die man is opgepakt en later veroordeeld voor poging tot doodslag. Of ik daar nog eens achteraan zou gaan? Nee, dat heb ik wel afgeleerd.”

Burenbelsysteem
Het contact tussen de ondernemers onderling is prima. “Wij hebben veel baat bij een burenbelsysteem, waarmee de aangesloten winkeliers snel de politie kunnen alarmeren en collega’s kunnen inschakelen. Dat is een kleine, onopvallende knop achter de balie, dat werkt heel effectief. Je weet gelijk als er iets aan de hand is en waar. Ook hebben we komende week een review van een mystery guest, waar we veel van kunnen leren. Dat levert veel nuttige kennis op.”

Binnen een handomdraai is veel nuttige kennis over beveiliging te verkrijgen door middel van de vernieuwde Veilig Ondernemen Scan. Die geeft een ondernemer binnen 5 minuten advies op wat voor manier hij de veiligheid van zijn bedrijf kan verbeteren. “Goed dat deze scan er is”, zegt Verstraete, die samen met redacteur Jules van der Leeuw de vragen doorneemt. “Veel ondernemers moeten dit serieus nemen. Daar kan deze scan uitstekend bij helpen.”

Gratis e-magazine: Elektrische mobiliteit
Waarom is elektrificering van je wagenpark belangrijk? Waar begin je mee als je je medewerkers (en klanten) hierin wilt faciliteren? En wat zijn de ervaringen van elektrische rijders tot nu toe?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.