Categorieën

Uiterlijk op 1 januari 2012 zal de laatste pinpas met alleen een magneetstrip doormidden zijn geknipt. Dan zijn alle betaalpassen uitgerust met een EMV-chip, die minder fraudegevoelig is.

Het nieuwe pinnen

Bij het nieuwe pinnen halen klanten hun betaalpas niet meer door een gleuf, maar steken deze in een chiplezer. Skimmen wordt daardoor een stuk moeilijker. EMV is een internationale chipstandaard ontwikkeld door Europay, Mastercard en Visa. Het Nederlandse merk PIN verdwijnt met ingang van 2012.

Er kan bij consumenten verwarring ontstaan met de Chipknip, de oplaadbare betaalpas voor kleinere betalingen, maar die blijft vooralsnog gewoon bestaan.

Vervangen betaalautomaten (sloopregeling)

De voorlichtingscampagne, gericht op ondernemers, loopt al sinds november 2009. Het belangrijkste is het vervangen van verouderde betaalautomaten met alleen een magneetlezer. Tot en met 30 juni 2011 gold daarvoor de sloopregeling betaalautomaten.

Contract met de bank aanpassen

Bent u nog niet overgeschakeld? Dan moet uw bankcontract nog worden omgezet naar een contract voor het pinnen met de internationale merken Maestro en V PAY. De meeste Nederlandse banken garanderen tot 2014 dezelfde tarieven voor Maestro- en V PAY-betalingen die u voor PIN gewend bent.

Daarnaast zijn er ‘slimme pinpakketten’ ontwikkeld om het nieuwe pinnen te stimuleren. Ondernemers die starten met pinnen kunnen daarop 100 euro subsidie krijgen.

Breedband

Heeft u nog een ‘ouderwetse’ inbelverbinding? Dan zou u kunnen overwegen om een breedband ADSL-abonnement af te nemen bij uw internetprovider. Dat verkort de transactietijd van pinbetalingen aanzienlijk.

Het is niet strikt noodzakelijk nodig om een gecertificeerde lijn te hebben voor het pinnen, maar dat kunt u nog wel overwegen (bijvoorbeeld als het gemiddelde bedrag per pintransactie bij u erg hoog is). De meeste ondernemers kunnen gebruikmaken van hun normale internetverbinding.

Zakelijk internetabonnement

De stichting Bevorderen efficiënt betalen adviseert ondernemers om een zakelijk internetabonnement te nemen, vanwege de hogere snelheden en de lagere kans op uitval. Ze suggereert zelfs dat u uw omzet zou kunnen verhogen omdat uw klanten in het vervolg sneller kunnen betalen. Dat hangt uiteraard af van het type bedrijf dat u runt en de gemiddelde bedragen die bij u worden gepind.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…