Steeds meer webshops en fysieke winkels accepteren cryptovaluta als betaalmiddel. Is het interessant voor jouw onderneming? In dit artikel geven we antwoord op 5 belangrijke vragen over cryptocurrency als betaalmiddel.

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Inhoudsopgave

Zijn cryptocurrencies een legaal betaalmiddel in Nederland?

Onze overheid ziet virtueel geld niet als een officieel wettig betaalmiddel. Maar cryptovaluta zijn zeker niet illegaal. De wet verplicht ondernemers niet om uitsluitend euro’s te accepteren. Je mag gelukkig zelf bepalen hoe je beloond wil worden voor jouw diensten of producten.

Je kunt dus gerust klanten laten betalen in bijvoorbeeld bitcoin, ethereum of elk van de andere crypto die er tegenwoordig zijn. Overigens ziet de Belastingdienst bezit van cryptomunten als belegging. Over het bezit ervan en de winst die je ermee maakt moet je belasting betalen.

Waar kun je met cryptocurrencies betalen?

Er is een beroemd verhaal van een Amerikaanse programmeur die op 22 mei 2010 voor twee pizza’s 10.000 bitcoin betaalde. Toen was dat 35 euro. Inmiddels zijn diezelfde bitcoin zo’n 230 miljoen euro waard. In Nederland kun je kunt op de desktopversie van Thuisbezorgd.nl gewoon met een digitale munt afrekenen voor een pizza (of ander eten).

Ook bij de webwinkels van Zalando, Bol, De Bijenkorf en Mediamarkt kun je met bitcoin of andere cryptocurrencies betalen. Alleen niet rechtstreeks. Dat moet (nog) via een tussenstation. Hoe dat werkt? Bij Bitrefill koop je met cryptovaluta bijvoorbeeld een Mediamarkt-cadeaubon waarmee je bij de elektronicagigant je nieuwe computer afrekent.

Er zijn wereldwijd talloze fysieke ondernemers die crypto accepteren. Een overzicht vind je op coinmap.org. Kljk op de kaart en zoom in op het land of de stad van jouw keuze.

Wat zijn de voordelen van cryptocurrencies accepteren?

Klanten die heel graag met bitcoin of andere cryptomunten willen betalen, en dat niet bij jouw onderneming kunnen, gaan naar de concurrentie. Crypto accepteren kan daardoor zorgen voor extra omzet.

Een ander voordeel is dat het betalingsverkeer rechtstreeks tussen jou en de klant verloopt. Er is geen tussenkomst van financiële instellingen als banken. En dus zijn er ook geen bankkosten. Er zijn wel wat transactiekosten, maar die zijn lager dan bij een bank

Als je als ondernemer producten buiten de eurozone wil afzetten, heb je te maken met vreemde valuta. Het kost tijd en geld om die weer om te wisselen naar euro’s. Bij betalingen in cryptovaluta heb je dat probleem niet. Als elke bedrijf crypto zou accepteren, zou internationale handel drijven een stuk eenvoudiger worden.

Wat zijn de nadelen van crypto accepteren?

De meeste mensen hebben nog geen digitaal betaalmiddel en ervaren het nog als een net iets te ingewikkelde ver van mijn bed show. Er zijn nu krap 2 miljoen Nederlanders die cryptomunten bezitten. Daarvan zien de meesten het als investering en (nog) niet zozeer als betaalmiddel.

De grote koersschommelingen en hoge volatiliteit van cryptomunten zijn misschien wel het grootste probleem. Stel: je levert iets aan een klant en de betaling laat op zich wachten. Dan kan dat enorm in je nadeel werken als de koers van bitcoin in een paar dagen met 20 procent zakt. Wil je gelijk boter bij de vis? Dan kun je als ontvangende partij de cryptomunten natuurlijk wel direct omzetten naar euro’s, zodat je zo min mogelijk last hebt van die hoge volatiliteit.

Hoe werken crypto in een webshop en fysieke winkels?

Ondernemers met een webshop kunnen vrij eenvoudig een plug-in op hun site plaatsen waarmee je cryptovaluta accepteert. Daarvan zijn veel aanbieders. Een voorbeeld is de gratis toepassing nomiddleman van WooCommerce, die werkt op Worldpress. Je kunt daar zelf de muntsoorten instellen die je accepteert. En je hebt zelf natuurlijk ook een wallet nodig om de betalingen binnen te krijgen.

Heb je een fysieke winkel met niet veel klanten? Dan is alleen een wallet al genoeg zodat klanten daarop crypto kunnen overmaken. Er zijn inmiddels ook verschillende manieren om bitcoin-betalingen te integreren in een normaal point-of-sale kassasysteem. Google bijvoorbeeld eens op nuvopos-kassasystemenSpectroCoin of bitpay.

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Picture of Ernest Marx

Ernest Marx

Ernest Marx werkt als freelance als journalist en copywriter. Hij publiceerde de afgelopen 20 jaar in uiteenlopende media als HP/De Tijd, Management Team, Margriet en Panorama. Hij maakt graag interviews en achtergrondverhalen en heeft een voorkeur voor alles wat met media, tv, film, muziek en de financiële markten te maken heeft.
Lees ook…
i.s.m.
Apple heeft in Nederland Tap to Pay op iPhone gelanceerd. Vanaf nu kunnen ondernemers contactloze betalingen accepteren op hun iPhone zonder dat ze een…
Mobiel betalen. Steeds meer klanten gebruiken mobile Wallets. En het is een stuk goedkoper dan een pinautomaat. Het duurde lang, maar de opmars van…
i.s.m.
De Maestro en V PAY betaalpassen worden per 1 juli 2023 vervangen door de Debit Mastercard en VISA Debit en dit zal niet alleen gevolgen hebben voor…
i.s.m.
Van 2018 tot 2022 is retourpinnen bijna verviervoudigd van 4,27 miljoen naar 15,2 miljoen. Retourpinnen wordt dus steeds belangrijker. Maar wat is…
i.s.m.
Het kopen van een betaalautomaat kostte tot enkele jaren geleden honderden euro’s. Daarom kozen startende ondernemers en bedrijven die niet elke dag…
i.s.m.
Nu elektronische betalingen de norm zijn, is het voor ondernemers belangrijk pinapparaten te gebruiken met een fooien-functionaliteit. Dit biedt…