Thema's

Verplichte gegevens op de jaaropgaaf

Een jaaropgaaf maken, het is een jaarlijks terugkerende klus. Je wilt dit natuurlijk goed aanpakken en alle verplichte gegevens op de jaaropgaaf vermelden. Mag je eigen formulieren gebruiken? En waar vind je een voorbeeld van een jaaropgaaf?

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Inhoudsopgave

Hoe kun je een jaaropgaaf maken?

Een jaaropgaaf maken kan op verschillende manieren. Daarbij is het goed om te weten dat de jaaropgaaf vormvrij is. Dat wil zeggen dat je zelf mag kiezen hoe je hem opstelt. Een jaaropgaaf maken is mogelijk met:

  1. eigen formulieren
  2. een jaaropgaaf die uit je boekhoudpakket rolt
  3. een digitale jaaropgaaf
  4. een laatste loonstrook die je aan de werknemer geef als jaaropgaaf
  5. een modeljaaropgaaf van de Belastingdienst

Hoe maak je als werkgever eenvoudig een jaaropgaaf?

Een jaaropgaaf maken hoeft niet moeilijk te zijn met de juiste tools. Je hebt dan een salarisadministratie pakket nodig. De software helpt je namelijk bij het maken van een jaaropgaven en andere salarisadministratie taken in een veilige online omgeving. Je hoeft hier tegenwoordig geen expert meer voor te zijn, de huidige moderne tools helpen om eenvoudig de salarisadministratie te doen.

Verplichte gegevens op de jaaropgaaf

Welke vorm je ook kiest, de volgende gegevens moeten in elk geval op de jaaropgaaf staan:

  • naam- en adresgegevens van de werknemer
  • naam- en adresgegevens van de werkgever
  • het loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen dat de werknemer in het bewuste jaar heeft gekregen. Let op: als er sprake is van gage in de zin van de artiesten- en beroepssportersregeling, tel je hier het bedrag bij op van de kleinevergoedingsregeling en de kostenvergoedingsbeschikking.
  • de ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen
  • het totaalbedrag van de verrekende arbeidskorting
  • het burgerservicenummer (BSN) van de werknemer
  • het loon voor de Zvw
  • het totaalbedrag van de verrekende levensloopverlofkorting
  • of en per wanneer je rekening hebt gehouden met de loonheffingskorting bij de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen
  • de ingehouden bijdrage Zvw op het nettoloon van de werknemer
  • de werkgeversheffing Zvw (dit is het bedrag voor de Zvw dat voor rekening van de werkgever is)
  • het totaal van de premies werknemersverzekeringen (dit is het totale bedrag dat je voor de werknemer betaalt aan premies werknemersverzekeringen)
    • Vul hier geen premie in voor een eventuele particuliere verzekering.
    • Houd ook geen rekening met de WGA-premie die je eventueel op de werknemer hebt verhaald.
    • Valt de werknemer niet onder het Nederlandse socialezekerheidsstelstel? Vul hier dan niets in.

Let op

De bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op het Handboek Loonheffingen. Raadpleeg voor eventuele wijzigingen de meest recente versie van dit handboek.  

Voorbeeld van een jaaropgaaf

Op de website van de Belastingdienst vind je een voorbeeld van een jaaropgaaf. Zoals gezegd, kun je deze model jaaropgaaf gebruiken om aan je personeel te verstrekken. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat alle verplichte gegevens op de jaaropgaaf staan.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl uitproberen.

Lees ook…
Klaar om vaarwel te zeggen tegen administratieve chaos en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe een strak georganiseerde boekhouding…
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…
Het succes van je bedrijf valt en staat met een goed debiteurenbeheer. En het goede nieuws is: of je nu van boekhouden houdt of er een hekel aan…
De klus is geklaard. De factuur kan de deur uit. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat de factuur klopt en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wat zet je…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…