Wie het denkwerk in zijn Excel-modellen wil beschermen, moet vreemde gedachtekronkels volgen. Zelfs ervaren gebruikers vinden de werkwijze verwonderlijk. Een voordeel: het is niet moeilijk.

Inhoudsopgave

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

De hieronder beschreven beveiligingsmethode werkt overigens niet alleen in Excel zo, alle spreadsheetprogramma’s hebben tot op heden deze werkwijze gebruikt. De bedoeling is duidelijk: bescherm de inhoud van bepaalde cellen in uw model – meestal goed doordachte formules – zodat u ze niet per ongeluk wist of verplaatst. Of om te voorkomen dat anderen die met uw werkbladen werken, die celinhoud (on)bewust aanpassen. En bijvoorbeeld alleen de cellen waarin (nieuwe) invoer moet komen, zijn vrij toegankelijk.

Werkwijze

De celbescherming werkt als volgt: geef eerst aan welke cellen wél toegankelijk zijn en beveilig vervolgens het werkblad, al dan niet met een wachtwoord. U legt als het ware een doorzichtige folie over het werkblad en knipt er gaten in om bij bepaalde cellen te kunnen komen (je bedenkt het niet). Wilt u bijvoorbeeld cel B5 vrijgeven voor invoer, maar alle overige cellen in het blad niet, dan regelt u dat als volgt:

  • Selecteer cel B5.
  • Kies menu Opmaak >> Celeigenschappen, tabblad >> Bescherming (of via de rechter muisknop of sneltoets [Ctrl]+[1] – in Excel 2007 werkt dat ook, anders moet u daar de tab >> Start, groep >> Cellen gebruiken).
  • De optie Geblokkeerd is voor de geselecteerde cel ingeschakeld: schakel de optie uit.
  • Klik op >> OK. Hiermee sluit u deze cel uit van de beveiliging hieronder.
  • Kies nu menu Extra >> Beveiliging >> Blad beveiligen (in 2007: tab Controleren, groep >> Wijzigingen). Vul eventueel een wachtwoord in en/of regel wat toegestaan is.
  • Sluit af met >> OK.
  • Probeer nu maar eens iets in de cellen te typen of te wijzigen. Behalve in cel B5 lukt dit nergens.
    Hef de bescherming indien nodig weer op via menu Extra >> Beveiliging >> Beveiliging blad opheffen.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl  uitproberen.

Lees ook…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
Ieder kwartaal is het weer zover. Dan moet elke ondernemer de btw-aangifte (omzetbelasting) doen en betalen. Veel ondernemers zien er als een berg…
Je hebt een opdracht aangenomen voor een paar maanden. Hard gewerkt. En nu is het tijd om betaald te worden. Je stuurt de factuur. En dan wordt het…
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…
Als zzp’er krijg je energie van nieuwe opdrachten. Je wil vooral geen klus missen. Je staat altijd ‘aan.’ Je zorgt ervoor dat je bereikbaar bent….
De klus is geklaard. De factuur kan de deur uit. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat de factuur klopt en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wat zet je…