De hieronder beschreven beveiligingsmethode werkt overigens niet alleen in Excel zo, alle spreadsheetprogramma’s hebben tot op heden deze werkwijze gebruikt. De bedoeling is duidelijk: bescherm de inhoud van bepaalde cellen in uw model – meestal goed doordachte formules – zodat u ze niet per ongeluk wist of verplaatst. Of om te voorkomen dat anderen die met uw werkbladen werken, die celinhoud (on)bewust aanpassen. En bijvoorbeeld alleen de cellen waarin (nieuwe) invoer moet komen, zijn vrij toegankelijk.
Werkwijze
De celbescherming werkt als volgt: geef eerst aan welke cellen wél toegankelijk zijn en beveilig vervolgens het werkblad, al dan niet met een wachtwoord. U legt als het ware een doorzichtige folie over het werkblad en knipt er gaten in om bij bepaalde cellen te kunnen komen (je bedenkt het niet). Wilt u bijvoorbeeld cel B5 vrijgeven voor invoer, maar alle overige cellen in het blad niet, dan regelt u dat als volgt:
- Selecteer cel B5.
- Kies menu Opmaak >> Celeigenschappen, tabblad >> Bescherming (of via de rechter muisknop of sneltoets [Ctrl]+[1] – in Excel 2007 werkt dat ook, anders moet u daar de tab >> Start, groep >> Cellen gebruiken).
- De optie Geblokkeerd is voor de geselecteerde cel ingeschakeld: schakel de optie uit.
- Klik op >> OK. Hiermee sluit u deze cel uit van de beveiliging hieronder.
- Kies nu menu Extra >> Beveiliging >> Blad beveiligen (in 2007: tab Controleren, groep >> Wijzigingen). Vul eventueel een wachtwoord in en/of regel wat toegestaan is.
- Sluit af met >> OK.
- Probeer nu maar eens iets in de cellen te typen of te wijzigen. Behalve in cel B5 lukt dit nergens.
Hef de bescherming indien nodig weer op via menu Extra >> Beveiliging >> Beveiliging blad opheffen.