U bent als ondernemer verantwoordelijk voor de verwerking van het afval van uw bedrijf. U moet uw afval gescheiden aanbieden. Wat precies de regels en uw mogelijkheden zijn, leest u hier.

Inhoudsopgave

Afval moet gescheiden worden aangeboden, mits dit redelijkerwijs van u kan worden verlangd. Voor hele kleine hoeveelheden afval hoeft u geen aparte contracten met afvalverwerkers af te sluiten. De Rijkswaterstaat Leefomgeving heeft richtlijnen opgesteld over wanneer u wel en wanneer u uw afval niet verplicht moet scheiden. Afval dat gevaarlijk kan zijn voor mens, dier of milieu, moet u sowieso gescheiden houden.

Categorieën

Dit zijn de categorieën die gescheiden worden ingezameld:

  • Gevaarlijk afval
  • Papier/karton
  • Glas
  • GFT en groenafval
  • Kunststof
  • Hout
  • Textiel
  • Metalen
  • Elektrische en elektronische apparatuur

Gemeente

Gemeenten verzorgen afvalverwerking voor huishoudens, maar bedrijven zijn zelf verantwoordelijk. U kunt een afspraak maken met de gemeente, maar ook met een particuliere dienst in zee gaan. Dit moet wel een erkende inzamelaar of afvalverwerker zijn.

Produceert uw bedrijf ongeveer net zoveel afval als een huishouden? Dan kunt u het in de meeste gevallen gewoon door de gemeente laten ophalen. Aan u wordt dan reinigingsrecht berekend. Hoeveel dit is en hoe het bedrag wordt berekend, verschilt per gemeente.

Particulier

U mag er ook voor kiezen je afval te laten ophalen door een particuliere aanbieder, zoals MKB Afval. Dit kan voordelig zijn, omdat u zelf kunt instellen hoe groot de container moet zijn en hoe vaak deze moet worden opgehaald. U kunt containers krijgen voor papier en karton, gft of restafval, net wat bij uw organisatie past. U kunt ook samen met andere ondernemers uit de buurt een grote container aanvragen, dit scheelt vaak in de kosten.

In sommige gemeenten kunt u ook voor kiezen uw afval zelf weg te brengen naar de gemeentelijke milieustraat of een particuliere afvalverwerker. Dan betaalt u per hoeveelheid en soort afval die u aanbiedt. Kijk goed wat bij uw organisatie past.

Lees ook…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Een elektrische auto van de zaak. Dat klinkt vaak ideaal, maar rijden is en blijft niet gratis. De overheid vindt het prima als jij privé ook gebruik…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
De opmars van de elektrische auto is niet te stoppen. Vanaf 2035 is de aanschaf van nieuwe benzine- en dieselauto’s in de EU zelfs helemaal verboden….