Pech met de zakenauto of bestelwagen. Het is niet alleen irritant, maar kan aan je onderneming ook veel (imago)schade aanrichten. Je verliest tijd en als het tegenzit geeft het een knauw aan het vertrouwen dat je bij klanten hebt opgebouwd.

Inhoudsopgave

Maak kennis met de vernieuwde versie van deze zeer populaire bestelbus. 3 modellen en zelfs met ChatGPT integratie. Bekijk #1 bestelbus

Je wilt er liever niet aan denken, maar autopech is voor een ondernemer beslist iets om bij stil te staan. Zelfs bij jonge auto’s. Je zou denken dat je daarmee letterlijk en figuurlijk helemaal ‘in business’ bent, maar de praktijk blijkt helaas weerbarstiger. Al was het maar omdat gemiddeld genomen zeker een op de drie pechgevallen door de rijder zelf wordt veroorzaakt. Verkeerde brandstof in de tank, bijvoorbeeld. Vervelend, maar gemakkelijk te voorkomen. En dat maakt het  misschien nog wel ergerlijker.

Het risico op pech is zelfs met de doorgaans uitstekend onderhouden auto’s in ons land niet te verwaarlozen. Je moet denken aan minstens een op de tien die met een probleem te maken krijgt. Op basis van Wegenwacht statistieken uit voorgaande jaren (zij bieden gemiddeld drieduizend maal per dag en op jaarbasis dus ver over een miljoen keer pechhulp) blijkt inderdaad dat zelfs jonge auto’s verrassend vaak assistentie vereisen.
Bij oudere auto’s neemt die kans op pech gestaag steeds verder toe. Zo zal een auto van tien jaar oud gemiddeld in bijna een op de drie gevallen jaarlijks een probleem opleveren. Dat lijkt zwaar aangezet, maar het bijzondere van het pechprobleem is als gezegd dat het zeker niet alleen over ‘technisch’ malheur gaat.

Integendeel: pechhulpdiensten moeten juist vaak uitrukken voor pech die door de rijder zelf is veroorzaakt. Lees: het zijn zelfs bij auto’s die nog in de garantie zitten lang niet altijd zaken waar je de dealer voor kunt bellen. Zelf-veroorzaakte pech valt niet altijd onder je zogenaamde mobiliteitsgarantie van pechhulpdiensten. Dan is het verstandig om je voorwaarden nog eens goed tegen het licht te houden. In een recent onderzoek onder lezers van De Zaak bleek dat maar heel weinig ondernemers het ‘zelf wel regelt’. Meer dan negen op de tien rekenen helemaal op professionele hulp. In dat verband is het goed te weten dat Wegenwacht  en specifiek voor ondernemers Wegenwacht voor de zaak claimen een auto negen van de tien keer ‘zonder afslepen’ direct weer op weg te krijgen.

Welke oplossing moet je kiezen? Dat hangt van je type autogebruik af. En de vraag wat er al geregeld is in het geval van een leaseauto – door de leasemaatschappij – en een zeer jonge auto. Op nieuwe auto’s wordt niet zelden een mobiliteitsgarantie geboden, die vaak met een jaar wordt verlengd wanneer je bij de dealer jaarlijks onderhoud laat uitvoeren. Maar zelfs dan: check wat er wel en niet is geregeld.
Kijk met name naar buitenlandhulp en wat er is voorzien voor vervangend vervoer – en hoe lang – en bijvoorbeeld verblijfskosten of vervoer naar huis als het allemaal wat langer duurt. Als het je overkomt is het te laat om het nog te regelen en is een bedrag van euro’s of tientjes het risico waard?

Voorkomen is beter dan genezen. Als pakweg je ontsteking of brandstofinspuiting besluit ermee te stoppen, is het een geval van ‘jammer maar helaas’, maar gelukkig komen dergelijke grote hightech problemen niet echt vaak voor. Dat neemt niet weg dat het naast de voor de hand liggende beslissing om de auto regelmatig zijn onderhoud te geven ook zinvol is om de  ‘de vloeistoffen’ zo nu en dan te controleren.
Daarnaast zijn er op basis van de al genoemde Wegenwacht praktijkstatistieken zeker nuttige tips te geven die minstens een derde- en misschien wel bijna de helft van alle pech kan helpen voorkomen. We zetten de belangrijkste kort op een rij, maar wil je meer weten? Download dan de aanvullende tips en bijbehorende checklist

In de pechstatistieken staan banden en accu met stip genoteerd. Om met dat laatste te beginnen:  opmerkelijk vaak staat een auto zonder stroom door een onoplettende fout van de rijder zelf. De accu zelf blijkt dan immers nog prima in orde. Misschien is er ergens een interieurlampje blijven branden omdat deur of achterklep niet goed dichtgedaan was? Heeft een radio of andere stroomverbruiker dagenlang aangestaan?
Een belangrijke waarschuwing is daarbij op zijn plaats: bij moderne auto’s kan het gebruik van startkabels riskant zijn voor de gevoelige elektronica aan boord. En daar wordt zoals bekend juist steeds meer van toegepast. Ook de andere auto die via startkabels hulp biedt kan trouwens kwetsbaar zijn.

Een lekke band kan ook optreden door gebrek aan aandacht of onoplettend rijgedrag. Het lijkt niet zo’n ramp, maar verbluffend veel autorijders hebben geen idee wat er moet gebeuren als het hen een keer overkomt. Heb je zelf al eens in de kofferbak gekeken of je auto eigenlijk wel een reservewiel en krik heeft?

Bij nieuwe generaties automodellen is dat helemaal niet meer zo gebruikelijk en zit er een zogenaamde ‘reparatiekit’ in. Een reservewiel moet je als accessoire bestellen. Niet aan gedacht? Dan is de vraag: weet je zelf – of weet je personeel – hoe deze reparatie set werkt? Je voelt hem al: zelfs een lekke band wordt vandaag de dag al gauw een moment voor vakkundige hulp.

Dat geldt ook voor andere vaak voorkomende probleemgevallen. Denk aan het tanken van de verkeerde brandstof. En per ongeluk je sleutels in de auto laten liggen. Het komt vaker voor dan je denkt. Kijk maar eens op onderstaand overzicht van de ANWB.
Voorkom ergernis, kosten en tijdverlies. Veroorzaak de problemen niet zelf en regel de pechhulp op een manier die bij jouw rijgedrag en type onderneming past.

Waar rukt de Wegenwacht het meest voor uit?

Lekke band 22,2
Lege accu 17,1
Kapotte accu 6,1
Verkeerd getankt  6,1
Sleutels in auto laten liggen 4,0
Overige storingen 3,5
Kapotte lamp 2,9
Elektrische storingen 2,4
Zonder brandstof 1,8
Schakelaar kapot 1,3

Op zoek naar een nieuwe bestelbus? Zoek niet verder want de vernieuwde VW Crafter is uit! Bekijk alle opties en prijzen

Lees ook…
Rij je zakelijk? Let dan goed op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor elektrische…
Voor werknemers is een auto van de zaak een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor werkgevers kan het juist een kostenpost zijn met extra…
Elektrisch rijden wint snel aan populariteit en steeds meer ondernemers overwegen de overstap naar een stroomauto. Een vraag die dan vaak opkomt is:…
Wil je de bijtelling voorkomen? Dan moet je kunnen aantonen dat je in een kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden. Een sluitende…
ADVERTORIAL: Leusden, 4 oktober 2024 – Met de vernieuwde Crafter gaan ondernemers nu nog slimmer, efficiënter en veiliger aan de slag. Alle modellen…
Op vakantie met je auto van de zaak? Dat kan, maar er zijn wat regels waar je rekening mee moet houden. Van bijtelling tot btw en…