Je kent ze misschien wel. Die mensen zonder vaste baan met opdrachten overal en nergens. Ze worden zzp’ers, freelancers en zelfstandige ondernemers genoemd. Wat een zzp’er precies is en wanneer het interessant is om als zzp’er aan de slag te gaan, lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat is een zzp’er?

Om alle verwarring gelijk de wereld uit te helpen: tussen een zzp’er, een freelancer en een zelfstandige ondernemer zit geen verschil. Het zijn gewoon verschillende benamingen voor hetzelfde. Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Zelfstandigen zonder personeel werken voor verschillende opdrachtgevers en hebben vaak geen vast dienstverband ernaast. Een zzp’er valt altijd onder de rechtsvorm van een eenmanszaak. De eigenaar is volledig aansprakelijk voor de onderneming. Ook met zijn privévermogen.

Voordelen van zzp’en

Ondernemen neemt voor zzp’ers bepaalde risico’s met zich mee, maar heeft natuurlijk ook heel veel voordelen. Een aantal op een rij:

Jij bepaalt de tijd en de plek

Zo ben je helemaal vrij in het vullen van jouw agenda. Als jij de ene week liever op zaterdagochtend werkt, omdat je die week daarna een middag vrij wilt, is dat geen probleem. Jij bent de baas. En met veel werk is het tegenwoordig zelfs zo dat een zzp’er niet alleen kan bepalen wanneer die werkt, maar ook waar die werkt. We doen steeds meer online, dus waar jij fysiek uithangt is steeds minder relevant.

Je doet wat je leuk vindt

Cliché maar waar: als ondernemer kan je écht doen wat je leuk vindt. Je bepaalt namelijk zelf welke klussen je aanneemt en waar je je in wilt specialiseren. Je biedt de diensten of producten aan die jij graag wil aanbieden en hoeft niet te dansen naar de pijpen van een ander.

Fiscale voordelen

Waar iemand in vaste dienst gebakken zit als het gaat om financiële veiligheid, kan jij profiteren van fiscale voordelen. Zo heb je recht op allerlei aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. We hebben eerder alle aftrekposten voor ondernemers voor je op een rij gezet.

Nooit saai

Als zzp’er heb je meerdere opdrachtgevers en is je werk dus vrijwel altijd divers. Je hebt meerdere opdrachten tegelijkertijd of focust je een tijd op één project en hopt na niet al te lange tijd door naar de volgende opdracht. Mooi bijkomend voordeel: jouw netwerk is ongetwijfeld groter dan die van jouw vrienden die iedere dag hetzelfde kantoor in- en uitlopen.

Zzp’en in 2022

Wets- en belastingwijzigingen zijn er ieder jaar en ook dit jaar zijn er weer wat veranderingen waarvan zzp’ers zeker op de hoogte moeten zijn. De belangrijkste wijziging is de daling van de zelfstandigenaftrek. Dit zorgt voor minder belastingvoordeel. Daarnaast gaat onder andere de bijtelling van de elektrische auto omhoog en stimuleert de overheid bedrijven om te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door de milieu-investeringsaftrek te verhogen.

Lees ook: De belastingwijzigingen voor 2022 op een rij

Is zzp’er worden iets voor mij?

Ben jij iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kan je goed je eigen tijd en werk indelen en vind je dat ook leuk? Dan is zzp’en zeker iets voor jou. Ben je daarentegen meer iemand die houdt van zekerheid, vastigheid en krijg je stress bij het idee dat je geen vangnet hebt en je eigen boontjes moet doppen? Dan kan je beter een fijne baan zoeken waar je voldoende voldoening uithaalt. Liever een beetje van twee werelden? Dan is parttime ondernemen naast je vaste baan ook nog een optie.

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Gratis e-magazine: Elektrische mobiliteit
Waarom is elektrificering van je wagenpark belangrijk? Waar begin je mee als je je medewerkers (en klanten) hierin wilt faciliteren? En wat zijn de ervaringen van elektrische rijders tot nu toe?