Winkeliers moesten hun papieren kassabonnen en kassarollen altijd verplicht 7 jaar lang bewaren. De Belastingdienst vindt het echter inmiddels ook goed als u alleen de digitale gegevens bewaart.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

“Digitale opslag volstaat”

Kassabonnen en kassarollen vormen een onderdeel van de administratie en daarvoor geldt een verplichte bewaartermijn van 7 jaar. Het Platform Detailhandel stelde de bewaarplicht voor de papieren versie echter ter discussie. Per slot van rekening zijn de meeste kassa’s aangesloten op een computer die alle transacties registreert.

Volgens de Belastingdienst is het echter een misverstand om te denken, dat in het geval er zowel een papieren als een digitale versie van een kassabon bestaat, beide zouden moeten worden bewaard. De digitale opslag volstaat.

Wel wordt daarbij aangetekend dat “de (digitale) administratie toegankelijk is en binnen een redelijke termijn raadpleegbaar is voor een eventuele controle door de Belastingdienst”.

Kassabon wél bewaren bij aanschaf

Let wel: De kassabonnen die u ontvangt als ondernemer bij de aanschaf van bijvoorbeeld kantoorartikelen of een computer moet u wél 7 jaar ‘in fysieke vorm’ bewaren. U moet tenslotte tegenover de fiscus kunnen bewijzen, waarom u bepaalde kosten of btw hebt afgetrokken.

Omdat een kassabon tegenwoordig nogal eens onleesbaar wordt, is het aan te raden om er een kopie van te maken. Maar ook in dat geval moet u beide bewaren.

Meer daarover leest u in het artikel: Maak een kopie van kassabonnen »

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Lees ook…
Zwangere vrouwen die zzp’er zijn, hebben ook recht op zwangerschapsverlof. Het werkt wel wat anders dan verlof bij zwangere vrouwen in loondienst….
Ben je een zzp’er die vaak werkt voor dezelfde opdrachtgever? Of heb je een bedrijf dat op vaste basis met dezelfde freelancers samenwerkt? Dan is het…
Je voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van je omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…
Een goede bedrijfsadministratie vormt het financiële hart van alle bedrijfsmatige activiteiten – dat geldt zowel voor zzp’ers als mkb’ers. Naast…
i.s.m.
Boekhouden…De meeste ondernemers hebben er een hekel aan. Tegelijkertijd is een goede boekhouding onmisbaar voor iedere ondernemer en ieder bedrijf….