Goed debiteurenbeheer begint hier

Een checklist voor goed debiteurenbeheer om u te helpen bij het op orde brengen van uw debiteurenadministratie.
Goed debiteurenbeheer begint hier
Breng administratie op orde 
Stroomlijn de debiteurenadministratie, variërend van de orderbon en het formuleren van betalingscondities, tot het inboeken van ontvangen factuurbedragen.
 
Wat staat er nog open? 
Informeer bij klanten naar openstaande rekeningen. Een slecht betalende klant zal u steeds langer laten wachten op uw geld. Als u vriendelijk doch beslist herinnert dat er nog een factuur openstaat, is dat een teken dat u uw organisatie strak in de hand heeft: het is een kwaliteitswaarmerk.
 
Maak een correcte factuur 
De factuur dient stellig en duidelijk te zijn. Behalve factuurnummer, verzenddatum en duidelijke omschrijving van het geleverde, mag ook het BTW-identificatienummer  nooit ontbreken. Een verwijzing naar de Algemene Voorwaarden kan de factuur kracht bijzetten.
 
Snel verstuurd = snel betaald 
Hoe later de factuur wordt verstuurd, hoe later wordt betaald. Anders gezegd, hoe jonger de factuur, hoe lager het percentage dat niet zal worden betaald. Ook bij debiteurenbeheer geldt dat gedrag wordt gekopieerd.
 
Geen eerste herinnering
Wordt de factuur niet op tijd betaald, stuur dan een herinnering. Gebruik geen aanduidingen als 'eerste herinnering', omdat de debiteur dan gewoon wacht op de tweede. Hetzelfde geldt voor aanmaningen.
 
Cyclus van 60 dagen 
De meeste bedrijven hebben een debiteurenbeheercyclus van ongeveer 60 dagen: na 30 dagen volgt een herinnering; 14 dagen na de herinnering volgt de aanmaning. Daarna resteren er nog twee weken om een deurwaarder in te schakelen.
 
Uitbesteden 
U kunt het debiteurenbeheer uitbesteden aan een zogeheten factoringbedrijf. Over het algemeen geldt dat kleine bedrijven het in eigen beheer kunnen doen, middelgrote kunnen het beter uitbesteden. Voordeel is dat een buitenstaander makkelijker debiteuren kan aanspreken: een ondernemer heeft mogelijk al jarenlang een relatie met zijn debiteur.
 

Factoring partijen vergelijken?

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

© 2020 De Zaak B.V.
1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming