MKB winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling verlaagt je belastbare winst van je bedrijf met 14%. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting, komt voor de regeling in aanmerking. Wij leggen uit hoe de mkb-winstvrijstelling werkt en hoe je hem krijgt.

Inhoudsopgave

Wat is de mkb-winstvrijstelling precies?

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost waarmee je de fiscale winst vermindert . Dit is de winst die overblijft na vermindering met de oudedagsreserve (als je deze toepast) en de ondernemersaftrek (als je voor deze aftrekposten in aanmerking komt).

De ondernemersaftrek bestaat onder andere uit de zelfstandigenaftrek en startersaftrek . In tegenstelling tot sommige andere aftrekposten is er voor de mkb-winstvrijstelling geen urencriterium.

Ben je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck op de site van de Belastingdienst. De criteria hebben betrekking op je winst, zelfstandigheid en aantal opdrachtgevers.

Hoe hoog is de mkb-winstvrijstelling in 2022?

Het percentage van de vrijstelling in 2022 is 14%. Wel goed om te weten: er geldt een maximumtarief aan aftrekposten. Dat betekent dat maximaal 43% van belasting afgetrokken mag worden.

Dit maximale aftrektarief is een gecombineerd bedrag, bestaande uit posten als de ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling en de hypotheekrenteaftrek. In 2022 is het maximale tarief van de vrijstelling vastgesteld op 40%. Dit zal nog verder verlaagd worden tot 37,05% in 2023.

Mkb-winstvrijstelling berekenen? Zo doe dat!

Jan de Wit is ondernemer met een winst van € 50.000. Hij heeft recht op een zelfstandigenaftrek van € 6.670 en zet daarnaast € 6.000 opzij (doteert) aan de oudedagsreserve. Zijn fiscale winst komt daarmee uit op € 37.330.

Na toepassing van de mkb-winstvrijstelling van 14% (wat neerkomt op € 5.226,20) komt de fiscale winst uit op €32.103,80. Daarover is Jan belasting verschuldigd.

Hoe krijg je mkb-winstvrijstelling?

De Belastingdienst past de vrijstelling automatisch toe bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft de mkb-winstvrijstelling dus niet zelf te berekenen of in te vullen.

Is de mkb-winstvrijstelling ook van toepassing als je onderneming verlies lijdt?

De mkb-winstvrijstelling wordt altijd toegepast. Dat betekent dat de vrijstelling ook wordt toegepast als je na aftrek van andere aftrekposten op papier fiscaal verlies draait. Of als je een slecht jaar hebt gedraaid en je geen winst, maar verlies draait.

In dat geval is de mkb-winstvrijstelling nadelig, omdat na toepassing van de 14% aftrek het fiscale verlies wordt ‘gedempt’. Normaal gesproken mag je dat als ondernemer verrekenen met jaren waarin je winst draait, maar omdat het verlies op papier lager uitvalt, kun je minder verrekenen en betaal je per saldo misschien meer belasting.

Gerelateerd lezen:

• De investeringsaftrek
• De bestelbus met grijs kenteken
• Automatische kilometerregistratie steeds eenvoudiger
• Auto van de zaak of niet? 8 tips
• Alles wat je moet weten over de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

Indeed
Nieuw personeel werven?
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het werven van nieuw personeel? Welke vragen wil je zeker stellen tijdens een gesprek? En hoe voorkom je ghostinggedrag van kandidaten? Ontdek Indeed Inspiration, het nieuwe kennisplatform met praktische tips om je te helpen bij jouw zoektocht naar toptalent.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het nu nog mogelijk is om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. Vanaf…
De vernieuwde – en versimpelde – fiscale fietsregeling maakt het een stuk aantrekkelijker om je medewerkers te voorzien van een fiets van de zaak. Deze…
Ondernemers en automobilisten zijn met verbazing vervuld na de presentatie van de 2022 belastingen. Om niet te zeggen: verbijstering. Juist nu de…