De mkb-winstvrijstelling verlaagt je belastbare winst van je bedrijf met 14%. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting, komt voor de regeling in aanmerking. Wij leggen uit hoe de mkb-winstvrijstelling werkt en hoe je hem krijgt.

Inhoudsopgave

Wat is de mkb-winstvrijstelling precies?

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost waarmee je de fiscale winst vermindert . Dit is de winst die overblijft na vermindering met de oudedagsreserve (als je deze toepast) en de ondernemersaftrek (als je voor deze aftrekposten in aanmerking komt).

De ondernemersaftrek bestaat onder andere uit de zelfstandigenaftrek en startersaftrek . In tegenstelling tot sommige andere aftrekposten is er voor de mkb-winstvrijstelling geen urencriterium.

Ben je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck op de site van de Belastingdienst. De criteria hebben betrekking op je winst, zelfstandigheid en aantal opdrachtgevers.

Hoe hoog is de mkb-winstvrijstelling in 2022?

Het percentage van de vrijstelling in 2022 is 14%. Wel goed om te weten: er geldt een maximumtarief aan aftrekposten. Dat betekent dat maximaal 43% van belasting afgetrokken mag worden.

Dit maximale aftrektarief is een gecombineerd bedrag, bestaande uit posten als de ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling en de hypotheekrenteaftrek. In 2022 is het maximale tarief van de vrijstelling vastgesteld op 40%. Dit zal nog verder verlaagd worden tot 37,05% in 2023.

Mkb-winstvrijstelling berekenen? Zo doe dat!

Jan de Wit is ondernemer met een winst van € 50.000. Hij heeft recht op een zelfstandigenaftrek van € 6.670 en zet daarnaast € 6.000 opzij (doteert) aan de oudedagsreserve. Zijn fiscale winst komt daarmee uit op € 37.330.

Na toepassing van de mkb-winstvrijstelling van 14% (wat neerkomt op € 5.226,20) komt de fiscale winst uit op €32.103,80. Daarover is Jan belasting verschuldigd.

Hoe krijg je mkb-winstvrijstelling?

De Belastingdienst past de vrijstelling automatisch toe bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft de mkb-winstvrijstelling dus niet zelf te berekenen of in te vullen.

Is de mkb-winstvrijstelling ook van toepassing als je onderneming verlies lijdt?

De mkb-winstvrijstelling wordt altijd toegepast. Dat betekent dat de vrijstelling ook wordt toegepast als je na aftrek van andere aftrekposten op papier fiscaal verlies draait. Of als je een slecht jaar hebt gedraaid en je geen winst, maar verlies draait.

In dat geval is de mkb-winstvrijstelling nadelig, omdat na toepassing van de 14% aftrek het fiscale verlies wordt ‘gedempt’. Normaal gesproken mag je dat als ondernemer verrekenen met jaren waarin je winst draait, maar omdat het verlies op papier lager uitvalt, kun je minder verrekenen en betaal je per saldo misschien meer belasting.

Gerelateerd lezen:

• De investeringsaftrek
• De bestelbus met grijs kenteken
• Automatische kilometerregistratie steeds eenvoudiger
• Auto van de zaak of niet? 8 tips
• Alles wat je moet weten over de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Lees ook…
Wil jij als particulier zonnepanelen aanschaffen? Goed idee! De Belastingdienst ziet jou dan namelijk voor even als een kleine ondernemer waardoor jij…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
Je komt er niet onderuit: inkomstenbelasting. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via drie belastingschijven. Omdat de bedragen en…