MKB winstvrijstelling
Voor de MKB-winstvrijstelling kom je in aanmerking als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je kunt hiermee jouw belastbare winst aanzienlijk verlagen. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Inhoudsopgave

Voorwaarden mkb-winstvrijstelling

Via deze vrijstelling wordt 14% van de fiscale winst afgetrokken. Dit is de winst die overblijft na vermindering met de oudedagsreserve (als je deze toepast) en de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat onder andere uit de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, als je voor deze aftrekposten in aanmerking komt. In tegenstelling tot sommige andere aftrekposten is er voor de mkb-winstvrijstelling geen urencriterium.

Ben je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, doe dan de OndernemersCheck op de site van de belastingdienst. De criteria hebben betrekking op je winst, zelfstandigheid en aantal opdrachtgevers.

Percentage mkb-winstvrijstelling 14%

Het percentage van de vrijstelling is 14% sinds 2014 en geldt nog steeds voor 2021 en 2022. Wel goed om te weten: er geldt een maximumtarief aan aftrekposten. Dat betekent dat in 2021 maximaal 43% van belasting afgetrokken mag worden. Dit maximale aftrektarief is een gecombineerd bedrag, bestaande uit posten als de ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling maar bijvoorbeeld ook de hypotheekrenteaftrek.

In 2022 is het maximale aftrektarief 40% en deze zal nog verder verlaagd worden tot 37,05% in 2023.

Voorbeeld

Jan de Wit is ondernemer met een winst van € 50.000 in 2021. Hij heeft recht op een zelfstandigenaftrek van € 6.670 en zet daarnaast € 6.000 opzij (doteert) aan de oudedagsreserve. Zijn fiscale winst komt daarmee uit op € 37.330. Na toepassing van de mkb-winstvrijstelling van 14% (wat neerkomt op € 5.226,20) komt de fiscale winst uit op €32.103,80. Daar moet Jan belasting over betalen.

Hoe krijg je mkb-winstvrijstelling?

De vrijstelling wordt door de Belastingdienst automatisch toegepast bij de aangifte inkomstenbelasting, dus je hoeft deze niet zelf te berekenen of in te vullen.

Mkb-winstvrijstelling ook van toepassing bij verlies

De mkb-winstvrijstelling wordt altijd toegepast. Dat betekent dat de vrijstelling ook wordt toegepast als je na aftrek van andere aftrekposten op papier fiscaal verlies draait. Of als je een slecht jaar hebt gedraaid en je geen winst maar verlies draait.

In dat geval is de vrijstelling nadelig, omdat na toepassing van de 14% aftrek het verlies wordt ‘gedempt’. Fiscale verliezen mag je als ondernemer normaal gesproken verrekenen met jaren waarin je winst draait, maar omdat het verlies op papier lager uitvalt kun je minder verrekenen en betaal je per saldo misschien meer belasting.

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Gratis e-magazine: Elektrische mobiliteit
Waarom is elektrificering van je wagenpark belangrijk? Waar begin je mee als je je medewerkers (en klanten) hierin wilt faciliteren? En wat zijn de ervaringen van elektrische rijders tot nu toe?