De mkb-winstvrijstelling verlaagt je belastbare winst van je bedrijf met 14 procent, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting komt voor de regeling in aanmerking, ook startende ondernemers. Daarom wordt deze vrijstelling automatisch verwerkt tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Wij leggen uit hoe de mkb-winstvrijstelling werkt.

Inhoudsopgave

Wat is de mkb-winstvrijstelling precies?

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost waarmee de fiscale winst wordt verminderd. Het gaat hier om de winst van de onderneming die overblijft na het toepassen van de fiscale oudedagsreserve (als je deze toepast, de FOR wordt in 2023 afgeschaft) en de ondernemersaftrek (als je voor deze aftrekposten in aanmerking komt).

Met de vrijstelling kun je een deel van de winst aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek is een aftrek die onder andere bestaat uit de zelfstandigenaftrek (die dit jaar flink omlaag gaat) en startersaftrek. In tegenstelling tot sommige andere aftrekposten is er voor de mkb-winstvrijstelling-aftrekpost sinds 2010 geen urencriterium meer. Eerder was dat nog 1.225 uur.

Ben je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck op de site van de Belastingdienst. De criteria hebben betrekking op je winst, zelfstandigheid en aantal opdrachtgevers.

Hoe hoog is de mkb-winstvrijstelling in 2023?

Net als de afgelopen jaar is vrijstelling in 2023 is 14 procent. Dit maximale aftrektarief is een gecombineerd bedrag bestaande uit posten zoals de ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling, startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de hypotheekrenteaftrek.

Wel goed om te weten: er geldt een maximumtarief voor het totaal van de aftrekposten. Dat betekent dat er in 2023 maximaal 37,07 procent van belasting afgetrokken mag worden.

Dit percentage is de afgelopen jaren gestaag verlaagd – in 2019 was het nog 49 procent. Dat betekent dus een verhoging van de uiteindelijk te betalen belasting. Hieronder een overzicht van de tarieven sinds 2019:

Jaar Percentage mkb-winstvrijstellingTarief totale aftrek
201914%49%
202014%46%
202114%43%
202214%40%
202314% 37,07%

Mkb-winstvrijstelling berekenen? Zo doe je dat!

Een voorbeeld. Jan de Wit is ondernemer met een winst van € 50.000. Hij heeft recht op een zelfstandigenaftrek van € 6.670 en zet daarnaast € 6.000 opzij (doteert) aan de oudedagsreserve. Zijn fiscale winst komt daarmee uit op € 37.330.

Na toepassing van de mkb-winstvrijstelling van 14 procent (wat neerkomt op € 5.226,20) komt de fiscale winst uit op €32.103,80. Daarover is Jan belasting verschuldigd.

Winst: € 50.000
Zelfstandigenaftrek: € 6.670
Oudedagsreserve: € 6.000
Fiscale winst: € 37.330

Mkb-winstvrijstelling (14%): € 5.226,20

Uiteindelijk fiscale winst: € 32.103,80

Hoe krijg je mkb-winstvrijstelling?

Voor die mkb winstvrijstelling hoef je zelf helemaal niets te doen. De Belastingdienst past de vrijstelling automatisch toe bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft de mkb-winstvrijstelling dus niet zelf te berekenen of in te vullen.

De mkb-winstvrijstelling wordt berekend over het deel van de winst waar je uiteindelijk belasting over betaalt. Dat betekent dus ná alle andere aftrekken, zoals bijvoorbeeld de ondernemersaftrek en de fiscale oudedagsreserve (zolang deze bestaat).

Is de mkb-winstvrijstelling ook van toepassing als je onderneming verlies lijdt?

De regeling mkb-winstvrijstelling wordt altijd toegepast. Dat betekent dat de vrijstelling ook wordt toegepast als je na aftrek van andere aftrekposten op papier fiscaal verlies draait. Of als je een slecht jaar hebt gedraaid en je geen winst, maar verlies draait.

In het geval dat je onderneming verlies lijdt, is de mkb-winstvrijstelling nadelig. Na toepassing van de 14 procent aftrek wordt het fiscale verlies ‘gedempt’.

Normaal gesproken mag je dat als ondernemer verrekenen met jaren waarin je wel winst draait, maar omdat het verlies op papier lager uitvalt, kun je minder verrekenen en betaal je per saldo misschien meer belasting.

Lees ook…
Uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar moet je vóór 1 mei in het lopende jaar doen. Maak van deze…
De btw-aangifte staat weer voor de deur. Voor veel mensen geen favoriet op de to-do-lijst, het is vaak helaas een ‘moetje’ waar je als ondernemer…
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Investeer je als…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
De meeste ondernemers – ook zzp’ers – hebben te maken met omzetbelasting. Wanneer je omzet draait, moet je btw berekenen over die omzet. Via de de…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…