Door een calamiteit raakt u een groot deel van uw boekhouding kwijt. Wat moet u allemaal regelen als dit gebeurt? Krijgt u problemen met de Belastingdienst?

Inhoudsopgave

Wist je dat 30% van de Nederlandse ondernemers per jaar tot wel 138 uur op hun financiële taken kunnen besparen? Download het gratis e-book en leer hoe jij je bedrijfsuitgaven kunt stroomlijnen, tijd en geld kan besparen én het risico op financiële fouten kan minimaliseren.

Boekhouding verbrand

Deze vraag werd onlangs aan De Zaak Advies voorgelegd:

“Door een brand, het werk van vandalen, is een groot deel van mijn boekhouding verloren gegaan. Die had betrekking op de bedrijfsvoering van de afgelopen vier jaar. Onder meer kassa-afslagen en binnengekomen facturen zijn verbrand, en daar heb ik ook geen back-up van. Gelukkig staat een groot deel van mijn boekhouding op de computer, zoals de uitgaande facturen.”

“Wat kan ik doen om de schade te herstellen? Ik weet ook dat je als ondernemer wettelijk verplicht bent om administratie zeven jaar te bewaren. Moet ik de Belastingdienst op de hoogte stellen van wat er is gebeurd?”

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak Advies

“U moet een hoop regelen als een deel van uw boekhouding verloren is gegaan. Als  de brand is aangestoken, doet u uiteraard aangifte bij de politie.

“Neem contact op met uw leveranciers en vraag zoveel mogelijk duplicaatfacturen uit het verleden op.”

“Als u een brandverzekering heeft, ga dan na of er een reconstructie-clausule in de polis is opgenomen. Daarmee kunt u de kosten die u maakt om uw administratie te herstellen, vergoed krijgen.”

Belastingdienst informeren

“En u moet zeker de Belastingdienst op de hoogte brengen van wat er is gebeurd. Doet u dat niet, en u vertelt pas bij een latere controle dat door brand een deel van uw boekhouding verloren is gegaan, dan is de kans groot dat u een boete krijgt, omdat u niet aan de verplichting voldoet om de administratie zeven jaar te bewaren.”

“Neem schriftelijk contact op met uw belastinginspecteur en leg uit wat er gebeurd is. Kijk of u van de brandweer een proces-verbaal kunt krijgen of vraag anders het inspectierapport op van uw verzekeraar en sluit dat bij. Maak duidelijk wat u al gedaan heeft om uw administratie te herstellen en hoe u daarmee verder gaat. Vraag aan de inspecteur wat hij nog meer van u verwacht.”

“Als u het op deze manier aanpakt, is de kans klein dat de fiscus het u lastig zal maken, want er is hier sprake van onmacht.”

“De fiscus adviseert overigens om uw administratie op meerdere plekken te bewaren, om te voorkomen dat deze door brand of wateroverlast beschadigd raakt of helemaal verloren gaat.”

Lees ook:

– Voldoet uw administratie aan de eisen? »
– Bewaartermijnen voor zakelijke documenten »
– Doe oude administratie weg »
– Vijf vragen over het opzetten van een administratie »

Ben jij veel tijd kwijt met het verwerken van bonnetjes, declaraties en facturen? Download gratis e-book: Zo bespaar je tot 138 uur per jaar op je bedrijfsuitgaven en ga direct aan de slag!

Lees ook…
In 2023 minder belasting betalen? Dan is december hét moment om in actie te komen. Met deze praktische tips kun je maximaal voordeel behalen. Of het…
Excel rekent met heel veel decimalen. Bij de uitkomst toont het programma echter niet altijd alle decimalen. Dat hangt namelijk af van hoe Excel…
Een scherpe prijs is een belangrijk onderdeel van een winnende offerte. Maar hoe reageren consumenten op prijsveranderingen? Dit is waar…
i.s.m.
Gefeliciteerd! Je hebt je eenmanszaak omgezet in een bv. Een slimme keuze als je onderneming groeit en meer winst gaat maken. Maar heb je ook bedacht…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…