Thema's
Met een eigen zaak heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Dit ontvang je maandelijks als voorlopige teruggave op basis van een schatting van je (gezamenlijk) belastbaar inkomen, aantal opvanguren en uurtarief van de opvang. Maar hoe voorkom je terugbetalingen, als je als zelfstandige je inkomen niet nauwkeurig kunt inschatten? Hoe je dit aanpakt en waar je verder rekening mee kunt houden, leggen we je hier uit.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Een schatting van je verwachte inkomen geef je altijd aan het begin van het jaar door aan de Belastingdienst. Mede op basis van deze gegevens wordt de hoogte van je toeslag berekend en krijg je maandelijks een bedrag uitgekeerd: de voorlopige aanslag. Als het jaar voorbij is doe je aangifte inkomstenbelasting en wordt de definitieve berekening uitgevoerd. Gaf je vooraf te veel inkomen door? Dan krijg je een bedrag terug. Andersom geldt dat je moet bijbetalen en dat kan best even slikken zijn als je er flink naast zat.

Wat is er in 2023 veranderd op het gebied van kinderopvangtoeslag?

Sinds kort stelt de Belastingdienst zich soepeler op met kinderopvangtoeslagen. De hoogte van je toeslag is niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Via het Besluit kinderopvangtoeslag 2023 is deze voorwaarde losgelaten.

Voor veel ouders die opvang nodig hebben, was dit een ingewikkelde voorwaarde. Met name voor ondernemers was dit omslachtig, omdat naast inkomen óók het aantal gewerkte uren lastig is om vooraf in te schatten. De kans op hoge terugbetalingen was met deze voorwaarde ook een stuk groter. Het kabinet heeft deze voorwaarde dus vooral geschrapt om het ondernemers met jonge kinderen makkelijker te maken.

Bekijk alle belangrijke wetswijzigingen per 1 januari 2023

Wanneer heb je als ondernemer recht op kinderopvangtoeslag?

Net als ieder ander heb je met een eigen onderneming dus recht op kinderopvangtoeslag. Daarbij is het soort opvang van belang: je kind moet wel naar een geregistreerde kinderopvang gaan. Daarnaast moet je ook aan andere voorwaarden voldoen.

Voorwaarden kinderopvangtoeslag krijgen

  • Je onderneming moet winst maken
  • Heb je een partner die meetelt voor toeslagen van de Belastingdienst? Dan moeten jullie allebei werken om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag
  • Je hebt ook recht op kinderopvangtoeslag als je naast werk in loondienst inkomsten uit andere werkzaamheden ontvangt, bijvoorbeeld als freelancer of artiest

Hoeveel kinderopvangtoeslag kun je krijgen?

Op hoeveel kinderopvangtoeslag je precies recht hebt, hangt af van een aantal factoren:

  • Hoogte belastbaar inkomen (inkomen minus bedrijfskosten en aftrekposten)
  • Hoogte belastbaar inkomen partner
  • Aantal opvanguren en uurtarief kinderopvang
  • Ander inkomen van jezelf en/of je partner

Schatting belastbaar inkomen: waar moet je rekening mee houden?

Een inschatting van de aanslag maak je dus over het belastbaar inkomen. Dat is je inkomen minus de gemaakte bedrijfskosten én aftrekposten. Als startende ondernemer is dit natuurlijk lastig: je hebt immers geen gegevens van voorgaande jaren en mist dus een referentiekader.

Heb je al wel een volledig kalenderjaar gedraaid? Dan kun je het inkomen van een vorig jaar gebruiken als graadmeter en aan de hand daarvan een inschatting maken van het huidige boekjaar.

Flexibel inkomen als je toeslag krijgt

Toch is dit niet altijd voldoende. Verwacht je dit jaar een grote klus waarmee je een stuk meer gaat verdienen? Dan kun je vooraf beter een hoger belastbaar inkomen doorgeven. Ga je een paar maanden op reis en verwacht je in de overige maanden geen sterke pieken of dalen in inkomen? Geef dan een lager belastbaar inkomen door.

Waarom zou je de nieuwe kinderopvangtoeslag app gebruiken?

Vooraf een inschatting maken blijft lastig. Een stevige klus kan zich natuurlijk ook pas later in het jaar aandienen. Gelukkig kun je ook tussentijds wijzigingen doorgeven. Dan wijzigt de voorlopige teruggave die je maandelijks ontvangt. Wijzigingen doorgeven kan bijvoorbeeld met de kinderopvangtoeslag app van de Belastingdienst.

Ook de Belastingdienst begrijpt dat het voor ondernemers niet altijd even makkelijk is om je inkomen vooraf nauwkeurig te schatten. Je kunt daarom je geschatte jaarinkomen tussentijds wijzigen. Datzelfde geldt ook voor andere factoren die van belang zijn, zoals het aantal opvanguren en het inkomen van je partner.

Factoren die van belang zijn voor de hoogte van kinderopvangtoeslag

Wijzingen doorgeven kan tegenwoordig dus met de speciale kinderopvangtoeslag app van de Belastingdienst. Met deze app kun je op ieder moment je toeslag wijzigen door veranderingen in je persoonlijke situatie door te geven. Zo wijzig je eenvoudig:

  • Hoogte belastbaar inkomen van jezelf en je partner
  • Het aantal opvanguren en uurtarief kinderopvang
  • Overstap naar een andere opvang of nieuwe opvang (ook voor een zusje of broertje dat naar de opvang gaat)
  • Ander inkomen van jezelf of je partner
  • Gaat je kind niet langer naar de opvang? Ook dit kun je in de app doorgeven

Probeer veranderingen zo snel mogelijk door te geven met de kinderopvangtoeslag app of via Mijn toeslagen op de website van de Belastingdienst. Op die manier zorg je ervoor dat de definitieve berekening nooit veel verschilt van de voorlopige aanslag. Met andere woorden: zo voorkom je forse correcties aan het einde van de rit.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Je kunt trouwens geen kinderopvangtoeslag aanvragen met de app. Dit doe je via Mijn toeslagen op de website van de Belastingdienst.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Ben jij een directeur-grootaandeelhouder of heb je minstens 5 procent aandelen in een bv of nv? Dan krijg je te maken met nieuwe belastingregels in box…
De btw-aangifte is verplicht als je ondernemer bent voor de omzetbelasting. De aangifte kan per maand zijn, per kwartaal of soms per jaar. Bovendien is…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
In 2024 daalt de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 12,7 procent. Hierdoor gaan veel ondernemers meer belasting betalen. In dit artikel leggen we uit…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…