Steeds meer webshops en fysieke winkels accepteren cryptovaluta als betaalmiddel. Is het interessant voor jouw onderneming? In dit artikel geven we antwoord op 5 belangrijke vragen over cryptocurrency als betaalmiddel.

Inhoudsopgave

Zijn cryptocurrencies een legaal betaalmiddel in Nederland?

Onze overheid ziet virtueel geld niet als een officieel wettig betaalmiddel. Maar cryptovaluta zijn zeker niet illegaal. De wet verplicht ondernemers niet om uitsluitend euro’s te accepteren. Je mag gelukkig zelf bepalen hoe je beloond wil worden voor jouw diensten of producten.

Je kunt dus gerust klanten laten betalen in bijvoorbeeld bitcoin, ethereum of elk van de andere crypto die er tegenwoordig zijn. Overigens ziet de Belastingdienst bezit van cryptomunten als belegging. Over het bezit ervan en de winst die je ermee maakt moet je belasting betalen.

Waar kun je met cryptocurrencies betalen?

Er is een beroemd verhaal van een Amerikaanse programmeur die op 22 mei 2010 voor twee pizza’s 10.000 bitcoin betaalde. Toen was dat 35 euro. Inmiddels zijn diezelfde bitcoin zo’n 230 miljoen euro waard. In Nederland kun je kunt op de desktopversie van Thuisbezorgd.nl gewoon met een digitale munt afrekenen voor een pizza (of ander eten).

Ook bij de webwinkels van Zalando, Bol, De Bijenkorf en Mediamarkt kun je met bitcoin of andere cryptocurrencies betalen. Alleen niet rechtstreeks. Dat moet (nog) via een tussenstation. Hoe dat werkt? Bij Bitrefill koop je met cryptovaluta bijvoorbeeld een Mediamarkt-cadeaubon waarmee je bij de elektronicagigant je nieuwe computer afrekent.

Er zijn wereldwijd talloze fysieke ondernemers die crypto accepteren. Een overzicht vind je op coinmap.org. Kljk op de kaart en zoom in op het land of de stad van jouw keuze.

Wat zijn de voordelen van cryptocurrencies accepteren?

Klanten die heel graag met bitcoin of andere cryptomunten willen betalen, en dat niet bij jouw onderneming kunnen, gaan naar de concurrentie. Crypto accepteren kan daardoor zorgen voor extra omzet.

Een ander voordeel is dat het betalingsverkeer rechtstreeks tussen jou en de klant verloopt. Er is geen tussenkomst van financiële instellingen als banken. En dus zijn er ook geen bankkosten. Er zijn wel wat transactiekosten, maar die zijn lager dan bij een bank

Als je als ondernemer producten buiten de eurozone wil afzetten, heb je te maken met vreemde valuta. Het kost tijd en geld om die weer om te wisselen naar euro’s. Bij betalingen in cryptovaluta heb je dat probleem niet. Als elke bedrijf crypto zou accepteren, zou internationale handel drijven een stuk eenvoudiger worden.

Wat zijn de nadelen van crypto accepteren?

De meeste mensen hebben nog geen digitaal betaalmiddel en ervaren het nog als een net iets te ingewikkelde ver van mijn bed show. Er zijn nu krap 2 miljoen Nederlanders die cryptomunten bezitten. Daarvan zien de meesten het als investering en (nog) niet zozeer als betaalmiddel.

De grote koersschommelingen en hoge volatiliteit van cryptomunten zijn misschien wel het grootste probleem. Stel: je levert iets aan een klant en de betaling laat op zich wachten. Dan kan dat enorm in je nadeel werken als de koers van bitcoin in een paar dagen met 20 procent zakt. Wil je gelijk boter bij de vis? Dan kun je als ontvangende partij de cryptomunten natuurlijk wel direct omzetten naar euro’s, zodat je zo min mogelijk last hebt van die hoge volatiliteit.

Hoe werken crypto in een webshop en fysieke winkels?

Ondernemers met een webshop kunnen vrij eenvoudig een plug-in op hun site plaatsen waarmee je cryptovaluta accepteert. Daarvan zijn veel aanbieders. Een voorbeeld is de gratis toepassing nomiddleman van WooCommerce, die werkt op Worldpress. Je kunt daar zelf de muntsoorten instellen die je accepteert. En je hebt zelf natuurlijk ook een wallet nodig om de betalingen binnen te krijgen.

Heb je een fysieke winkel met niet veel klanten? Dan is alleen een wallet al genoeg zodat klanten daarop crypto kunnen overmaken. Er zijn inmiddels ook verschillende manieren om bitcoin-betalingen te integreren in een normaal point-of-sale kassasysteem. Google bijvoorbeeld eens op nuvopos-kassasystemenSpectroCoin of bitpay.

Ernest Marx

Ernest Marx

Ernest Marx werkt als freelance als journalist en copywriter. Hij publiceerde de afgelopen 20 jaar in uiteenlopende media als HP/De Tijd, Management Team, Margriet en Panorama. Hij maakt graag interviews en achtergrondverhalen en heeft een voorkeur voor alles wat met media, tv, film, muziek en de financiële markten te maken heeft.
Lees ook…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…
Subsidie is een welkome financiële ondersteuning voor je bedrijf. Waar moet je bij een aanvraag allemaal rekening mee houden? Deze 9 tips helpen je op…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen traditionele bank aan te pas komt. De meeste currency’s staan voor een eigen technologie of…
Als ondernemer maak je kosten voordat er geld binnenkomt. Zeker in de groeifase van je bedrijf heb je vaak kapitaal nodig. Die uitgaven kun je niet…
Wanneer je kapitaal nodig hebt voor je onderneming, denk je al snel aan een traditionele bank. Maar er zijn meer mogelijkheden. De markt voor…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…