Categorieën

Subsidies scheppen mogelijkheden. Soms maken ze zelfs net het verschil tussen wél of niet met een bedrijf beginnen. De Zaak helpt u op weg.

Waar liggen de kansen?

Het subsidieaanbod voor ondernemers is groot en divers. Er zijn in Nederland een kleine 2000 subsidieregelingen! Vooral wie bezig is met (technologische) innovatie of wie vergaande milieumaatregelen neemt, heeft grote kans in aanmerking te komen voor financiële steun. Maar ook op andere vlakken is er van alles mogelijk. Zo zijn er speciale subsidies voor jonge landbouwers, voor bedrijven die kansen creëren voor scholing, voor bedrijven in de creatieve hoek, noem maar op.

Voor starters

Subsidies voor starters puur omdat zij beginnend ondernemer zijn, bestaan niet. Er zijn wel allerlei starterssubsidies, maar die zijn onderwerp gebonden. Denk aan de maatregelen om innovatie te bevorderen of bijvoorbeeld aan steun voor starters op de buitenlandse markt. Het loont de moeite uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn voor uw bedrijf. Tenslotte geldt, niet geschoten, is altijd mis.

Gemeentelijke en provinciale subsidies
Er zijn niet alleen subsidies vanuit het rijk, maar ook op provinciaal of gemeentelijk niveau, elk met hun eigen insteek. Er zijn talloze gemeentelijk regelingen voor (beginnende) ondernemers die in elke plaats anders zijn. We noemen zomaar een paar voorbeelden.

Wat dacht u van de Amsterdamse subsidie Veilig Ondernemen, bedoeld om ondernemers te stimuleren te investeren in de veiligheid van hun bedrijf (denk aan het aanschaffen van rolluiken en detectiepoortjes). Of verschillende gemeenten in de provincie Brabant die subsidie geven op de aanschaf van voertuigen die op aardgas rijden (50% van de meerkosten in de aanschaf), zie ook www.schoneluchtinbrabant.nl. En in de gemeente Rotterdam zijn speciale kansen voor bedrijven die zich vestigen in bepaalde delen van de stad, de zogenaamde kansenzones.

Ook provinciaal zijn er vaak allerlei stimuleringsregelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van toerisme en recreatie of (duurzame) landbouw. Kijk ook eens op de website van uw eigen gemeente of provincie.

Hoe beginnen?

Om op onderwerp en/of branche een subsidie te zoeken, kunt u terecht bij verschillende online subsidiezoekers. Bijvoorbeeld op Antwoord voor bedrijven of via OnlineSubsidieAdvies.nl  Helaas bieden niet alle subsidiezoekers dezelfde informatie, dus het is raadzaam om er meerdere door te nemen.

De aanvraag

Hebt u een subsidie gevonden waar u mogelijk aanspraak op kunt maken, dan is het zaak uw aanvraag zo zorgvuldig en slim mogelijk in te dienen. De aanvraag moet ingediend zijn vóór er verplichtingen worden aangegaan en kosten worden gemaakt. Het is zinvol uw aanvraag goed te documenteren. Wees zo volledig mogelijk, dat verkleint de kans op een afwijzing.

Maak gebruik van een adviseur

U kunt de subsidieaanvraag ook uitbesteden aan iemand met ervaring. Dat scheelt tijd en bovendien weet een adviseur vaak slimme accenten te leggen, zodat uw project nog beter in het plaatje van de subsidieregeling past.
Daar staat tegenover dat zo’n adviseur betaald moet worden. De meeste subsidieadviseurs werken echter – grotendeels – op no cure, no pay basis. Na toekenning van de subsidie betaalt u meestal tussen de 5 en 15%  van de ontvangen subsidie. Het percentage wordt veelal lager, naarmate het subsidiebedrag groter wordt.
Via de beroepsorganisatie van subsidieadviseurs (NVAS) kunt u een subsidieadviseur zoeken die gespecialiseerd is in uw vakgebied.

En vergeet deze niet

  • Geen subsidie, wel interessant: microfinanciering. Een mogelijkheid om geld te lenen tegen gunstige voorwaarden. Sinds begin 2009 stimuleert de overheid kleine (startende) ondernemers met microkredieten (tot € 35.000). Bovendien ontvangt de starter die meedoet aan deze regeling coaching tegen een gereduceerd tarief.
  • Ook het belastingvoordeel voor ondernemers, de ondernemersaftrek, (zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling) is een vorm van subsidie. En een niet-onaardige. Vergeet ‘m niet.
  • Voor starters die vanuit de WW of een arbeidsongeschiktheidsuitkering een bedrijf beginnen zijn er regelingen die helpen deze overstap te financieren. Meer informatie hierover is te vinden bij het UWV.
  • Dan is er nog coaching, een (bijna) kosteloze begeleiding, een subsidie ‘in natura’. In de provincies Zuid-Holland (Den Haag, Zoetermeer en in de herfst van 2009 ook Leiden), Gelderland (in 37 gemeenten) en West- en Midden-Brabant bijvoorbeeld zijn er voor starters speciale coachingstrajecten beschikbaar.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
Tenaamstelling rekening: je zal het vaker hebben zien staan. Maar wat is de tenaamstelling van een rekening eigenlijk en waarom is dit belangrijk? En…
De rente zit afgelopen jaar stevig in de lift. Geen goed nieuws voor ondernemers op het eerste gezicht. Want tegen een hoger tarief geld lenen,…
Je bent lekker aan het ondernemen en groeien. Het is daarom tijd voor een nieuw zakelijk pand. Je hebt een prachtig pand gezien, waar je helemaal weg…