Subsidies scheppen mogelijkheden voor de startende ondernemer én de ervaren ondernemer. Soms maken ze zelfs net het verschil tussen wél of niet met een bedrijf beginnen. En in andere gevallen realiseer je met een succesvolle aanvraag groei. De Zaak helpt je op weg.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Waar liggen de kansen?

Het subsidieaanbod voor ondernemers is groot en divers. Er zijn in Nederland een kleine 2000 subsidieregelingen! Een overzicht van een aantal subsidies. Vooral wie bezig is met (technologische) innovatie of wie vergaande milieumaatregelen neemt, heeft grote kans in aanmerking te komen voor financiële steun. Maar ook op andere vlakken als opleidingen of internationaal zakendoen, is er van alles mogelijk. Zo zijn er speciale subsidies voor jonge landbouwers, voor bedrijven die kansen creëren voor scholing, voor bedrijven in de creatieve hoek, noem maar op.

Voor starters

Subsidies voor starters puur omdat zij beginnend ondernemer zijn, bestaan niet. Er zijn wel speciale regelingen die voor de startende ondernemer heel nuttig zijn:

De Startersaftrek. Je kunt de startersaftrek maximaal drie keer in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent verkrijgen.

De Erasmus entrepreneurs programma. Een programma waar je als jonge ondernemer gedurende een half jaar kunt leren van een ervaren Mkb-ondernemer in het buitenland. Een meester-gesel situatie.

De microfinanciering is mogelijk voor de starter met een maximum van € 50.000.

WBSO voor de startende ondernemers. De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale regeling voor stimulering van innovatie. Voor innovatieve start-ups is er extra voordeel. In totaal kun je als starter € 21.308 terugkrijgen. 

Maar de meeste subsidies waarvoor ook starters in aanmerking komen zijn onderwerp gebonden. Denk aan de maatregelen om innovatie te bevorderen of bijvoorbeeld aan steun voor starters op de buitenlandse markt. Het loont de moeite uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf. Tenslotte geldt, niet geschoten, is altijd mis.

Gemeentelijke en provinciale subsidies

Er zijn niet alleen subsidies vanuit het rijk, maar ook op provinciaal of gemeentelijk niveau, elk met hun eigen insteek. Er zijn talloze gemeentelijk regelingen voor (beginnende) ondernemers die in elke plaats anders zijn. We noemen zomaar een paar voorbeelden.

Amsterdamse subsidies

Wat dacht je van de Amsterdamse subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief, bedoeld om ondernemers te stimuleren een duurzaam project of programma te initiëren of het Evenementenfonds gericht op ondernemers die een evenement willen organiseren waardoor verbinding met de stad, inwoners, en ondernemers verbeterd wordt.

Provinciale subsidies

Of verschillende gemeenten in Nederland die zich verenigd hebben in een akkoord om de luchtkwaliteit van Nederland permanent te verbeteren. Uit dit schone lucht akkoord zijn al diverse initiatieven voortgekomen.

Ook provinciaal zijn er vaak allerlei stimuleringsregelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van toerisme en recreatie of (duurzame) landbouw. Kijk ook eens op de website van je eigen gemeente of provincie.

Hoe beginnen?

Om op onderwerp en/of branche een subsidie te zoeken, kun je terecht bij verschillende online subsidiezoekers. Bijvoorbeeld op Antwoord voor bedrijven of via OnlineSubsidieAdvies.nl  Helaas bieden niet alle subsidiezoekers dezelfde informatie, dus het is raadzaam om er meerdere door te nemen.

De aanvraagprocedure

Heb je een subsidie gevonden waar je mogelijk aanspraak op kunt maken, dan is het zaak je aanvraag zo zorgvuldig en slim mogelijk in te dienen.

  • De aanvraag moet ingediend zijn vóór er verplichtingen worden aangegaan en kosten worden gemaakt.
  • Het is zinvol je aanvraag goed te documenteren. Wees zo volledig mogelijk, dat verkleint de kans op een afwijzing.

Maak gebruik van een adviseur

Je kunt de subsidieaanvraag ook uitbesteden aan iemand met ervaring. Dat scheelt tijd en bovendien weet een adviseur vaak slimme accenten te leggen, zodat je project nog beter in het plaatje van de subsidieregeling past.

Daar staat tegenover dat zo’n adviseur betaald moet worden. De meeste subsidieadviseurs werken echter – grotendeels – op no cure, no pay basis. Na toekenning van de subsidie betaal je meestal tussen de 5 en 15%  van de ontvangen subsidie. Het percentage wordt veelal lager, naarmate het subsidiebedrag groter wordt.

Via de beroepsorganisatie van subsidieadviseurs (NVAS) kun je een subsidieadviseur zoeken die gespecialiseerd is in jouw vakgebied.

En vergeet de alternatieve financieringen niet

Heb je als starter financiële ondersteuning nodig, een tijdelijke aanvulling? Dan zijn er uiteenlopende fondsen of ook leningen mogelijk. We sommen er een paar voor je op:

Geen subsidie, wel interessant: een alternatieve financiering als microfinanciering. Wil jij in aanmerking komen om geld te lenen tegen gunstige voorwaarden? Als startende ondernemer of ook groeiende onderneming is er de mogelijkheid een microkrediet (tot € 50.000) aan te vragen.

Zakelijke lening of MKB krediet is een lening tussen de 50.000-250.000 € met een bepaalde looptijd en rente. Bijkomend voordeel is dat je als onderneming advies op maat krijgt en zakelijke coaching.

Ook het belastingvoordeel voor ondernemers, de ondernemersaftrek, (zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling) is een vorm van subsidie. En een niet-onaardige. Vergeet ‘m niet.

Voor diegene die een bedrijf begint vanuit de WW of een arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn er regelingen die helpen deze overstap te financieren. Meer informatie hierover is te vinden bij het UWV.

Dan is er nog coaching, een (bijna) kosteloze begeleiding, een subsidie ‘in natura’ voor de startende ondernemer. Zie hier een overzicht van de Kamer van Koophandel.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je wilt innoveren met je bedrijf. Of: je wilt een samenwerkingsverband aangaan, maar mist de investeringen en slagkracht om dat mogelijk te maken. Veel…
Als ondernemer kun je een beroep doen op subsidies of financiële steun vanuit de overheid. Dit stelt je in staat om je (startende) onderneming verder…
Voor ondernemers liggen heel wat subsidies klaar. Soms is het best lastig ze te vinden en aan te vragen, maar het is zonde om er geen gebruik van te…
Wil jij als ondernemer een groene stap zetten? Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije afschrijving milieu-investeringen (Vamil) verduurzaam…
Wordt een van je werknemers ziek? Dan heb je ook als werkgever de verantwoordelijkheid dat je werknemer weer snel en verantwoord aan het werk gaat….