Thema's
Arbeidsongeschikte medewerkers kunnen op een gegeven moment gaan reïntegreren. Dat verloopt niet altijd soepel. Wat kunt u doen als een medewerker niet meewerkt?

Inhoudsopgave

Beperk de financiële impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Vraag aan De Zaak Advies

“Ik heb een werknemer in dienst die al anderhalf jaar volledig arbeidsongeschikt is. Volgens de arboarts en een deskundigenoordeel van het UWV kan hij nu op arbeidstherapeutische basis twee uur per dag lichte werkzaamheden verrichten. De werknemer weigert dit echter en geeft als reden dat hij vanwege een verhuizing nu te ver weg woont. Hij vindt het niet de moeite om voor twee uur per dag steeds op en neer te rijden. Wat moet ik doen?”

Niek IdemaAntwoord van Niek Idema, adviseur bij De Zaak

“Uw werknemer is verplicht mee te werken aan zijn reïntegratie. Hij kiest er zelf voor om verder weg te gaan wonen. Dat is niet uw probleem.”

“U zult de medewerker eerst moeten waarschuwen. Maak duidelijk dat hij moet meewerken aan zijn reïntegratie en dat u verlangt dat hij gewoon aan de slag gaat. U zou ook contact kunnen opnemen met de arbodienst met de vraag of de medewerker om de dag vier uur zou kunnen gaan werken. Daarmee toont u goed werkgeverschap.”

Sommeer per aangetekende brief

“Hebben deze waarschuwingen geen effect, stuur de werknemer dan een aangetekende brief waarin u hem sommeert op het werk te verschijnen. Wijs nogmaals op de verplichting om mee te werken aan zijn reïntegratie en breng ook nog eens het deskundigenoordeel van het UWV onder de aandacht. U kunt ook melden dat deze sommatie in zijn dossier zal worden opgenomen.”

“Komt de werknemer alsnog niet opdagen, dan heeft u de mogelijkheid de loonbetaling op te schorten. Vermeld dit ook in de aangetekende brief. Let op! Dit kan dus pas nadat u de medewerker gewaarschuwd heeft! U kunt de medewerker er ook nog op wijzen dat zijn opstelling gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van de arbeidsovereenkomst.”

Lees ook:

Begeleiding en reïntegratie van zieke werknemers »
Goed verzuimbeleid is het halve werk »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: support@dezaak.nl!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Lees ook…
i.s.m.
Zowel jij als je medewerkers kunnen het zwaar te verduren krijgen met een hoge werkdruk. Verzuim ligt dan op de loer. Maar geen zorgen: er zijn…
i.s.m.
Als je personeel in dienst hebt, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Dat is allereerst natuurlijk vervelend voor hem of…
i.s.m.
Van relatieproblemen tot financiële zorgen – persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot langdurige uitval bij je medewerkers. Ontdek hoe je als…
i.s.m.
Bij kleine werkgevers ligt de loonsom vaak lager dan € 905.000,- per jaar. De MKB verzuim-ontzorgverzekering is speciaal voor de kleinere werkgever….
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…
Je hebt een beoordelingsgesprek met een medewerker op de agenda staan. Deze werknemer meldt zich regelmatig ziek. Mag je dit verzuim meewegen in de…