Wie het denkwerk in zijn Excel-modellen wil beschermen, moet vreemde gedachtekronkels volgen. Zelfs ervaren gebruikers vinden de werkwijze verwonderlijk. Een voordeel: het is niet moeilijk.

De hieronder beschreven beveiligingsmethode werkt overigens niet alleen in Excel zo, alle spreadsheetprogramma’s hebben tot op heden deze werkwijze gebruikt. De bedoeling is duidelijk: bescherm de inhoud van bepaalde cellen in uw model – meestal goed doordachte formules – zodat u ze niet per ongeluk wist of verplaatst. Of om te voorkomen dat anderen die met uw werkbladen werken, die celinhoud (on)bewust aanpassen. En bijvoorbeeld alleen de cellen waarin (nieuwe) invoer moet komen, zijn vrij toegankelijk.

Werkwijze

De celbescherming werkt als volgt: geef eerst aan welke cellen wél toegankelijk zijn en beveilig vervolgens het werkblad, al dan niet met een wachtwoord. U legt als het ware een doorzichtige folie over het werkblad en knipt er gaten in om bij bepaalde cellen te kunnen komen (je bedenkt het niet). Wilt u bijvoorbeeld cel B5 vrijgeven voor invoer, maar alle overige cellen in het blad niet, dan regelt u dat als volgt:

  • Selecteer cel B5.
  • Kies menu Opmaak >> Celeigenschappen, tabblad >> Bescherming (of via de rechter muisknop of sneltoets [Ctrl]+[1] – in Excel 2007 werkt dat ook, anders moet u daar de tab >> Start, groep >> Cellen gebruiken).
  • De optie Geblokkeerd is voor de geselecteerde cel ingeschakeld: schakel de optie uit.
  • Klik op >> OK. Hiermee sluit u deze cel uit van de beveiliging hieronder.
  • Kies nu menu Extra >> Beveiliging >> Blad beveiligen (in 2007: tab Controleren, groep >> Wijzigingen). Vul eventueel een wachtwoord in en/of regel wat toegestaan is.
  • Sluit af met >> OK.
  • Probeer nu maar eens iets in de cellen te typen of te wijzigen. Behalve in cel B5 lukt dit nergens.
    Hef de bescherming indien nodig weer op via menu Extra >> Beveiliging >> Beveiliging blad opheffen.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Vraag jij je weleens af hoe jouw organisatie er over 10 jaar uitziet? Is jouw team helemaal klaar voor de toekomst? Als ondernemer is het een flinke…
Wanneer je in Excel gegevens gebruikt die worden aangeleverd, zijn deze niet altijd in het formaat wat je zelf zou willen. Een voorbeeld is tekst die…
Ben je een groot deel van je tijd kwijt aan steeds terugkerende werkzaamheden? Stel je eens voor dat je deze dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of…