Hoe werkt energieopslag met batterijen?
Met energieopslag met batterijen kun je elektriciteit opslaan die je later kunt gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Batterijen slaan energie op uit zelf opgewekte stroom, zoals wind- of zonne-energie. Daarnaast kunnen batterijen stroom opslaan uit het elektriciteitsnet tijdens periodes met lage energiekosten (bijvoorbeeld ’s nachts).
In plaats van de opgewekte energie direct te gebruiken of terug te leveren aan het net, wordt deze opgeslagen in de batterij tot de accu vol is. De opgeslagen energie blijft in de batterij totdat je deze nodig hebt. De opslagcapaciteit van de batterij bepaalt hoeveel energie je kunt bewaren. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van de batterij en de energiebehoefte van je bedrijf.
Wanneer je bedrijf energie nodig heeft, bijvoorbeeld tijdens piekuren wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn, levert de batterij de opgeslagen energie. Zo kun je je productie en verbruik op elkaar afstemmen.
Waarom energieopslag met batterijen?
De energiemarkt verandert snel. De toenemende vraag naar elektriciteit en de energietransitie, leggen een enorme druk op het bestaande stroomnet. Deze ontwikkelingen in de markt zorgen voor pieken in de energieprijzen en netcongestie.
Netcongestie en wachttijden
Dat betekent dat sommige ondernemers te maken krijgen met wachttijden of beperkingen in hun energievoorziening. De aanbieder kan namelijk geen leveringszekerheid voor elektriciteit bieden.
Energieopslag met batterijen is een betrouwbaar energiesysteem waarmee je zelfvoorzienend wordt tijdens momenten waarop het stroomnet overbelast is (en dus duur). Deze technologie kan niet alleen leiden tot lagere energiekosten, maar biedt ook meer onafhankelijkheid en een groenere bedrijfsvoering.
Wat zijn de voordelen voor kleine en middelgrote bedrijven?
Voor kleine en middelgrote bedrijven (mkb) kunnen batterijen voor energieopslag bijzonder aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk om een afgewogen beslissing te maken. Hier zijn de voor- en nadelen die bij de keuze een belangrijke rol spelen.
Lagere energiekosten
Met batterijen kun je energie opslaan en gebruiken wanneer de prijzen het laagst zijn, kun je besparen op je energierekening.
Bescherming tegen stroomuitval
Voor bedrijven waar continuïteit cruciaal is (zoals productiebedrijven), kunnen batterijen zorgen voor een constante stroomvoorziening.
Verduurzaming van je bedrijf
Door batterijen te combineren met duurzame energiebronnen, zoals wind- of zonne-energie, wordt je bedrijf niet alleen groener, maar kom je ook in aanmerking voor subsidies.
Kleven er ook nadelen aan energieopslag met batterijen?
Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen. Zo is de aanschaf en installatie van batterijen relatief kostbaar, vooral voor kleine bedrijven met beperkte middelen. Ook is de capaciteit van batterijen is nog steeds beperkt – grootschalige energieopslag is dus nog niet mogelijk. Dit betekent dat ze niet altijd geschikt zijn voor bedrijven met een extreem hoog energieverbruik.
Wat zijn de kosten en wat is de gemiddelde terugverdientijd?
De kosten van batterijen voor energieopslag hangen af van de capaciteit die je nodig hebt. Voor mkb-bedrijven kunnen de kosten variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van je bedrijf en je energieverbruik. De gemiddelde terugverdientijd voor batterijen ligt tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van:
- De energiebesparing die je realiseert door het vermijden van piekuren.
- Eventuele subsidies die je kunt ontvangen voor duurzame energie-investeringen.
- De levensduur van de batterijen zelf.
Die terugverdientijd lijkt misschien lang, maar op de korte termijn kun je al flink besparen op je energierekening door te profiteren van groene stroom die je zelf opgewekt hebt.
Hoe zit het met de levensduur en onderhoud van batterijen?
De levensduur van batterijen hangt af van het type batterij dat je kiest en hoe intensief deze wordt gebruikt. Over het algemeen hebben de meeste batterijen een levensduur van tien tot vijftien jaar. Na verloop van tijd neemt de capaciteit van de batterij af, wat betekent dat ze minder energie kunnen opslaan.
Veel moderne batterijopslagsystemen hebben ingebouwde monitoringsoftware met technieken die continu de prestaties controleert en onderhoudsaanbevelingen doet. Zo kun je je eigen stroom gebruiken en hoef je niet terug te vallen op het elektriciteitsnetwerk.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Zijn er subsidies voor ondernemers?
Energieopslag thuis en bij bedrijven wordt steeds meer gestimuleerd. Er zijn dan ook diverse subsidies en fiscale regelingen die de investering in energieopslag aantrekkelijker maken voor ondernemers. Hier zijn enkele belangrijke regelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken:
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Deze subsidie is beschikbaar voor ondernemers die investeren in (technologische) oplossingen voor groene stroom. De regeling biedt ondernemers de mogelijkheid om een percentage van de investeringskosten voor energieopslag af te trekken van de winst, waardoor je minder belasting betaalt.
Subsidie Duurzame Energie (SDE++)
Voor bedrijven die groot willen investeren in een duurzaam energiesysteem, kan de SDE++ een interessante subsidie zijn. Je krijgt geen subsidie voor de batterijen zelf, maar wel voor het grootschalig opwekken van duurzame energie.
Wat is het verschil met grootschalige ondergrondse energieopslag?
Misschien heb je wel eens gehoord van grootschalige opslag van energie onder de grond. Dit is een methode die wordt gebruikt bij grote gebieden met zonnepanelen en windmolenparken. De opgewekte energie wordt daar vaak opgeslagen in waterstoftanks, bijvoorbeeld in grotten en oude olie- of gasvelden.
Ondergrondse energieopslag is nog niet toegankelijk voor particulieren of bedrijven, maar hier wordt hard aan gewerkt. Zo wordt het ondergronds thuis opslaan van allerlei vormen van duurzame stroom straks realiteit.
Is energieopslag met batterijen iets voor jouw bedrijf?
Heb je veel last van piekbelastingen of storingen in je regio? Of wil je je bedrijf verduurzamen en minder afhankelijk worden van het stroomnet? Dan kan de opslag van energie met batterijen een uitstekende investering zijn voor de toekomst. Het biedt je de nodige flexibiliteit om zelf opgewekte stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen in te zetten om je bedrijf draaiende te houden. Ook kun je elektrische auto’s van de zaak voorzien van stroom.