Wil jij groeien met je onderneming? Nieuwe machines aanschaffen? Of je wagenpark uitbreiden met elektrische auto's. Een vol stroomnet kan je ambities mogelijk blokkeren of vertragen. In dit artikel leggen we uit wat netcongestie voor ondernemers betekent en geven we je praktische tips om met dit probleem om te gaan.

In het kort

  • Het energieverbruik in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen, onder andere door de energietransitie.
  • Als ondernemer kun je op een wachtlijst komen wanneer je meer stroom nodig hebt. Het kan lang duren voordat je aan de beurt bent, waardoor je zakelijke kansen misloopt.
  • De komende jaren werken netbeheerders hard om het netwerk uit te breiden. In de tussentijd is het voor zowel grote als kleine bedrijven een goed idee om hun stroomverbruik te verlagen door te investeren in maatregelen voor verduurzaming.
  • Er zijn verschillende subsidies beschikbaar om verduurzaming te financieren. Denk bijvoorbeeld aan de EIA en de SDE++.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Wat is netcongestie?

Als in jouw regio meer stroom wordt gebruikt dan de netbeheerders kunnen leveren, is er sprake van netcongestie. Je kunt het vergelijken met een file op het elektriciteitsnet. Netcongestie komt op steeds meer plekken in Nederland voor.

Waar komt het overvolle stroomnet door?

Het feit dat we in Nederland een vol stroomnet hebben, komt doordat we steeds minder gas en steeds meer elektriciteit gebruiken. Een belangrijke oorzaak hiervan is de opkomst van duurzame economische ontwikkeling en bijkomende energieoplossingen. Zo zijn er steeds meer laadpalen aan huis of bij bedrijven om elektrische auto’s op te laden. En warmtepompen om huizen en bedrijfspanden te verwarmen.

Die verduurzamingstrend zie je ook bij de bouw van nieuwe woonwijken terugkomen – deze zijn steeds vaker gasloos. Dit verhoogt de elektriciteitsvraag, wat leidt tot een hogere belasting van het elektriciteitsnet.

Uiteraard hebben ook bedrijven een flink aandeel in het overbelaste stroomnet. Zeker grootverbruikers, met een aansluiting groter dan 3×80 Ampère (vanaf 100.000 kWh), nemen veel ruimte in. In de praktijk zijn dit grote bedrijven met machines die veel stroom nodig hebben.

Infrastructuur niet gebouwd op huidig energieverbruik

Naast het hoge energieverbruik levert het elektriciteitsnet in Nederland problemen op. Het huidige elektriciteitsnet is in veel delen van Nederland niet ontworpen voor de huidige hoge energievraag en -opwekking. Veel netwerken stammen uit een tijd waarin elektriciteit vooral centraal werd opgewekt en verbruikt. Fossiele brandstoffen als gas en kolen leverden constante energie.

Nu er steeds meer decentrale opwekking (zoals met zonnepanelen) plaatsvindt, komen de netwerken onder druk te staan. Zonnepanelen en windparken leveren namelijk op onvoorspelbare momenten veel energie terug aan het stroomnet. Hierdoor leveren zonnige dagen en veel wind piekbelasting op, en raakt het netwerk overbelast.

Wat betekent een overvol stroomnet voor ondernemers?

Vroeger hadden vooral grote bedrijven last van het volle stroomnet. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mkb’ers op de wachtlijst worden geplaatst als ze meer stroom nodig hebben.

Dat heeft vervelende gevolgen. Je komt namelijk pas hoger in de wachtlijst als er meer ruimte is op het stroomnet. Dat kan lang duren, waardoor je jouw groei zult moeten uitstellen tot er voldoende stroom beschikbaar is. Hierdoor loop je belangrijke zakelijke kansen mis.

Hoe weet ik of in mijn regio het stroomnet vol is?

Veel ondernemers weten pas of het stroomnet in hun regio vol is wanneer ze daadwerkelijk een aanvraag doen. Wanneer je er pas achterkomt dat je op een wachtlijst geplaatst wordt als je al investeringen hebt gedaan, is het zonde van je investering.

Ben je van plan in de toekomst te groeien met je onderneming? Dan is het slim om regelmatig het stroomnet te checken. Op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland kun je precies zien hoe vol het stroomnet in jouw regio is. Helaas zijn er nog maar weinig gemeenten waar je niet op een wachtlijst komt.

Op de wachtlijst, wat nu?

De kans is dus groot dat je op de wachtlijst terechtkomt, maar dat betekent niet dat je stil hoeft te zitten tot je aansluiting wordt verruimd. Je kunt het beste aan de slag gaan met het verduurzamen van je onderneming, zodat je minder stroom gebruikt. We zetten een aantal opties op een rij:

  • Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering. Vervolgens kun je deze duurzame elektriciteit opslaan in speciale batterijen, waardoor je minder afhankelijk bent van netstroom. Je kunt je zelf opgewekte energie bijvoorbeeld inzetten tijdens piekmomenten om het netwerk te ontlasten. Of bij het slim laden van elektrische auto’s.
  • Daarnaast kun je gebruikmaken van slimme technologieën zoals een energiemanagementsysteem (EMS). Hiermee kun je je verbruik beter afstemmen op de beschikbaarheid van stroom.
  • Hoe staat het met je verlichting? Door alle gloeilampen te vervangen door ledlampen, kun je flink energie besparen. Daarnaast kun je slimme apparaten zo instellen dat ze alleen stroom verbruiken wanneer ze daadwerkelijk nodig zijn. Leestip: Energie besparen bedrijf? Lees deze 8 gouden tips 
  • Probeer je grootste energiegebruik te verschuiven naar daluren, wanneer het stroomnet minder belast is. Dit kan door bijvoorbeeld machines ‘s nachts te laten draaien of laadpalen voor elektrische voertuigen op dalmomenten te gebruiken. Wanneer je hiervoor kiest, kan een dynamisch energiecontract een goede keus zijn.


In sommige gevallen kan een samenwerking met andere bedrijven in de regio, bijvoorbeeld via een lokaal energienetwerk of energiegemeenschap, oplossingen bieden. Zo kun je lokaal opgewekte elektriciteit beter verdelen.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Zijn er subsidies of financiële steun beschikbaar voor bedrijven die willen investeren in energieoplossingen?

De overheid stimuleert bedrijven om te investeren in duurzame energie en energiebesparende maatregelen. Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar die je kunt gebruiken:

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): Deze subsidie is beschikbaar voor bedrijven die investeren in warmtepompen en zonneboilers om hun energieverbruik te verminderen.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA): de EIA is een fiscale regeling waarmee je tot 45,5 procent van de kosten van een investering in energiezuinige technieken kunt aftrekken van de winst.
  • Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++): voor bedrijven die grootschalig willen investeren in duurzame energieoplossingen, zoals windenergie of zonne-energie, is de SDE++ een belangrijke subsidie.


Hoelang blijft het volle stroomnet nog een probleem?

Het overvolle stroomnet is een probleem dat de komende decennia niet snel zal verdwijnen, maar als ondernemers kun je erop voorbereiden door je eigen energieverbruik in kaart te brengen en maatregelen te nemen om te verduurzamen.

Gelukkig is er ook goed nieuws: netbeheerders werken hard aan het uitbreiden van het stroomnet, zodat deze in de toekomst meer capaciteit heeft. Zo investeren netbeheerders tot en met 2050 ruim honderd miljard euro in de uitbreiding van het stroomnet. De gebieden die het meeste overbelast zijn, worden als eerste aangepakt.

 

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Foto van Pauline Veenstra

Pauline Veenstra

Pauline Veenstra is freelance journalist voor diverse media die zijn gericht op ondernemers. Daarnaast adviseert ze bedrijven op het gebied van contentmarketing en copywriting. Je kunt haar ook kennen van haar podcast Slaapverhalen voor Volwassenen.
Lees ook…
Met de stijgende energiekosten en een overvol stroomnet staan veel ondernemers voor een uitdaging: hoe houd je je bedrijf draaiende zonder onverwachte…
Benieuwd welk energiecontract het beste bij jouw bedrijf past? Of je nu kiest voor zekerheid met een vast tarief, de flexibiliteit van een variabel…
De energiemarkt in Nederland biedt veel uitdagingen, maar ook veel kansen voor ondernemers. Met wisselende prijzen, verschillende energiecontracten,…
Investeer je met jouw bedrijf in duurzame bedrijfsmiddelen? Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kun je flink besparen. Door 40 procent van je…
Wil je als ondernemer aan de slag met duurzame energie? Wist je dat je dan gebruik kunt maken van subsidies die duurzame maatregelen een stuk…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…