Toelichting Belastingdienst bij beoordeling schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst heeft een toelichting gepubliceerd die helderheid moet verschaffen over de beoordeling van arbeidsrelaties tussen werkgevers en zzp’ers. Deze informatie is relevant omdat de fiscus vanaf 2025 strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.
De toelichting integreert de principes uit het Deliveroo-arrest, waarin de Hoge Raad diverse criteria uiteenzette voor de bepaling van een arbeidsrelatie. De Raad oordeelde dat bij het vaststellen van een arbeidsovereenkomst álle feiten en omstandigheden meetellen.
Geen enkel feit of enkele omstandigheid (denk aan gezagsverhoudingen, type arbeid en vergoedingen) is op zichzelf doorslaggevend. Alles wordt samen bekeken – dit noemen we een holistische toets.
Advies van De Zaak: werk je regelmatig met freelancers of ben je zzp’er? Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst de Wet DBA strenger handhaven, en de verwachting is dat er de komende jaren meer regels bij komen. Het is dus belangrijker dan ooit om goed voorbereid te zijn en schijnzelfstandigheid te vermijden. Controleer daarom of je aan alle eisen voldoet om problemen te voorkomen. Via de Scan Schijnzelfstandigheid kunnen zowel zzp’ers als mkb’ers gratis een risico-analyse laten maken.
Personeelstekort grootste uitdaging in 2025. Hoe krijg je genoeg goede mensen?
Uit recent onderzoek van het CBS, de KVK, het EIB en MKB-Nederland blijkt dat veel ondernemers 2025 niet vol vertrouwen tegemoet zijn. De grootste zorg is het tekort aan personeel. De krapte op de arbeidsmarkt belemmert de bedrijfsgroei.
Ondernemers denken wel dat ze volgend jaar per saldo meer personeel zullen aannemen, al zijn de verwachtingen minder rooskleurig dan voor 2024. Vooral in sectoren als de horeca, cultuur, sport en recreatie en in de verhuur en handel van onroerend goed is men terughoudender met uitbreidingen. Ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de sector informatie en communicatie zijn positiever over mogelijke personeelsgroei in 2025.
Advies van De Zaak: heb je last van de krappe arbeidsmarkt? Dan is het tijd om je personeelsstrategie onder de loep te nemen. Verbeter je werving en selectie, verken flexibele werkvormen of zet extra in op personeelsbehoud om de impact van het tekort te minimaliseren.
Nieuwe mkb-subsidie voor groen woon-werkverkeer. Zo kom je in aanmerking.
Op 14 januari 2025 start de subsidieregeling Collectieven mkb Verduurzaming Reisgedrag (COVER). Deze regeling ondersteunt projecten die het woon-werkverkeer vergroenen. Denk aan investeringen in deelauto’s, deelfietsen of initiatieven die thuiswerken stimuleren.
De subsidie is niet bedoeld voor individuele ondernemers, maar voor organisaties die het mkb vertegenwoordigen en zich willen inzetten voor duurzamer reisgedrag, zoals brancheorganisaties of ondernemersverenigingen.
De pot bevat € 2,5 miljoen, waarbij tot 75 procent van de projectkosten gesubsidieerd kan worden, met een maximum van € 100.000 per aanvraag. Belangrijk: projecten moeten een blijvende impact hebben op CO2-reductie. RVO organiseert op 21 november een webinar met meer informatie over de details en aanvraagprocedures.
Advies van De Zaak: Ben je aangesloten bij een brancheorganisatie of ondernemersvereniging en geïnteresseerd in duurzame mobiliteit? Kijk dan of je samen een plan kunt indienen dat bijdraagt aan een groenere toekomst. Deze subsidie biedt een unieke kans om samen met andere ondernemers voorop te lopen in de transitie naar een duurzamere economie.
Thuis opladen auto van de zaak. Mag je dat onbelast vergoeden?
Welke vergoeding mag je als werkgever onbelast geven aan werknemers die thuis hun elektrische auto van de zaak opladen? De Kennisgroep loonheffingen van de Belastingdienst publiceerde onlangs een antwoord op de vraag.
Werkgevers kunnen de daadwerkelijke energiekosten onbelast vergoeden. Dit omvat zowel variabele als vaste kosten, exclusief besparingen door energiebelasting. Zelfs een deel van de afschrijving van zonnepanelen mag mee in de berekening, zolang de stroom daadwerkelijk voor het laden wordt gebruikt.
Als tweede optie kunnen werkgevers een zakelijke overeenkomst met werknemers sluiten voor het doorleveren van energie. Hierbij moet het tarief marktconform zijn, rekening houdend met de huidige energiemarkt. Deze methode garandeert dat de vergoeding buiten de loonheffing blijft.
Advies van De Zaak: de kosten voor het thuis opladen kun je dus onbelast vergoeden, waardoor het voor werknemers extra interessant kan zijn om elektrisch te rijden. Zorg wel voor duidelijke afspraken en documentatie om problemen te voorkomen.