Wat kost de ziekte van mijn werknemer nou echt?

Het prijskaartje van een personeelslid bij verzuim
Het gebeurt maar vaak genoeg: een van je personeelsleden laat ‘s ochtends weten dat hij of zij ziek is. Vervelend voor je medewerker, maar ook voor jou! Wat kost het nou eigenlijk precies, zo’n zieke werknemer?
Wat kost de ziekte van mijn werknemer nou echt?
Een werknemer met een griepje kost je elke gemiste werkdag geld, omdat jij zijn loon in de meeste gevallen gewoon moet doorbetalen en het werk blijft liggen. Nederlandse werkgevers schatten dat een zieke werknemer hen per dag 143 euro kost. De werkelijke kosten liggen echter veel hoger, namelijk 230 euro per dag. En als je vervanging moet zoeken voor de werknemer en je moet inzetten voor zijn re-integratie, kunnen de kosten oplopen tot wel 400 euro per dag. In een maand is dat meer dan 8000 euro!
 

Loondoorbetaling

De kosten voor je zieke werknemer bestaan in de eerste plaats uit loondoorbetaling. In het eerste jaar van de ziekte is dit minimaal 70 procent van zijn laatstverdiende brutoloon.
 
Het tweede ziektejaar krijgt een werknemer ook 70 procent van zijn laatstverdiende loon. Echter, in veel cao’s zijn afspraken gemaakt over loondoorbetaling bij ziekte. Valt jouw onderneming onder een cao waarin staat dat je 100 procent van het loon moet doorbetalen, dan ben je daaraan verbonden.
 

Re-integratie

Naast loondoorbetaling, ben je ook verantwoordelijk voor de re-integratie. Daarbij heb je de hulp nodig van een bedrijfsarts of arbodienst. Jij betaalt deze bedrijfsarts of arbodienst die vaststelt wat er mis is met je medewerker.
 
Ook moet jij je inspannen om de werknemer weer aan de slag te helpen. Zo kun je binnen je bedrijf zoeken naar een andere functie, maar ook bij een andere organisatie.  
 
Re-integratie komt aan de orde als je werknemer langer dan zes weken ziek is. Hierop zijn twee uitzonderingen:
 
  • Het is vrijwel zeker dat je werknemer binnen 13 weken weer volledig hersteld is (hij moet bijvoorbeeld een operatie ondergaan, waarvan het herstel gemiddeld twee maanden duurt);
  • Het is zeker dat je werknemer nooit meer aan het werk zal kunnen (hij is bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek verklaard).
 

Vervanging

Moet een zieke werknemer worden vervangen? Omdat je van tevoren niet precies kunt weten hoe lang je je medewerker moet missen, kan het handig zijn om een uitzendkracht of zzp’er in te schakelen. Deze flexibele krachten zijn doorgaans echter wel duurder dan iemand in vaste dienst. Deze extra kosten komen ‘bovenop’ de kosten van je zieke werknemer.
 
De kosten voor een zieke werknemer zijn dus flink: loondoorbetaling, arbodienst of bedrijfsarts, vervanging en inspanningen om je werknemer binnen of buiten het bedrijf weer aan de slag te krijgen. Dit kan al snel oplopen tot duizenden euro’s per maand.
 

De eerste 104 weken

Voor ziekteverzuim in de eerste 104 weken is er een verschil tussen een vaste werknemer en medewerkers met een tijdelijk contract.
 
Bij vast personeel ben je de eerste 104 weken (twee jaar) van zijn ziekte verantwoordelijk voor loondoorbetaling en re-integratie, en daarna eventueel voor zijn WIA-uitkering. Je hebt de keuze tussen het loon doorbetalen uit eigen zak of je kunt ervoor kiezen om een verzuimverzekering af te sluiten.
 
Bij ziekte van een tijdelijke medewerker zijn er 2 situaties.
  • Standaard heb je ook een loondoorbetalingsverplichting voor je tijdelijke werknemers zolang ze in dienst zijn. Gaat je werknemer ziek uit dienst binnen de eerste 104 weken van het ziekteverzuim? Dan gaat je ex-werknemer de Ziektewet in en krijgt hij een uitkering van het UWV. Om die uitkering te kunnen betalen draag jij als werkgever premies af aan de belastingdienst. De hoogte van de premie is afhankelijk van de sector waar je in werkt en van het aantal werknemers wat instroomt in de Ziektewet en hoe lang ze daar in blijven. Op de duur van het ziekteverzuim heb je zelf geen invloed meer.
 
  • Wil je zelf de re-integratie van je ex werknemer in de hand houden dan kun je eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet. Je stopt dan met het afdragen van Ziektewetpremies aan de belastingdienst en zorgt zelf voor de loondoorbetaling en de re-integratie van je zieke ex werknemers. Dit risico kun je vervolgens weer verzekeren bij een verzekeraar die jou ook helpt om je ex werknemers zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Als Ziektewet eigenrisicodrager kun je zelf de touwtjes in handen houden.
    
Kortom, standaard ben je als werkgever in de eerst 104 weken verantwoordelijk voor je vaste personeel en gaat de tijdelijk zieke werknemer bij uit dienst treden naar het UWV. Alleen voor je tijdelijke werknemers heb je dus een keuze om wel of geen eigenrisicodrager te zijn in de eerste 104 weken.  
 

Arbeidsongeschiktheid na 104 weken ziekteverzuim

Na de 104 weken is het een heel ander verhaal. Dan krijg je te maken met de wet WIA. Dat is standaard geregeld via het UWV tenzij je eigenrisicodrager wordt en een verzekering afsluit. Dat doe je dan meteen voor je vaste en tijdelijke (flex-)werknemers.
 
De WIA bestaat uit 2 regelingen: de WGA en de IVA.
 
De WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) is voor:
  • werknemers die van 35 tot 80% arbeidsongeschikt zijn;
  • werknemers die volledig (maar niet duurzaam) arbeidsongeschikt zijn.
 
De IVA (Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) is voor:
  • werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn
 
Jij bent als werkgever tot wel tien jaar direct of indirect verantwoordelijk voor de WGA-uitkering van je arbeidsongeschikte (ex-)werknemer. Dat is ná de twee jaar ziekte waar je al verantwoordelijk was voor zijn loondoorbetaling en re-integratie. Je kunt dus wel twaalf jaar moeten betalen voor een zieke werknemer! Gelukkig kun je je hiervoor verzekeren.
 

De verzuimverzekering

Bij een verzuimverzekering kun je zelf kiezen wat je wilt verzekeren. Keert de verzekeraar na 10 werkdagen uit of pas na 30 dagen? En krijg je 70 of 100 procent van het loon terugbetaald? Deze keuzes verhogen of verlagen de premie. Ook zet een verzekeraar in op preventie: je hebt namelijk samen het doel om het verzuim binnen jouw bedrijf zo laag mogelijk te houden. Je verzekeraar helpt je dus bij het terugdringen van ziekteverzuim, bijvoorbeeld met een goed verzuimreglement en tips om uitval door werkstress of een verkeerde werkhouding te voorkomen.


Ben je nu benieuwd hoe hoog de kosten van ziekteverzuim voor jou ongeveer zijn? Bereken de kosten via de Verzuimkostentool.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming