Categorieën

Speciaal voor jou hebben we de belangrijkste vakantietips op een rijtje gezet, waardoor je als drukke ondernemer je werk kunt even loslaten en vol overgave van de relaxmodus kunt genieten. 

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Inhoudsopgave

Op vakantie als ondernemer?

Mensen om je heen hebben de zomer in hun bol en kijken uit naar een heerlijke vakantie. Maar niet iedere ondernemer kan dat. Er spoken allerlei vragen spoken door het hoofd: gaat alles wel goed als ik er niet ben? Hoe krijg ik die lange to do lijst nog af? Loop ik geen mooie klussen mis en mis ik niks belangrijks?

7 tips om met een gerust hart weg te gaan

Daarom hebben we 7 vakantietips voor drukke ondernemers samengesteld, zodat jij het dagelijkse leven even los kunt laten en je hoofd open kunt zetten voor nieuwe ideeën.

Tip 1: Zorg voor een financiële buffer 

Werknemers krijgen in mei weer keurig de vakantietoeslag op hun rekening wordt gestort. Maar voor jou geldt dat misschien niet. Werk in dat geval aan een financiële buffer.

Grote opdracht afgerond? Reserveer een deel van die winst op je spaarrekening. Of zet gewoon elke maand wat opzij. Zo heb je een back-up, kun je het je veroorloven om even geen inkomsten te hebben en ervaar ook jij de vrijheid om te genieten van een fijne vakantie.

Tip 2: Kies voor het juiste moment 

Men denkt vaak dat je als ondernemer alle vrijheid hebt van de wereld hebt, omdat je zelf bepaalt wanneer je op vakantie wilt gaan. Je bent inderdaad niet gebonden aan vakantiedagen en je hoeft misschien geen of minder rekening te houden met collega’s.

Toch weet jij ook dat het knap lastig kan zijn om je vakantie in te plannen. Je wilt niet dat die ene leuke werkklus aan je neus voorbij gaat. Kies daarom voor een vakantieperiode die past binnen jouw bedrijf of branche.

Zijn overheden en gemeenten jgrote klanten van jou? Kies dan de zomermaanden om op vakantie te gaan. Heb je daarentegen een watersportbedrijf? Dan is de winter voor jou het moment om er even lekker tussenuit te gaan. 

Tip 3: Laat weten dat je er niet bent 

Niks is vervelender voor je klanten dan dat ze niet op de hoogte zijn van je afwezigheid, terwijl ze je precies op dat moment heel hard nodig hebben.

Informeert ze daarom over je geplande vrije tijd en maak afspraken over of en wanneer je bereikbaar bent op vakantie. En zet je out-of-office aan, zodat klanten die je mailen gelijk weten dat je er niet bent. 

Tip 4: Rond alles netjes af voor je op vakantie gaat

Met een vol hoofd twee weken op vakantie? Slecht idee. Zorg voor een goede planning en probeer voor zover mogelijk alle lopende klussen af te ronden, zodat je met een schone lei op vakantie kunt.

Kun je een week voor je vakantie nog een nieuwe opdracht doen? Klinkt het aantrekkelijk om nog even wat vakantiegeld binnen te harken? Begrijpelijk, maar skip die haastklus en zorg dat je genoeg tijd overhoudt. Een relaxed begin is een goed begin en een goed begin is het halve werk. 

Tip 5: Breng je administratie op orde 

Stel je voor dat je straks heerlijk op een strandbedje aan de Costa del Sol ligt. Je voelt de zon op je huid en je dommelt een beetje weg. Ineens schiet je te binnen dat er thuis een flinke stapel administratie op je ligt te wachten. Doei vakantievibe, hallo werkstress!

Vermijd dit scenario en zorg dat je administratie op orde is voordat je weggaat. Stuur bijvoorbeeld je factureren de deur uit vóórdat je weggaat. Zo hoef je er op vakantie niet meer over na te denken én kun je rekenen op geld op de rekening bij terugkomst. 

Tip 6: Denk aan je belastingaangifte 

Is het tijd voor de aangifte omzet- of inkomstenbelasting tijdens jouw vakantie? Zorg er dan voor dat je de belastingaangifte voor de vakantie alvast doet. Zo voorkom je een boete en zit je er niet tegenaan te hikken tegen het einde van de vakantie.

Lukt het niet om de aangifte voor de vakantie te doen? Bereid dan zoveel mogelijk voor, zodat het na je vakantie alleen nog een kwestie van invullen is. 

Tip 7: Doe nieuwe ideeën op

Het is logisch dat je jouw onderneming nooit helemaal los kunt laten, ook niet op vakantie. Dus als je behoefte hebt om toch iets te doen wat werkgerelateerd is, kies dan lekker voor de simpele zaken: maak content, luister een podcast, lees een boek over jouw vakgebied en noteer jouw inspiratie.

Iedereen viert vakantie op zijn eigen manier. Een paar dingen doen voor de business kan geen kwaad, maar hou het simpel en doe het op een lager en ontspannen tempo.

Geniet van een welverdiende vakantie als zelfstandig ondernemer

Niemand kan non-stop op de top van z’n kunnen presenteren. Hard werken moet worden beloond. Ook jij hebt een break nodig om even op te laden en je hoofd leeg te maken zodat je daarna met een hoofd vol inspiratie, creativiteit en motivatie weer aan de slag kunt. Als ondernemer werk je je drie slagen in de rondte om alle ballen hoog te houden dus gun het jezelf om even los te laten.

Bereid je goed voor op jouw vakantie en ga onbezorgd genieten. Zet de relaxmodus op je vakantie op repeat, laad lekker op zodat je daarna weer volop aan de slag gaat met het doen van toffe dingen als ondernemer. 

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Picture of Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Lees ook…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Hoe kijken stakeholders naar je bedrijf? Welk imago heeft jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat alle belangstellenden, zowel binnen als buiten de…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….