Categorieën

Groen ondernemen, een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), wint steeds meer aan populariteit. Als je nog twijfelt, lees dan deze tips. Direct toepasbaar als je nu aan de slag wilt voor een duurzamer bedrijf.

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Inhoudsopgave

1. Doe ervaring op

Het begint met ervaring opdoen en bijsturen. Begin met één van je producten of diensten en biedt deze duurzaam of biologisch aan. Liefst een product of dienst die je klanten al van jou kennen, maar dan met verantwoorde inslag. Brood met 100% biologische grondstoffen, een duurzaam gefabriceerde bureaustoel of een CO2- neutrale dienst.

Kijk ook naar het laaghangende fruit: is er een product of dienst waar je snel mee aan de gang kan?

2. Faseer en stel vragen

Faseren is handig omdat jouw klanten zo aan je duurzame assortiment kunnen wennen en je kan uitproberen welke producten bij jouw assortiment passen. Vraag je klanten en leveranciers tussentijds naar hun mening en anticipeer hierop.

3. Geef klanten een keuze

Bied zowel duurzame als minder duurzame opties aan, bijvoorbeeld verf die 100% of voor een deel plantaardig is. Jouw klanten kunnen dan zelf kiezen en hebben de tijd om met je mee te veranderen.

4. Betrek leveranciers

Vraag je leveranciers of producenten of zij wellicht duurzamere oplossingen weten en gebruik wederzijdse kennis. Wellicht kan je samen de stap naar duurzaam ondernemen zetten.

5. Op de werkvloer

Betrek je medewerkers. Wellicht hebben zij ideeën of weten ze alternatieven. Een slager kan bijvoorbeeld goedkopere verlichting op groene stroom gebruiken voor zijn energieslurpende vitrine. Zet MVO regelmatig op de agenda, geef ruimte voor nieuwe ideeën en beloon medewerkers voor hun groene inzet.

6. Toon het je klanten

Bezig met een groen project? Maak het bekend. Stel, je bent een autobedrijf en gebruikt recyclede onderdelen. Laat dat dan zien in je communicatie. Jouw geloofwaardigheid wordt groter als je hierbij prestatie-indicatoren (financiële cijfers, of het tijdspad, e.d.) vermeld.

7. Zoek talent

Benut nieuwe kennis tegen lage kosten. Zet stagiaires in, of andere nieuwe mensen met een passie voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld: een stagiaire die voor een installatiebedrijf onderzoekt hoe met zonneboilers energie kan worden bespaard.

8. Leer van anderen

Hoe pakken andere ondernemers het aan? Ondernemers uit dezelfde branche, of misschien juist wel uit andere hoek. Zijn er voorbeelden die je zo kan vertalen naar jouw beleid? Wat dacht je van deze: een hotel verhuurt ‘green rooms’ die, ondanks de 5% hogere prijs, onverminderd populair zijn.

Lees ook:
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) »

 

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…
Hoe kijken stakeholders naar je bedrijf? Welk imago heeft jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat alle belangstellenden, zowel binnen als buiten de…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….