Groen ondernemen, een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), wint steeds meer aan populariteit. Als je nog twijfelt, lees dan deze tips. Direct toepasbaar als je nu aan de slag wilt voor een duurzamer bedrijf.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

1. Doe ervaring op

Het begint met ervaring opdoen en bijsturen. Begin met één van je producten of diensten en biedt deze duurzaam of biologisch aan. Liefst een product of dienst die je klanten al van jou kennen, maar dan met verantwoorde inslag. Brood met 100% biologische grondstoffen, een duurzaam gefabriceerde bureaustoel of een CO2- neutrale dienst.

Kijk ook naar het laaghangende fruit: is er een product of dienst waar je snel mee aan de gang kan?

2. Faseer en stel vragen

Faseren is handig omdat jouw klanten zo aan je duurzame assortiment kunnen wennen en je kan uitproberen welke producten bij jouw assortiment passen. Vraag je klanten en leveranciers tussentijds naar hun mening en anticipeer hierop.

3. Geef klanten een keuze

Bied zowel duurzame als minder duurzame opties aan, bijvoorbeeld verf die 100% of voor een deel plantaardig is. Jouw klanten kunnen dan zelf kiezen en hebben de tijd om met je mee te veranderen.

4. Betrek leveranciers

Vraag je leveranciers of producenten of zij wellicht duurzamere oplossingen weten en gebruik wederzijdse kennis. Wellicht kan je samen de stap naar duurzaam ondernemen zetten.

5. Op de werkvloer

Betrek je medewerkers. Wellicht hebben zij ideeën of weten ze alternatieven. Een slager kan bijvoorbeeld goedkopere verlichting op groene stroom gebruiken voor zijn energieslurpende vitrine. Zet MVO regelmatig op de agenda, geef ruimte voor nieuwe ideeën en beloon medewerkers voor hun groene inzet.

6. Toon het je klanten

Bezig met een groen project? Maak het bekend. Stel, je bent een autobedrijf en gebruikt recyclede onderdelen. Laat dat dan zien in je communicatie. Jouw geloofwaardigheid wordt groter als je hierbij prestatie-indicatoren (financiële cijfers, of het tijdspad, e.d.) vermeld.

7. Zoek talent

Benut nieuwe kennis tegen lage kosten. Zet stagiaires in, of andere nieuwe mensen met een passie voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld: een stagiaire die voor een installatiebedrijf onderzoekt hoe met zonneboilers energie kan worden bespaard.

8. Leer van anderen

Hoe pakken andere ondernemers het aan? Ondernemers uit dezelfde branche, of misschien juist wel uit andere hoek. Zijn er voorbeelden die je zo kan vertalen naar jouw beleid? Wat dacht je van deze: een hotel verhuurt ‘green rooms’ die, ondanks de 5% hogere prijs, onverminderd populair zijn.

Lees ook:
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) »

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De ene crisis is nog maar net voorbij of de andere doet zich alweer voor. Veel ondernemers worden hard getroffen door de sterke inflatie. Niet alleen…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Ruim één op de drie mkb-bedrijven is op de een of andere manier actief op de internationale markt. Misschien twijfel jij of je ook je geluk over de…
Financiering vinden voor je bedrijf kan ingewikkeld en duur zijn. Je kunt een bank niet voldoende zekerheid bieden. Of de rente is erg hoog. Hoe kun je…
Voor je bedrijf heb je natuurlijk vooraf een duidelijke missie opgesteld. Maar soms gebeurt het wel eens dat je juist verder van je doel afraakt. Hoe…
Het is vakantie en eindelijk heb je de tijd om te lezen. Wat is er niet heerlijker dan een boek waaraan je ook na de vakantie nog wat hebt. En dat ook…