Categorieën

Hulp bij de belastingaangifte

De belastingaangifte. Voor veel ondernemers blijft dit een vervelende klus die helaas ieder jaar weer op het programma staat. Logisch! Want je wilt natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen en van zo veel mogelijke belastingvoordelen profiteren. Gelukkig kan een belastingadviseur je hiermee helpen.

Belastingadviseur: Wat zijn de voordelen?

100% correcte aangifte
Welke zakelijke kosten mag je opvoeren? Hoe verwerk je alle aftrekposten correct in de aangifte? En hoe kan jij slim middelen met jouw fiscale partner om een optimaal fiscaal resultaat te behalen? Gelukkig ben jij met hulp van een belastingadviseur verzekerd van een volledige & correcte belastingaangifte. Geen zorgen, wel een perfecte aangifte.

Maximaal belastingvoordeel
Wist je dat 70% van de ondernemers nog niet al zijn aftrekposten gebruikt? Hierdoor blijft er jaarlijks miljarden euro’s liggen bij de Belastingdienst. Zonde! Jij als ondernemer hebt recht op veel fiscale voordelen. Denk aan aftrekposten, toelages en slimme fiscale regelingen. Met hulp van een belastingadviseur weet jij in ieder geval dat jij van alle voordelen profiteert en geen geld laat liggen.

Bespaar tijd
Het correct invullen van de inkomstenbelasting aangifte kan al snel 4 tot 8 uur kosten. Kostbare tijd, die jij natuurlijk liever in je bedrijf stopt. Een belastingadviseur kan vliegensvlug jouw aangifte, jaarcijfers, balans en fiscale voordelen voor jou opstellen. Hierdoor heb je wel alles goed geregeld, maar ben je geen kostbare tijd kwijt.

Belastingadviseur: Tarieven

In tegenstelling tot een boekhouder heb je met een belastingadviseur te maken met eenmalige kosten. De jaarrekening of jouw winst- verlies rekening opstellen, je inkomstenbelasting berekenen, antwoord op je fiscale vraagstuk etc. Hoe hoog jouw eenmalige kosten zijn hangt af van de tijd die de belastingadviseur hiermee bezig. Gemiddeld vraagt een belastingadviseur ongeveer €70 per uur (exclusief 21% BTW). 

 

Prijstabel uurtarief
 Mate van ervaring  Gemiddelde uurtarief*
 Startend  € 60 tot € 70
 Gemiddeld (aantal jaren ervaring)   € 70 tot € 80
 Veel ervaring  € 80 tot €100

* Uurtarieven zijn exclusief BTW (21%)

Vergelijken loont!
Krijg een duidelijk beeld over de kosten van de belastingadviseur, de ervaring, de werkzaamheden en wat er van jou zelf wordt verwacht. Vaak kan je door meerdere adviseurs te vergelijken al 30% besparen. Ideaal toch? 

TIP:  De belastingadviseur kan jou in de meeste gevallen ook een schatting van de totaalprijs geven. Hierdoor weet jij precies hoeveel je uiteindelijk moet betalen en kan je beter vergelijken.

Hulp bij je belastingaangifte  

Een betrouwbare belastingadviseur. Bestaat die?

Uit een steekproef van de Consumentenbond bleek dat bijna de helft van de belastingadviseurs “beginnersfouten en een stapel slordigheidsfouten” maakt bij een belastingaangifte. Hoe scheidt je het kaf van het koren?

De simpelste oplossing lijkt een keurmerk, waarbij alle verbonden belastingadviseurs worden getoetst op opleiding, ervaring en werkwijze. “Een keurmerk is verstandig”, zegt Peter Goossens van het Register Belastingadviseurs. “Dat betekent dat onze leden verplicht educatie en trainingen volgen, zodat ze hun kennis op niveau houden. En als we merken dat een lid een zeer slechte beoordeling krijgt, dan kan een tuchtcollege eventueel besluiten tot tijdelijke schorsing of permanente uitsluiting. We moeten namelijk zorgen dat onze kwaliteit geborgen blijft.”

 

Koepelorganisaties

Voor belastingadviseurs bestaan meerdere koepelorganisaties en keurmerken naast elkaar.  Alle drie zien ze toe op de kwaliteit en opleiding van de leden, maar in details verschillen ze van elkaar. Leden van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) zijn per definitie academisch opgeleid. Het Register Belastingadviseurs (RB) benoemt individuele leden en bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) krijgt het belastingkantoor een lidmaatschap. Ondernemers kunnen echter ook kiezen voor ongebonden deskundigen: belastingadviseur is immers een vrij beroep.

 

Hoe kies je dan als ondernemer een goede belastingadviseur?

“Ga af op je gevoel”, zegt Goossens van het RB. “Ondernemers krijgen via mond-tot-mond-reclame vaak tips, maar trek ook de referenties na van de desbetreffende adviseur. Wat vinden zijn huidige klanten?  Wat zijn de voorwaarden van een samenwerking?”

NOAB-directeur Hamer: “Vraag als het kan  om offertes bij meerdere adviseurs. Een mkb-bedrijf kan beter een klein in plaats van een groot belastingkantoor benaderen voor de juiste hoeveelheid aandacht en expertise.”

Keurmerk?

En wat is de waarde van een keurmerk? Jan Douwes, die al 20 jaar in het vak zit, heeft zijn lidmaatschap op het RB onlangs opgezegd. “Lidmaatschap van een keurmerk of  koepelorganisatie scheelt misschien op het oog wel wat en ze kunnen zich indekken tegen schade.  Inhoudelijk is het echter niet doorslaggevend. Deze koepelorganisaties prediken een gegarandeerd minimum aan kwaliteit, maar mijn inschatting is dat sommige leden gewoon te weinig kennis in huis hebben. Zoek je als ondernemer een belastingadviseur die geen foutjes maakt? Die vind je niet.”

‘Slechte raad is meestal duurder’
Volgens Douwes moeten ondernemers zich niet blind staren op de laagste prijs. “Goede raad is duur, maar slechte raad is meestal duurder. Een deskundige, ervaren adviseur verkoopt geen onzin en weet waarover hij het heeft. Probeer als het kan een specialist in jouw doelgroep te vinden. Zit je in de retail of ICT, zoek dan iemand die daar veel kennis van heeft. Zorg ook dat de lijnen zo kort mogelijk zijn: ga aan tafel zitten met degene die jouw zaak behandelt.”

 

Belastingadviseur: Inkomstenbelasting berekenen in het 1ste jaar

Je bent net begonnen als ondernemer en dan krijg je die vervelende blauwe envelop op de mat. Tijd voor jouw eerste belastingaangifte. Maar hoe moet je jouw inkomstenbelasting berekenen en waar moet je op letten?

Startersaftrek
Het grote voordeel van een startende ondernemer is dat je extra aftrekposten mag gebruiken zodat je minder belasting hoeft te betalen in de startfase. Zo kan je bijvoorbeeld jouw zelfstandigenaftrek in de eerste 5 jaar van je bedrijf verhogen met de startersaftrek. Maar heb jij hier ook recht op?

Voorwaarden
Belangrijk is dat je door de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer. Dus er zijn een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen: 

  • Je winst maakt met je onderneming en hier zit een stijgende lijn in
  • Je hebt voldoende kapitaal om je onderneming op te starten
  • Je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar
  • Je hebt meerdere opdrachtgevers
  • Je loopt ondernemersrisico
  • Je bent aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming

Voldoe jij aan alle voorwaarden? Dan mag in de eerste 5 jaar van jouw bedrijf de zelfstandigenaftrek 3 keer verhogen met € 2.123. Dat betekent dat je zelfstandigenaftrek ineens €9.403 kan worden. Dankjewel Belastingdienst!

Lees ook…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het nu nog mogelijk is om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. Vanaf…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2023 zijn de tarieven aangepast in vergelijking met vorige jaren. In…