Gevolgen voor handel binnen de Europese Unie

De Europese Commissie heeft per 1 juli 2021 wijzigingen aangekondigd omtrent de wetgeving btw. De wijzigingen zijn nog niet definitief maar als de wijzigingen worden aangenomen, zijn er gevolgen voor ondernemingen die goederen leveren aan ondernemingen binnen de EU. Wat de wijzigingen inhouden en wat de gevolgen precies zijn, lees je hier.

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Inhoudsopgave

Goederenlevering belast in de lidstaat waar het transport eindigt

Zoals we al zeiden zijn de wijzigingen nog niet definitief, maar als het voorstel wordt aangenomen dan wordt de term ‘intra-Unielevering’ in het leven geroepen. Dit houdt in dat grensoverschrijdende handel tussen EU landen wordt gezien als een enkelvoudig belastbaar feit. De intra-Unielevering zorgt ervoor dat de goederenlevering alleen wordt belast in de lidstaat waar het transport eindigt.

One Stop Shop (‘OSS’) systeem

De ondernemer die de goederen levert dient de btw van het land waaraan hij levert in rekening te brengen aan de ondernemer die de goederen afneemt. Als alles blijft zoals het nu is, moet de leverancier zich in het land waaraan hij levert registreren voor de btw en vervolgens btw-aangiftes doen in dat land. In dit geval moet de leverancier zich in elk land waar hij btw verschuldigd is, registreren voor de btw. Zoals je zult begrijpen is dit verre van ideaal en daarom heeft de EU voorgesteld om de Mini One Stop Shop uit te breiden tot een One Stop Shop (‘OSS’) systeem. Dit systeem maakt het mogelijk voor ondernemers om de btw-bedragen die zij verschuldigd zijn, in één OSS btw-aangifte aan te geven.

CTP-status heeft voordelen

Daarmee zijn nog niet alle plannen van de Europese Commissie om het btw-systeem beter en efficiënter te maken besproken. Er is meer. Zo wordt er in de huidige regelgeving geen onderscheid gemaakt tussen de ondernemer die wordt gezien als betrouwbare btw-belastingplichtige en de ondernemer die niet als betrouwbare btw-belastingplichtige wordt beschouwd. Het concept van de gecertificeerde btw-belastingplichtige (Certified Taxable Person of ‘CTP’) moet hier verandering in brengen. Een ondernemer met een CTP-status wordt dan namelijk gezien als een betrouwbare btw-belastingplichtige.

Het hebben van de CTP-status heeft een aantal voordelen, die via een voorbeeld makkelijk zijn uit te leggen:

Stel dat ondernemer A uit België spullen levert aan ondernemer B in Frankrijk. Als de ondernemer uit Frankrijk een CTP-status heeft dan wordt de btw die verschuldigd is over de intra-Unielevering verlegd naar de ondernemer uit Frankrijk. Dit betekent dat de ondernemer uit België helemaal geen btw hoeft te rekenen over de goederen die hij levert. De ondernemer uit Frankrijk geeft dit aan bij zijn Franse btw-aangifte en kan de Franse btw in dezelfde aangifte weer aftrekken.

Stel dat de ondernemer uit Frankrijk niet over CTP-status beschikt, dan moet de ondernemer uit België wel Franse btw in rekening brengen aan de ondernemer uit Frankrijk. De ondernemer uit België moet de Franse btw aangeven en voldoen via het OSS-systeem. De ondernemer uit Frankrijk kan de Franse btw terugvragen in de Franse btw-aangifte.

Kortom: de btw-verleggingsregeling is voor beide ondernemers voordelig. De leverancier hoeft geen btw in rekening te brengen en deze dus ook niet af te dragen via het OSS-systeem. De afnemer heeft ook een administratieve zorg minder, want deze betaalt geen Franse btw aan de leverancier en hoeft deze dus ook niet terug te vragen.

Wat betekenen deze wijzigingen voor mij als ondernemer?

Als je goederen verkoopt aan ondernemers uit andere landen binnen de EU, dan veranderen er dus een aantal dingen voor je als het voorstel van de Europese Commissie wordt aangenomen: jouw goederenlevering wordt dan alleen belast in het land waar het transport eindigt. Het OSS-systeem zorgt ervoor dat je maar één btw-aangifte hoeft te doen en je je niet in elk land waar je btw verschuldigd bent, hoeft te registreren voor de btw. En tot slot maakt het concept van de CTP het mogelijk dat je als leverancier geen btw in rekening hoeft te brengen als de ondernemer waaraan je levert een CTP-status heeft. Dit scheelt zowel jou (de leverancier) alsook de ondernemer die afneemt een hoop belastingzaken.

Het is belangrijk om als ondernemer te zorgen dat je bedrijfsprocessen up-to-date zijn en je aan de regels voldoet. Zo zorg je ervoor dat je een CTP-status krijgt en van alle voordelen van deze wijzigingen kan profiteren. Het is dan een win-win-situatie voor jou en de bedrijven binnen de EU waarmee je zaken doet.

Gerelateerd lezen:

• Zo ga je goed voorbereid met de btw-aangifte aan de slag
• Verhogen van het btw-tarief: een historisch overzicht van btw verhoging
• De belangrijkste btw-begrippen
• De basisbeginselen van de btw

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
2024 brengt nogal wat veranderingen in de wereld van belastingen. Van wijzigingen in box 1 tot nieuwe regels voor directeuren-grootaandeelhouders en…
Als ondernemer heb je je handen al vol aan het runnen van je bedrijf. Het laatste wat je wilt, is een boete van de Belastingdienst op de mat. Toch is…
De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. Veel mensen betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen over hun spaargeld en beleggingen….
De btw-tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert Wist je dat de btw-tarieven in Europa flink verschillen? Zo is het…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…