Btw-tarieven in Europa
De btw tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert bijvoorbeeld van 7,7 procent in Zwitserland tot 27 procent in Hongarije. Maar wat zijn de btw-percentages in o.a. België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk? Een overzicht.

Inhoudsopgave

Europese btw-tarieven

In alle Europese landen wordt btw geheven. Maar de tarieven zijn in elk land anders. De tarieven per land staan hieronder in het Overzicht btw-tarieven in Europa. Elk land heeft een standaardtarief en daarnaast meestal een verlaagd tarief of zelfs een superverlaagd tarief voor speciale leveringen. Soms geldt er een nultarief. In dat geval kan je als leverancier 0% btw in rekening brengen, terwijl je wel het recht hebt om btw die je al betaald hebt voor deze levering, af te trekken.

Als je zakendoet in het buitenland, is het goed om op de hoogte te zijn met de plaatselijke btw-regels. Bekijk hier het overzicht van de btw-tarieven in Europa.

Overzicht btw-tarieven Europa in 2022

Land
Standaard btw tarief
Verlaagd btw tarief
België
21%
6%, 12%
Bulgarije
20%
9%
Cyprus
19%
5%, 9%
Denemarken
25%
Duitsland
19%
7%
Estland
20%
9%
Finland
24%
10%, 14%
Frankrijk
20%
2,1 %, 5,5%,10%
Griekenland
24%
6%, 13%
Hongarije
27%
5%, 18%
Ierland
23%
4,8%, 9%, 13,5%
Italië
22%
4,8%, 5%, 10%
Kroatië
25%
5%, 13%
Letland
21%
5%, 12%
Litouwen
21%
5%, 9%
Luxemburg  
17%
3%, 8%
Malta
18%
5%, 7%
Moldavië
20%
8%
Nederland
21%
9%
Noorwegen 
25%
11%, 12%, 15%
Oostenrijk
20%
10%, 13%
Polen
23%
5%, 8%
Portugal
23%
6%, 13%
Roemenië
19%
5%, 9%
Rusland
18%
10%
Slowakije
20%
10%,
Slovenië
22%
5%, 9,5%
Spanje
21%
4%, 10%
Tsjechië
21%
10%, 15%
  Turkije
18%
1%, 8%
Verenigd Koninkrijk 
20%
5%
Zweden
25%
6%, 12%
Zwitserland
7,7%
2,5%, 3,7%

 

De meerderheid van de landen in bovenstaande tabel maakt onderdeel uit de Europese Unie. Maar niet allemaal. Het is goed om in de gaten te houden dat de Belastingdienst een onderscheid maakt tussen zakendoen met landen binnen de EU en landen buiten de EU.

Btw-tarieven in Nederland

In Nederland zijn er eigenlijk drie btw-tarieven: het standaard tarief van 21%, het verlaagde tarief van 9% en het nultarief van 0%. Welk tarief je moet hanteren is afhankelijk van het product of de dienst die je levert. Er zijn ook diensten waarvoor een btw-vrijstelling geldt. Goed om te weten: het 0%-tarief is niet hetzelfde als de btw-vrijstelling. 

Internationaal zakendoen: wie betaalt de btw?

Als je zakendoet met handelspartners in het buitenland, krijg je vaak te maken met de vraag: wie moet de btw betalen? Er zijn verschillende scenario’s denkbaar. Maar als vuistregel geldt: de btw over goederen moet betaald worden in het EU-land waar de consument de goederen gebruikt. En voor diensten geldt dat ze met btw worden belast in het EU-land waar ze geleverd worden. Hoe werkt het?

Btw bij goederen en diensten uit EU-landen

Goederen en diensten die je afneemt uit andere EU-landen, zijn meestal in Nederland belast. Voor goederen geldt dat de leverancier 0% btw berekent. Vervolgens bereken je zelf de btw en doe je daarover aangifte in Nederland.

Voor diensten geldt dat de leverancier van de diensten de btw naar jou verlegt. Ook dan moet je de btw berekenen en daarover aangifte doen. Zowel voor diensten als goederen die je afneemt uit een EU-land geldt dat je de btw kunt berekenen door te kijken in welk tarief de goederen of diensten vallen. Vervolgens vermenigvuldig je de inkoopprijs met het btw-tarief. De uitkomst hiervan kun je meenemen in je btw-aangifte.

E-commerce

Sinds juli 2021 zijn er nieuwe regels voor e-commerce ondernemers in de EU. Webshops die minder dan € 10.000 omzet hebben bij particuliere klanten in het buitenland (EU-landen), zijn btw-plichtig om de Nederlandse btw over hun producten te berekenen. Als een webshop voor meer dan het drempelbedrag van € 10.000 per jaar in EU-landen verkoopt, dan is de webshop verplicht om de btw te berekenen van het land in kwestie. De e-commerce ondernemer moet het btw-tarief van het land zelf in rekening brengen en in het land van de levering aangifte doen. Natuurlijk moet je dan goed op de hoogte zijn van de btw-tarieven in Europa, want zoals blijkt uit het overzicht, gelden in bijna elk land andere btw-percentages.

Unieregeling

Je kunt ervoor kiezen om per land btw-aangifte te doen. Je moet je dan aanmelden bij de belastingdienst in de landen waar je zaken doet en daar de aangifte doen. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de Unieregeling btw-aangifte, ook wel het éénloketsysteem of One Stop Shop-regeling (OSS) genoemd. De Unieregeling houdt kort gezegd in dat je de btw meldt en in een keer betaalt. De Belastingdienst stuurt de melding en de betaling vervolgens door naar de belastingdienst van het land waar je klanten hebt.

Goederen en diensten aan ondernemers in EU-lidstaten

Als je goederen levert aan ondernemers (die btw-aangifte moeten doen) in EU-lidstaten, moet je meestal het 0%-tarief gebruiken. De ondernemer die de goederen afneemt, moet de btw berekenen volgens de plaatselijke regels en dat bedrag in dat land afdragen. Dit is voor jou als leverancier een intracommunautaire levering.

Bij het leveren van diensten is de volgende vraag belangrijk: is de klant een ondernemer die btw-aangifte doet of is hij een particulier? Als de klant een particulier is, is de dienst in de meeste gevallen belast in Nederland en geldt dus het Nederlandse btw-tarief. Als de klant een ondernemer is die btw-aangifte moet doen, moet hij als afnemer zelf de btw berekenen en die in zijn land afdragen. De leverancier in Nederland stuurt dan een factuur zonder btw met daarop de woorden: btw-verlegd. Je afnemer neemt deze dienst vervolgens op in zijn btw-aangifte en geeft die op onder Intracommunautaire prestaties.

Goed om te weten: er zijn ook diensten waarvoor een uitzondering geldt. De Belastingdienst heeft een handige tool ontwikkeld om vast te stellen hoe het zit met de btw als je diensten of goederen levert in het buitenland.

Btw en Brexit

De Brexit heeft grote gevolgen gehad voor ondernemers. Ineens is het Verenigd Koninkrijk geen deel meer van de EU. Dat betekent dat een levering van diensten of goederen aan het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021 ineens een levering van diensten of goederen aan een land buiten de EU is geworden. Als je wilt weten hoe het zit met btw-tarieven voor diensten en/of goederen in het Verenigd Koninkrijk, kun je dezelfde tools van de Belastingdienst gebruiken. Alleen dan moet je aangeven dat het land in kwestie een land buiten de EU is.

Terugvragen btw uit andere EU-lidstaten

Betaalde btw in andere EU-lidstaten kun je terugvragen als je voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • Je onderneming is gevestigd in Nederland

  • Je doet geen btw-aangifte in het EU-land in kwestie

  • Je gebruikt de diensten of goederen voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn

Je moet de btw op tijd terugvragen, wat betekent dat je de aanvraag vóór 1 oktober inlevert na het jaar waarover je de aanvraag doet. Je kunt de aanvraag doen via een speciale website van de Nederlandse Belastingdienst. Hulp nodig bij de belasting? Vraag dan hulp van een belastingadviseur.

Tip van De Zaak

“Voor het terugvragen van btw uit EU-landen heb je speciale inloggegevens nodig, die je eenmalig kan aanvragen bij de Nederlandse belastingdienst. Dien je verzoek op tijd in, vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover je btw terugvraagt. Verzoeken die later binnenkomen, worden mogelijk door het andere EU-land niet meer in behandeling genomen.”

Gerelateerd lezen:

• Btw: Vrijgestelde goederen en diensten
• Btw-teruggave zonnepanelen
• Btw-margeregeling
• Bedrijfspand en btw: 7 vragen en antwoorden

 
Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Het huidige standaard btw-tarief in Nederland is nu 21%. Dat btw-tarief was nog 12% toen het btw-stelsel in 1969 van start ging. In dit overzicht vind…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de berekening, inning en betaling van btw. Maar in sommige gevallen kan je deze verplichting verleggen naar…