De Belastingdienst rekent met zogeheten heffingsrente en invorderingsrente. Hoe gaat dat in zijn werk?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

HEFFINGSRENTE: Als u te veel of te weinig hebt betaald

Te weinig betaald
Het kan gebeuren dat wanneer u aangifte doet en het af te dragen bedrag naar de Belastingdienst overmaakt, daarna pas blijkt dat u eigenlijk meer had moeten betalen. In dat geval berekent de Belastingdienst heffingsrente over het bedrag dat u te weinig heeft betaald.

Te veel betaald
Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat na berekening blijkt dat u teveel heeft betaald. In dat geval krijgt u dat gedeelte van uw geld terug, inclusief heffingsrente over de periode dat de Belastingdienst het in bezit had. Met spaarrente, zeg maar.

INVORDERINGSRENTE: Als u te laat hebt betaald

Te laat betaald
Wanneer u een belastingaanslag te laat betaalt, heft de fiscus invorderingsrente. Deze gaat in op de eerste dag na de uiterste betaaldatum en eindigt de dag voordat u het alsnog overmaakte.

Zie ook: Heffings- en invorderingsrente 1993 – 2012 (tarieven) »

Wie bepaalt de heffings- en invorderingsrente?
De heffings- en invorderingsrente wordt elk kwartaal door het ministerie van Financiën aangepast. Daarvoor wordt óf de Europese herfinancieringsrente óf het gemiddelde effectieve rendement op de laatste drie staatsleningen als basis genomen.

Herfinancieringsrente
Als de financieringsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) als basis wordt genomen, dan komt daar vervolgens een opslag op van 1,5 procentpunt.

Rendement staatsleningen
Er wordt echter ook gekeken naar het gemiddelde effectieve rendement van de laatste drie uitgegeven Nederlandse staatsleningen. Dit rendement wordt eerst verminderd met 0,5 procentpunt, en vervolgens vergeleken met de Europese herfinancieringsrente. Als het rendement lager uitvalt dan deze rente, dan wordt het rendement als basis genomen voor de heffings- en invorderingsrente. Al komt ook daarop dan een opslag van 1,5 procentpunt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als ondernemer in de transportsector is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende autobelastingen in Nederland, zoals de belasting…
De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. Veel mensen betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen over hun spaargeld en beleggingen….
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
De dividendbelasting is aangepast. Het kabinet heeft voor dit ‘box 2-inkomen’ twee belastingschijven geïntroduceerd. In een stelsel met twee schijven…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…