Categorieën

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de berekening, inning en betaling van btw. Maar in sommige gevallen kan je deze verplichting verleggen naar de ondernemer die de goederen of diensten van je afneemt. Dit noemen we 'btw verlegd'. Maar hoe werkt btw verleggen? En wanneer pas je de btw-verleggingsregeling toe?

Inhoudsopgave

Wat is btw verleggen?

Btw verleggen is precies wat de term zegt: de btw-plicht wordt overgedragen van de ene partij naar de andere. Wanneer de btw is verlegd is het niet de leverancier, maar de afnemer de btw moet berekenen en overmaken aan de Belastingdienst. De ontvangende ondernemer (afnemer) mag de btw direct als voorbelasting aftrekken, waardoor er feitelijk geen btw verschuldigd is.

Wanneer btw verleggen?

De vraag is: wanneer wordt de btw verlegd? We zetten de meest voorkomende situaties voor je op een rij:

  • Zakendoen in het buitenland
  • Uitlenen en onderaanneming van personeel in de bouw-, schoonmaak-, scheepsbouw, hoveniers- en industriële sector
  • Verkoop van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets
  • Levering van onroerende zaken
  • Bij bepaalde executieveilingen en -verkopen
  • Goudverkoop
  • Levering van elektriciteits- en gascertificaten
  • Overdracht van emissierechten
  • Telecommunicatiediensten die in Nederland plaatsvinden tussen ondernemers die deze diensten verlenen
  • Diensten en leveringen met betrekking tot afval en oude materialen

De btw-verleggingsregeling is niet optioneel, maar moet het verplicht worden toegepast. Weten of je wel of niet moet verleggen? Gebruik dan de tool van de Belastingdienst.

Aangepaste factuur maken

Wanneer je de btw verlegt, moet je dit uiteraard zorgvuldig op de factuur vermelden en ook in je boekhouding verwerken. Als je de btw verlegt, zijn er een aantal zaken die je op de factuur vermeldt, zodat het voor iedereen duidelijk is dat het btw-bedrag verlegd is. Bij btw verleggen staat altijd duidelijk op de factuur ‘btw verlegd’ aangegeven.

Als leverancier mag je natuurlijk ook geen btw berekenen of deze op de factuur vermelden. Je mag ook niet een btw-tarief van 0% vermelden. Dit is namelijk bestemd voor een aantal specifieke goederen en diensten. Daarnaast vermeldt de leverancier ook het KvK nummer en het btw-nummer van de afnemer op de factuur.

Invullen btw-aangifte

Bij verleggen van btw dien je de btw-aangifte als volgt in te vullen:

1. Er is btw naar jou verlegd:

Bij de btw-aangifte vul je het btw-nummer, btw-bedrag en de vergoeding in. Dit vul je in bij rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’ of bij rubriek 4 ‘Prestaties uit het buitenland aan u verricht’.

2. Als ondernemer btw verlegd:

Bij de btw-aangifte voor de Belastingdienst vul je de omzet in waarvan de btw is verlegd. Let hierbij op dat je de juiste rubriek kiest voor zakendoen met het buitenland (binnen of buiten de EU) of binnenland.

Bij btw verleggen naar een Nederlandse afnemer vul je de omzet in bij rubriek 1 ‘Prestaties binnenland’ bij onderdeel 1e ‘Levering/diensten belast met 0% of niet bij u belast’.

Bij btw verleggen naar een ondernemer uit een ander EU-land, vul je de omzet in bij rubriek 3 ‘Prestatie naar of in het buitenland’ bij onderdeel 3b ‘Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’ of bij onderdeel 3c ‘Installaties/afstandsverkopen binnen de EU’.

Gebruik een boekhoudprogramma

Gebruik je een boekhoudprogramma? Dan is de btw-aangifte een stuk eenvoudiger. De verwerking van de verlegde btw-facturen kan je namelijk eenvoudig aangeven in het boekhoudprogramma.

In de software is hiervoor een code aangemaakt, waardoor de btw-tarieven in de juiste rubriek van de btw-aangifte terecht komen. De vereiste velden worden automatisch gevuld, zoals het btw-identificatienummer, het bedrag en de aftrekbare btw.

Btw aftrekken

Wanneer er btw naar jou is verlegd voor goederen of diensten die je gebruikt voor belaste bedrijfsactiviteiten, dan mag je de verlegde btw aftrekken. Bij dezelfde btw-aangifte vul je de verlegde en de aftrekbare btw in. Je betaalt dan per saldo nul euro.

Wil je als leverancier de btw verleggen naar een ondernemer die in het binnen- of buitenland gevestigd is? En maak je kosten als gevolg van de uit te voeren werkzaamheden? Dan mag je de btw die je daarover betaalt als voorbelasting bij de Belastingdienst aftrekken.

Let op, de ondernemer die de btw wil verleggen blijft verantwoordelijk. De Zaak raad je daarom altijd aan om vooraf uit te zoeken of de andere partij waarnaar je de btw verlegt, hiervoor in aanmerking komt.

Foutje gemaakt bij factuur btw verleggen?

Wanneer je een foutje gemaakt hebt en ten onrechte een factuur met btw verstuurd hebt, dan moet je het gefactureerde btw-bedrag altijd aangeven. Bovendien moet de afnemer ook de btw betalen en kan deze vervolgens niet aftrekken als voorbelasting.

Jeroen Homan

Jeroen Homan

Ik help ondernemers, bedrijven en organisaties met het vertellen van verhalen. Door middel van eenvoudige maar effectieve teksten. Teksten die goed vindbaar zijn, lekker lezen en die als het even kan inspireren en aanzetten tot actie.
Lees ook…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het nu nog mogelijk is om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. Vanaf…
Over winst die je uitkeert aan aandeelhouders betaal je dividendbelasting. De tarieven verschillen nogal binnen Europa. Daarom hebben we de tarieven…
Nieuw jaar, nieuwe belastingplannen. Hier zijn de belangrijkste belastingwijzigingen voor…