Categorieën

Je bedrijf heeft een financiële meevaller of zelfs een goede winst behaald en jullie besluiten om die reden een goed doel te steunen. Dit is niet alleen in het belang van het goede doel, maar ook van je bedrijf. Naast dat het de naam van je bedrijf ten goede komt, zijn er ook een aantal fiscale voordelen waar je van kunt profiteren. Hoe dit precies zit, leggen we in dit artikel uit.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Giften door een bv worden onderverdeeld in twee categorieën. Allereerst zijn er giften met een zakelijk karakter. Denk hierbij aan sponsoring waarmee het bedrijf de eigen naamsbekendheid vergroot of giften waarbij de bv belang heeft. Daarnaast zijn er giften uit vrijgevigheid. Dit zijn giften waar geen tegenprestatie tegenover staat.

Giften met een zakelijk karakter

Als de gift in het belang van het bedrijf is, heeft deze een zakelijk karakter. In dit geval is het bedrag dat is geschonken aftrekbaar als bedrijfskosten. Hier zit geen minimum of maximum aan verbonden, maar je moet als ondernemer uiteraard wel kunnen aantonen dat jij deze kosten hebt gemaakt.

Giften uit vrijgevigheid

Giften uit vrijgevigheid aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn zakelijk aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst kun je via het programma ANBI opzoeken of de instelling waaraan je iets geeft inderdaad een ANBI is en hier lees je ook aan welke voorwaarden een ANBI moet voldoen. Er is geen minimumbedrag voor de giften van bv’s, maar wel een maximumbedrag. Het maximumbedrag bedraagt 50% van de winst met een absoluut maximum van € 100.000.

Is de instelling waaraan je als bv schenkt een culturele instelling die de status culturele ANBI heeft, dan kan je van een extra aftrek profiteren. Voor dit soort giften wordt de aftrek namelijk met 50% verhoogd, met een jaarlijkse maximale verhoging van € 2.500. We leggen dit met een voorbeeld aan je uit: stel dat je als bv € 3.000 schenkt aan een culturele ANBI. Dan betekent dat dat je € 4.500 mag aftrekken (3.000 x 1,5).

Gift doen via bv of privé?

Voor giften als bv gelden andere regels dan voor particuliere giften. Waar een gift vanuit een bv geen minimum heeft, heeft een particuliere gift een minimum van 1% van het verzamelinkomen. Bij een privégift is, als je bijvoorbeeld een verzamelinkomen van €50.000 hebt, de eerste € 500 niet aftrekbaar. Bij een bv is daarentegen dus geen drempel en is die eerste € 500 dus wel aftrekbaar. We kunnen dus stellen dat het slimmer is om giften te doen vanuit de bv dan privé. Hiermee profiteer je voor de volle honderd procent van de aftrek.

Dus kortom: Ja, giften aan goede doelen zijn voor bv’s zakelijk aftrekbaar. Sterker nog, het is voordeliger dan dat je als particulier iets schenkt aan het goede doel. Als je een culturele ANBI steunt dan is het fiscale voordeel nog groter. Is schenken aan goede doelen als bv een goed idee? Als je het ons vraagt wel! Maak de goede naam van jouw bv nog beter, profiteer van de fiscale voordelen en scoor karmapunten door een goed doel een steuntje in de rug te geven.

Top 16 ZZP Belastingtips voor maximale belastingteruggave Whitepaper - Mockup

Whitepaper 16 Belastingtips

Top 16 ZZP Belastingtips voor maximale belastingteruggave. De belangrijkste atrekposten en toeslagen die elke zzp’er moet kennen.

Veelgestelde vragen

Is een gift aan een goed doel zakelijk aftrekbaar voor een bedrijf?

Ja, een gift aan een goed doel is aftrekbaar als het voldoet aan de voorwaarden van de belastingwetgeving. Bedrijven kunnen giften doen aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en deze giften aftrekken van de winst. Per jaar bedraagt de aftrek ten hoogste 50% van de winst, met een maximum van € 100.000. Je moet de giften schriftelijk kunnen bewijzen.

Hoe weet je welke goede doelen zijn aangesloten als ANBI?

Hiervoor kun je de website van de Belastingdienst raadplegen, waar een lijst te vinden is van ANBI’s. Of informeer bij het goede doel zelf.

Waarom zou een bedrijf een gift doen aan een goed doel?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf een gift zou willen doen aan een goed doel. Een bedrijf wil bijvoorbeeld zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door zijn financiële middelen te gebruiken om goede doelen te steunen. Of een bedrijf wil hierdoor zijn reputatie versterken bij zijn klanten, medewerkers en andere belanghebbenden. Tot slot kunnen bedrijven giften aan goede doelen aftrekken van de winst waardoor zij minder belasting hoeven te betalen.

Gerelateerd lezen:

• De ondernemersaftrek
• De kleineondernemersregeling ziet er zo uit
• Alle aftrekposten voor ondernemers op een rij
• Zolder wordt bedrijfsruimte: wel of geen investeringsaftrek?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…