- Publicatieplicht
- Wanneer moet de jaarrekening opgesteld worden?
- Accountantsverklaring
- Na goedkeuring binnen 8 dagen deponeren
- Sancties
- Persoonlijke aansprakelijkheid
Publicatieplicht
De publicatieplicht geldt voor BV’s, NV’s, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, maar ook voor commerciële verenigingen en stichtingen. Dat betekent dat zij elk jaar de volledige jaarrekening bij de Kamer van Koophandel moeten deponeren.
Kleine rechtspersonen Kleine rechtspersonen kunnen volstaan met
een beknopte balans. Uw omzet, activa en aantal werknemers bepalen of u een
kleine of grotere onderneming bent.
Wanneer moet de jaarrekening opgesteld worden?
De jaarrekening moet in principe binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar gereed zijn, waarna het stuk richting de aandeelhouders gaat. Deze hebben dan nog eens twee maanden de tijd hebben om de jaarrekening goed te keuren.
Mocht er langer nodig zijn om de jaarrekening op te stellen, dan kunnen de aandeelhouders het bestuur maximaal zes maanden uitstel verlenen. Dit uitstel hoeft overigens niet te worden gemeld bij de Kamer van Koophandel.
Als er geen sprake is van een gebroken boekjaar, dan zou de jaarrekening dus uiterlijk 31 juli definitief goedgekeurd kunnen zijn door de aandeelhouders. In het geval van uitstel is dat 31 januari van het daaropvolgende jaar.
Accountantsverklaring
Als uw onderneming onder de volledige publicatieplicht valt, dan moet de jaarrekening bovendien van een accountantsverklaring zijn voorzien.
Na goedkeuring binnen 8 dagen deponeren
De jaarrekening moet binnen acht dagen nadat hij door de aandeelhouders is goedgekeurd, worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.
Sancties
Als de jaarrekening niet, of niet op tijd, wordt gedeponeerd, kunnen er sancties volgen. Allereerst maakt de FIOD-ECD procesverbaal op en legt dat bij het Openbaar Ministerie neer. Die instantie besluit vervolgens of er tot strafvervolging wordt overgegaan, maar dit gebeurt slechts in enkele gevallen. Mogelijke sancties zijn gevangenisstraf of een geldboete. In nog uitzonderlijker gevallen kan de vennootschap zelfs worden ontbonden, maar dan moet er meer aan de hand zijn.
Bij het opleggen van een sanctie wordt gerekend met een maximale termijn van dertien maanden. De acht dagen die u heeft om de jaarrekening te deponeren, gelden dus niet als extra uitloop.
Persoonlijke aansprakelijkheid
Als u bestuurder bent van een BV is er een extra reden om op te letten. Als er geen jaarrekening is gedeponeerd, kunt u bij een faillissement hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld op grond van ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’. Onjuiste of valse jaarcijfersVoor onjuiste of valse jaarcijfers kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Bijvoorbeeld als de bij de KvK gedeponeerde gegevens geen getrouw beeld geven van uw bedrijf.
Gerelateerd lezen:
• Voorkom verjaring van factuur of vordering door te ‘stuiten’
• Voldoet uw administratie aan de eisen?
• Verliesverrekening vpb
• Tips voor het opzetten van je boekhouding