Op een bedrijfswoning die van ondernemingsvermogen overgaat naar privévermogen, kan een schuld rusten. Die kon tot 1 januari 2013 worden aangemerkt als eigenwoningschuld, maar na die datum niet meer, vanwege veranderde regels. De staatssecretaris van Financiën heeft dit inmiddels deels weer hersteld.

Inhoudsopgave

Loonheffingen als DGA: welke regels gelden voor jou? Zorg dat je geen fiscale fouten maakt.

Eigenwoningschuld

Een eventuele (rest)schuld werd tot 1 januari 2013 beschouwd als eigenwoningschuld als de woning na de overgang naar het privévermogen als eigen woning werd gezien. Door veranderde regels gold dat niet meer voor een woning die ná 31 december 2012 overgaat van ondernemingsvermogen naar privévermogen en waarvoor een bijtelling privé-gebruik woning van toepassing is.

Er is dan geen bestaande eigenwoningschuld, omdat er op 31 december 2012 geen sprake is van een eigen woning.

Daardoor zou, om de rente af te kunnen trekken, de schuld na de overgang naar het privévermogen moeten worden overgesloten naar een schuld die voldoet aan de voorwaarden voor een eigenwoningschuld »

Aanpassing

De staatssecretaris van Financiën vond dat niet wenselijk, omdat in de bovenstaande situatie al recht was op renteaftrek in box 1. Daarom mag, met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2013, (het resterende deel van) de schuld die is aangegaan in verband met een woning die tot het ondernemingsvermogen behoorde, op 31 december 2012 worden aangemerkt als een bestaande eigenwoningschuld.

Bij een woning die slechts gedeeltelijk eigen woning wordt, geldt dat alleen voor het deel van de schuld dat daarop betrekking heeft.

Overige situaties

Het bovenstaande geldt niet voor een woning die in box 3 valt, of een woning die tot het ondernemingsvermogen behoort, maar waarop de bijtelling privé-gebruik woning op 31 december 2012 niet van toepassing is. In dat geval moet de schuld worden overgesloten om de rente af te kunnen trekken.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook:
Hoeveel is een bedrijfswoning waard bij overgang naar privé? »
Vrije vergoeding voor parkeren bij de woning? »

Gebruikelijk loon, bijtelling en premies: weet jij wat je als DGA moet afdragen? Voorkom verrassingen. Download het gratis whitepaper.

Lees ook…
Wat is een egalisatiereserve? De egalisatiereserve is een fiscale reserve die je mag vormen om bepaalde toekomstige uitgaven af te dekken. Dit is…
Bijtelling kan een flinke kostenpost zijn, dus het is goed om te weten hoe het werkt. Dit artikel bevat de tarieven voor 2025 en praktische tips om…
Wanneer je je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te laat indient, kun je te maken krijgen met honderden euro’s belastingrente. Maar…
Wil je je medewerkers een kerstpakket geven zonder in fiscale valkuilen te trappen? De regels rondom kerstpakketten zijn complexer dan je denkt, met…
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit het buitenland? Of keer je zelf dividend uit aan een buitenlandse partij? Dan krijg je te maken met…
Ben je ondernemer en actief over de landsgrenzen? Dan weet je hoe complex btw-regels kunnen zijn. Van uiteenlopende tarieven tot verschillende…