Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal nummer. Lees meer over het RSIN.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is het RSIN-nummer?

De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden informatienummer. Het
is een uniek nummer dat wordt gebruikt om informatie uit te wisselen tussen (overheids)organisaties. Het is onder meer gekoppeld aan basisregistraties, zoals die van het Kadaster en de Belastingdienst.

Voor wie is het RSIN bedoeld?

Het RSIN is bedoeld voor twee groepen:
  • rechtspersonen, zoals bv’s, nv’s, verenigingen, stichtingen en coöperaties
  • samenwerkingsverbanden, zoals vof’s, maatschappen en commanditaire vennootschappen


Let op

Een eenmanszaak is een natuurlijke persoon en ontvangt daarom geen RSIN. Het unieke nummer dat hoort bij een natuurlijke persoon is het burgerservicenummer oftewel BSN.
 

Hoe kun je het RSIN aanvragen?

Het RSIN hoef je niet apart aan te vragen. Je ontvangt het als je een rechtspersoon of samenwerkingsverband inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Naast het KvK-nummer ontvang je dan het RSIN. Dit wordt opgenomen in het Handelsregister.
 

Hoe kun je het RSIN opzoeken?

Je kunt het RSIN opzoeken via een uittreksel van het Handelsregister van de KvK. Ook is het mogelijk dat een organisatie dit nummer op haar website vermeldt.
 

Wat doet de Belastingdienst met het RSIN?

De KvK geeft bij de inschrijving in het Handelsregister je gegevens door aan de Belastingdienst. Die heeft daardoor ook de beschikking over het RSIN. Vervolgens gebruikt de Belastingdienst dit om andere nummers samen te stellen, zoals het btw-nummer en het loonheffingennummer.
 

Is het RSIN hetzelfde als het btw-nummer?

Het RSIN is niet hetzelfde als het btw-nummer, maar wel kan het er onderdeel van uitmaken. Lees ook: Zo ziet een btw-nummer eruit »
 
Belastingwijzigingen 2025 Whitepaper - Mockup

Whitepaper Belastingwijzigingen

Belastingwijzigingen 2025: we geven een overzicht van de belangrijkste fiscale wijzigingen voor ondernemers.
 

Hoe zit het met het fiscaal nummer?

De term fiscaal nummer (ook wel: Fi-nummer) wordt nog weleens gebruikt, omdat dit de voorloper is van het RSIN. In 2010 is het fiscaal nummer echter vervangen door het RSIN. Het fiscaal nummer van rechtspersonen en samenwerkingsverbanden is toen automatisch omgezet. Meer vragen?Neem contact op met een belastingadviseur.
 

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als ondernemer met een bv of nv ontkom je niet aan vennootschapsbelasting (vpb). Maar wist je dat er volop kansen zijn om je belastingdruk te verlagen?…
Heb je een bv of nv en maak je winst? Dan kun je jezelf als directeur-grootaandeelhouder een extraatje uitkeren in de vorm van dividend. Maar hoe werkt…
Erfbelasting kan een flinke financiële impact hebben als je vermogen wilt doorgeven aan je dierbaren. Maar wist je dat er slimme manieren zijn om dit…
In 2024 en 2025 daalt de mkb-winstvrijstelling. Dit betekent dat veel ondernemers meer belasting gaan betalen. Maar wat is de mkb-winstvrijstelling? En…
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de berekening, inning en betaling van btw. Maar in sommige gevallen kan je deze verplichting verleggen naar…
Goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor de belastingafdrachten van zelfstandig ondernemers. Met het reserveren van voldoende geld…