Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal nummer. Lees meer over het RSIN.

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Inhoudsopgave

Wat is het RSIN-nummer?

De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden informatienummer. Het
is een uniek nummer dat wordt gebruikt om informatie uit te wisselen tussen (overheids)organisaties. Het is onder meer gekoppeld aan basisregistraties, zoals die van het Kadaster en de Belastingdienst.

Voor wie is het RSIN bedoeld?

Het RSIN is bedoeld voor twee groepen:
  • rechtspersonen, zoals bv’s, nv’s, verenigingen, stichtingen en coöperaties
  • samenwerkingsverbanden, zoals vof’s, maatschappen en commanditaire vennootschappen


Let op

Een eenmanszaak is een natuurlijke persoon en ontvangt daarom geen RSIN. Het unieke nummer dat hoort bij een natuurlijke persoon is het burgerservicenummer oftewel BSN.
 

Hoe kun je het RSIN aanvragen?

Het RSIN hoef je niet apart aan te vragen. Je ontvangt het als je een rechtspersoon of samenwerkingsverband inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Naast het KvK-nummer ontvang je dan het RSIN. Dit wordt opgenomen in het Handelsregister.
 

Hoe kun je het RSIN opzoeken?

Je kunt het RSIN opzoeken via een uittreksel van het Handelsregister van de KvK. Ook is het mogelijk dat een organisatie dit nummer op haar website vermeldt.
 

Wat doet de Belastingdienst met het RSIN?

De KvK geeft bij de inschrijving in het Handelsregister je gegevens door aan de Belastingdienst. Die heeft daardoor ook de beschikking over het RSIN. Vervolgens gebruikt de Belastingdienst dit om andere nummers samen te stellen, zoals het btw-nummer en het loonheffingennummer.
 

Is het RSIN hetzelfde als het btw-nummer?

Het RSIN is niet hetzelfde als het btw-nummer, maar wel kan het er onderdeel van uitmaken. Lees ook: Zo ziet een btw-nummer eruit »
 
Belastingwijzigingen 2025 Whitepaper - Mockup

Whitepaper Belastingwijzigingen

Belastingwijzigingen 2025: we geven een overzicht van de belangrijkste fiscale wijzigingen voor ondernemers.
 

Hoe zit het met het fiscaal nummer?

De term fiscaal nummer (ook wel: Fi-nummer) wordt nog weleens gebruikt, omdat dit de voorloper is van het RSIN. In 2010 is het fiscaal nummer echter vervangen door het RSIN. Het fiscaal nummer van rechtspersonen en samenwerkingsverbanden is toen automatisch omgezet. Meer vragen?Neem contact op met een belastingadviseur.
 

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
Veel zzp’ers werken vanuit huis. Maar hoe zit het met de kosten die hiermee samenhangen? Van een internetaansluiting tot verwarming en de inrichting…
Als ondernemer heb je waarschijnlijk te maken met woon-werkverkeer, maar weet je precies hoe dit fiscaal werkt? Voor de btw en inkomstenbelasting…
Denk je erover om een bestelauto te kopen? Dan is het goed om te weten dat rijden met een grijs kenteken fiscale voordelen heeft. Wel stelt de…
Een auto van de zaak is een mooi voordeel, maar hoe zit het met de belastingregels? Met een Verklaring geen privégebruik auto kun je de bijtelling…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…