De btw op verbouwingen, herstel en renovatie van woningen is tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Geldt deze lagere btw ook voor vakantiewoningen?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Lagere btw en vakantiewoning

Ik ben al weer enkele jaren eigenaar van een leuke, maar wel wat verouderde vakantiewoning in Z. Ik wil die woning wel laten opknappen. Kan ik gebruik maken van de tijdelijk verlaagde btw van 6% op verbouwingen en renovaties van woningen? Geldt dat ook voor vakantiewoningen?

Btw verbouwingen, herstel en renovatie

Sinds 1 maart 2013 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% op verbouwingen, herstel en renovatie aan bestaande woningen. Deze tariefsverlaging loopt tot en met 31 december 2014.

Het lage btw-tarief geldt uitsluitend voor de kosten van arbeid, niet voor materiaalkosten, bij onderhoud etc. aan een bestaande woning.

Bestaande woning
Bestaand wil zeggen dat de woning meer dan 2 jaar geleden voor het eerst in gebruik moet zijn genomen. Dat is bij uw vakantiebungalow ruimschoots het geval.

Permanente bewoning
Een woning in de zin van deze btw-regeling is een onroerende zaak die bestemd is voor permanente bewoning. En dat is bij een vakantiewoning meestal niet het geval.

Wel of geen lagere btw?

Voor het antwoord op uw vraag is beslissend of permanente bewoning van uw vakantiewoning is toegestaan. Is dat het geval, dan kunt u gebruik maken van het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor de renovatie van uw vakantiewoning. Is dat niet het geval, dan kost de renovatie uw 21% btw.

Let op: als de gemeente Z waar uw vakantiewoning staat, een permanente bewoning niet goedkeurt, maar wél gedoogt, is uw vakantiewoning niet ‘bestemd’ voor permanente bewoning. De verbouwing kost u dan 21% btw.

Bron: BelastingBelangen / vakantiewoningenverhuur.nl / vakantiewoningenverhuur.be

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Mkb winstvrijstelling 2023 en 2024. Wat betekent de daling voor jouw portemonnee? In 2024 daalt de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 12,7 procent….
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
Als je een eigen bv hebt en daar werkt, moet je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een ‘gebruikelijk loon’ aan jezelf uitkeren. Dit standaard…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Voor een zzp’er of DGA kan dat flink wat…