Factuur van Stichting Reprorecht voor kopieerheffing

Als er binnen jouw bedrijf (digitale) kopieën worden gemaakt van auteursrechterlijk materiaal, moet je elk jaar een vast bedrag betalen aan de Stichting Reprorecht. Je kunt daar echter bezwaar tegen maken. Hoe pakt je dat aan?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom is er een kopieerheffing?

Veel werken, zoals boeken en tijdschriften, vallen onder het auteursrecht. Je mag dan alleen (digitale) kopieën maken als je een vergoeding betaalt. Om te voorkomen dat je iedere keer apart moet uitzoeken wie de rechthebbenden zijn, is de zogeheten kopieerheffing ingevoerd. Dit is een vast jaarbedrag dat wordt geïnd door Stichting Reprorecht, die het vervolgens onder uitgevers en auteurs verdeelt.

Moet ik de factuur betalen?

Klopt de factuur voor jouw gevoel niet, bijvoorbeeld omdat je helemaal geen kopieën maakt? Dat kun je dat aangeven via onderstaande stappen.

4 categorieën

Omdat het vrijwel onmogelijk is per bedrijf vast te stellen hoeveel kopieën van auteursrechtelijk werk worden gemaakt, heeft MKB-Nederland/VNO-NCW samen met een aantal aangesloten brancheorganisaties en Stichting Reprorecht vier categorieën bepaald, namelijk:
  1. “geen kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal”
  2. “minder dan gemiddeld”
  3. “gemiddeld”
  4. “meer dan gemiddeld”

Categorie aanpassen

Het gemiddelde is via onderzoek in kaart gebracht en de factuur is daarop gebaseerd. Klopt het volgens jou niet in welke categorie je bedrijf is ingedeeld, dan kun je dat via de website van Reprorecht aangeven.
  • Ga naar www.reprorecht.nl/ondernemers, login aan de rechterkant (gebruik het debiteurennummer op je factuur) en je kunt je gegevens en de categorie wijzigen.
  • Is je vraag of probleem nog niet opgelost? Bel dan stichting Reprorecht via 0900-2022829 (10 cent per minuut) en maak een terugbelafspraak.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In 2025 gaat er flink wat veranderen voor ondernemers. Denk aan strengere controles op schijnzelfstandigheid, hogere personeelskosten, nieuwe…
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een…
Sinds 2024 moeten grote bedrijven hun impact op mens en klimaat rapporteren volgens de CSRD-richtlijn. Dit heeft ook gevolgen voor mkb-ondernemers. Ben…
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit je een unieke positie binnen het bedrijfslandschap. Deze rol combineert het directeurschap met…
Je harde werk, je passie, je levenswerk. Wat gebeurt er met je bedrijf als jij er niet meer bent? Je denkt er misschien liever niet aan, maar…
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Dat is goed nieuws, want hiermee is een einde gekomen aan de jungle van verschillende…