Wat is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht sinds 2024 grote bedrijven om te rapporteren over hun impact op mens, natuur en klimaat. Denk aan de hoeveelheid CO₂ die je als onderneming uitstoot, maar ook over de impact op biodiversiteit en hoe je omgaat met mensenrechtenschendingen in de keten.
De richtlijn moet zorgen voor meer transparantie en betere informatie over prestaties op het gebied van duurzaam ondernemen. Om te zorgen dat dit echt gebeurt, is er sprake van een externe accountantscontrole.
Waarom heeft de Europese Commissie deze richtlijn ingevoerd?
Door deze nieuwe richtlijn wordt informatie over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen relevanter en beter vergelijkbaar voor beleggers en andere stakeholders.
Daarnaast helpt het investeerders, maatschappelijke organisaties, consumenten, beleidsmakers en andere belanghebbenden om de niet-financiële prestaties van bedrijven te evalueren en vergelijken en moedigt het ondernemingen aan om op een verantwoorde manier te ondernemen.
Voor welke bedrijven geldt de Europese richtlijn?
Grote ondernemingen moeten sinds 2024 verplicht rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Naast alle beursgenoteerde bedrijven geldt het voor bedrijven die aan twee van de volgende drie criteria voldoen:
- Meer dan 250 medewerkers.
- Meer dan € 40 miljoen omzet.
- Meer dan € 20 miljoen op de balans.
Al deze bedrijven zijn verplicht om in 2024 te rapporteren over het jaar 2023 en moeten zich hier dit jaar al op voorbereiden zodat ze tijdig beginnen met het verzamelen van de nodige gegevens.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Impact CSRD-richtlijn op het mkb
Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten in 2026 ook aan de CSRD voldoen. Dat houdt in dat deze bedrijven in 2025 ‘CSRD-ready’ moeten zijn en dit dus uiterlijk in 2024 moeten implementeren in de organisatie. Beursgenoteerde mkb-bedrijven mogen wel eenvoudigere standaarden voor rapportage hanteren dan grote beursgenoteerde bedrijven.
Mkb-bedrijven zonder beursnotering kunnen zelf kiezen of ze de standaarden van de CSRD voor niet-financiële gegevens willen gebruiken. Het ligt in de lijn der verwachting dat steeds meer ondernemers verzoeken om duurzaamheidsinformatie en sociale-materiële impact zullen krijgen van leveranciers, klanten en investeerders die wel moeten voldoen aan de nieuwe richtlijn.
Heeft de CSRD-richtlijn effect op jouw bedrijf?
Heb je een beursgenoteerd mkb-bedrijf? Dan gaat het echte werk en de voorbereiding pas in 2024 van start. Ben je een kleinere mkb’er? Ook dan is het een goed idee om op de hoogte te zijn van CSRD, zodat je bent voorbereid op vragen en verzoeken van leveranciers en klanten.