Ouderschapsverlof
Een van je werknemers is een kersverse moeder of trotse papa geworden. De werknemer wil wat minder gaan werken om te wennen aan de nieuwe gezinssituaties, om meer tijd met zijn of haar kind door te brengen en natuurlijk om nog even lekker te genieten van het ouderschap. Dan kun je nadenken over deze opties: ouderschapsverlof geven of het arbeidscontract wijzigen. Wat de mogelijkheden zijn en waar werknemers recht op hebben, vertellen we je in dit artikel. 

Inhoudsopgave

Ouderschapsverlof of wijziging contracturen

Als een werknemer een kleine heeft gekregen, is de kans groot dat hij of zij wat meer uren vrij wil zijn om extra tijd met het gezin door te kunnen brengen. Er zijn dan twee opties: je medewerker maakt gebruik van het ouderschapsverlof of hij of zij vraagt om het arbeidscontract te wijzigen om structureel minder uren te werken. In het eerste geval maken de kersverse mama’s en trotse papa’s gebruik van de verlofuren die zij hebben en gaan zij tijdelijk minder werken. Het aantal verlofuren bij ouderschap is gelijk aan 26 keer het aantal uren dat de persoon per week werkt. Ze kunnen van deze uren gebruikmaken totdat het kind 8 jaar is. Dus stel dat iemand 32 uur per week werkt, dan heeft die persoon recht op 832 uur verlof.

Gaat iemand liever structureel minder werken? Dan zal die medewerker bij jou op het matje komen met de vraag om het arbeidscontract te wijzigen zodat hij of zij het aantal werkuren per week kan verminderen.

9 weken betaald ouderschapsverlof in 1e levensjaar kind

Een nieuwe Europese richtlijn zorgt ervoor dat werknemers vanaf 2 augustus 2022 recht hebben op twee maanden, oftewel 9 weken, betaald verlof. Eerst waren de 26 weken ouderschapsverlof waar iemand recht op heeft, allemaal onbetaald. Nu kun jij als werkgever bij het UWV een uitkering aanvragen waardoor jouw werknemers gedurende 9 weken lang 70% van hun normale salaris krijgen uitbetaald. De voorwaarde is wel dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van hun kind. Maar het hoeft niet allemaal in één keer.

Als de werknemer gebruikmaakt van deze 9 weken betaald verlof in het eerste levensjaar van zijn of haar kind, dan heeft de medewerker daarna nog recht op 17 weken onbetaald ouderschapsverlof die hij of zij kan opnemen totdat het kind 8 jaar is. 

Ouders die niet achter het net vissen

Werknemers die vlak voordat de nieuwe wet van kracht gaat een kind hebben gekregen, vissen niet helemaal achter het net. Als het kind nog jonger dan 1 jaar is, de ouder werkzaam is en nog niet het gehele ouderschapsverlof van 26 weken heeft opgenomen, kan ook hij of zij nog gebruikmaken van het betaalde verlof. Goed om te weten dus!

Ook als een werknemer een adoptie- of pleegkind heeft, is betaald ouderschapsverlof mogelijk. Ouders van pleeg- en adoptiekinderen tot 8 jaar kunnen hier het eerste jaar na adoptie of plaatsing gebruik van maken.

DGA’s en ouderschapsverlof

Tot slot kan ook een directeur-grootaandeelhouder (DGA) profiteren van deze nieuwe wettelijke regeling. Als directeur grootaandeelhouder kun je het betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022 zelf aanvragen bij het UWV.

Zij een goede ouder, jij een goede werkgever 

Wijzig je iemands arbeidscontract zodat die persoon minder kan gaan werken en informeer jij jouw personeel op de juiste manier over betaald en onbetaald verlof? Dat is een goed idee. Denk met jouw personeel mee zodat zij als kersverse moeder of trotse vader de ondersteuning krijgen die ze verdienen in de mooie maar soms ook uitdagende eerste jaren van het ouderschap.

Gerelateerd lezen:

• Regels voor het buitengewoon verlof volgens de wet arbeid en zorg
• Personeel werven na corona, wat werkt en wat niet?
• Personeel inlenen? Pas op de valkuilen
• Loondoorbetaling bij ziekte kún je verzekeren

Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kunt je als werkgever bepalen wat je…
i.s.m.
Jij bent ondernemer. Zodra je (nieuw) personeel wilt aannemen kom je voor de keuze: welke type contract bied ik aan? Veel ondernemers kiezen eerst voor…
Zit die ene medewerker nog wel lekker in zijn vel? Houdt hij zich de gemaakte werkafspraken? Op deze vragen krijg je als werkgever antwoord door…