Wanneer er een conflict is op de werkvloer is het van belang dat dit snel wordt opgelost. Een conflict gaat vaak ten koste van de sfeer en productiviteit. Maar hoe los je dit als werkgever op?

Inhoudsopgave

Benieuwd wat je kan doen om je medewerkers meer te laten bewegen om verzuim te voorkomen? Download het gratis whitepaper “Bewegen tijdens het werk”.

Er zijn drie opties.

Een mogelijkheid is dat je een maatschappelijk werker inschakelt. Deze kan samen met de betrokkenen kijken of er een mogelijke oplossing is. Daarnaast kan deze een eventuele andere aanpak initiëren.

Een andere optie is om een vertrouwenspersoon bij het probleem te betrekken. Dit kan een oplossing zijn wanneer het een gevoelige zaak is. Vaak ziet men dan dat de werknemer in het conflict niet met een collega wil praten. Een vertrouwenspersoon kan dan een uitkomst zijn. Vaak worden vertrouwenspersonen ingeschakeld wanneer het gaat om ongewenst gedrag, bijvoorbeeld agressie, pesten, seksuele intimidatie of discriminatie. Het kan voor een werknemer fijn zijn om er met een externe (of interne) vertrouwenspersoon over te praten.

Wanneer het conflict al verder uit de hand is gelopen en de betrokkenen geen vertrouwen hebben in een interne oplossing kan een mediator ingeschakeld worden. Een mediator is iemand die zal bemiddelen in het conflict. Deze persoon doet dit op een neutrale en onpartijdige manier. Samen met de mediator proberen de betrokken partijen tot een oplossing te komen. De bemiddelaar let vooral op de manier van communiceren. Door het gesprek aan te gaan probeert de mediator de onderlinge communicatie weer op gang te brengen. Uiteindelijk zal de oplossing vanuit de betrokken partijen komen. De mediator zorgt ervoor dat beide partijen het met de oplossing eens zijn.

Bij een mediation proces is het belangrijk dat iedereen vrijwillig deelneemt. Niet alleen is dit rechtvaardig, ook heeft een mediationgesprek anders weinig zin. Daarnaast is vertrouwelijkheid binnen de mediationgesprekken een kernwaarde. Alle betrokkenen tekenen voor geheimhouding.

Gerelateerd lezen:

• CBD-olie voor RSI en carpal tunnel syndroom
• Wat is een cao?
• Beweeg je werknemers tot meer beweging!
• 7 tips voor het maken van een goed arbeidscontract

Zitten is één van de grootste risico’s van verzuim. Tijd om in beweging te komen! Maar hoe stimuleer je je werknemers? Download het whitepaper “Bewegen tijdens het werk” met praktische tips & tricks en verlaag vandaag nog jouw risico op langdurig verzuim.

Lees ook…
Twijfel je of je een verzuimverzekering nodig hebt voor jouw bedrijf? Hou bij je overweging rekening met deze veelgehoorde…
Als je werknemer langdurig ziek is geweest, dan wil je die na terugkomst ook weer laten re-integreren. Zodat je je werknemer weer (geleidelijk) in het…
Elk jaar, in 2024 op 9 mei, vindt Hemelvaartsdag plaats. De hemelvaart van Jezus wordt dan herdacht. Hoe komt het dat Hemelvaartsdag altijd een andere…
Hoge werkdruk kan leiden tot meer ziekteverzuim en uiteindelijk een burn-out. Vervelend voor werknemers, maar ook voor jou als werkgever. Werk stapelt…
“Heb ik een verzuimverzekering nodig?” Hopelijk stel jij jezelf die vraag niet als jouw medewerkers ziek worden. En heeft je accountant of…
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…